En dan krijg je de diagnose…

diagnose

En dan krijg je de diagnose…

Een tijdje geleden besteedde ik aandacht aan kanker. Op dat moment kon ik nog niet voorzien dat ik vrij snel een nieuw artikel zou schrijven over deze ziekte. En toch verschijnt vandaag dit artikel. Ik kreeg namelijk een diagnose. Daarover vertel ik je in dit artikel meer.

Bevolkingsonderzoek

Laat ik voorop stellen dat ik altijd meedoe aan het bevolkingsonderzoek. Gewoon omdat ik het belangrijk vind dat ik gebruik kan en mag maken van de mogelijkheid om te laten controleren of alles goed is. Zo heb ik dus vorig jaar ook meegedaan aan het bevolkingsonderzoek voor baarmoederhalskanker. Er werd wederom geen HPV aangetroffen, dus dat was natuurlijk een heel fijn gegeven. Ik had overigens verder ook geen klachten ofzo, maar op één of andere manier vind ik het toch altijd spannend als de test gedaan is en je wacht tot de uitslag op de deurmat valt.

Onregelmatig

Eigenlijk ben ik altijd heel regelmatig geweest in mijn menstruaties. Tot vorig jaar. Toen begon ik te schommelen, menstruaties kwamen later, bleven uit of kwamen juist eerder. Ik kon het niet meer timen en dat maakte dat ik het vooral super vervelend vond. Altijd wat bij je hebben, want stel je voor dat… Maar het kon natuurlijk ook de overgang zijn die zich, weliswaar vroeg maar toch, al aandiende. Maar goed, verder schonk ik daar nog niet echt aandacht aan. Ik heb natuurlijk ook overgewicht, dus het kon ook zijn dat daardoor mijn hormoonhuishouding van de leg was. Ik schonk er geen aandacht aan totdat…

menstruatie kalender

Huisarts

Ik besloot toch maar een keer naar de huisarts te gaan toen ik in één maand tijd tot drie keer toe een week bloedverlies had gehad. Slechts twee tot drie dagen daartussen en dan begon het weer. Dat leek me toch echt niet goed. Na een paar controles door de huisarts kreeg ik een verwijzing naar een gynaecoloog, want ook hij kon het niet verklaren. Bovendien is een gynaecoloog natuurlijk meer gespecialiseerd en kon die ook inschatten of het zinvol zou zijn om een spiraaltje te plaatsen. Dus zo gezegd, zo gedaan, ik maakte een afspraak bij de gynaecoloog.

Onderzoek

De eerste diagnose gesteld door de gynaecoloog bleek dat er inderdaad ergens een keer een menstruatie is geweest die niet goed afgebroken is. Daardoor was het slijmvlies in de baarmoeder te dik. Omdat dat niet in één keer goed afgebroken kon worden bleef het lichaam steeds weer proberen het af te breken, waar dus die bloedingen vandaan kwamen. Ook dacht ze een poliep of iets dergelijks te zien, maar doordat het slijmvlies zo dik was kon ze dit niet goed bevestigen. Ik kreeg een hormoonkuur die ervoor zou zorgen dat het slijmvlies afgebroken zou worden. Met resultaat. Bij de volgende controle kreeg ik te horen dat het slijmvlies nu mooi dus was “zoals we het graag zien”, en dat er inderdaad een poliep in de baarmoeder zat. Maar geen zorgen, een poliep was vrijwel altijd goedaardig. Het kon wel kwaadaardig worden, maar meestal wanneer een poliep verwijderd werd, bleek deze goedaardig. Voorlopige diagnose was dus een gevonden poliep en onregelmatige menstruatie vanwege een slecht afgebroken cyclus.

diagnose

Hysteroscopie

Het verwijderen van de poliep ging vrij gemakkelijk. Althans, voor zover ik het in kan schatten natuurlijk. Mij was het advies gegeven van te voren twee paracetamol te nemen, maar die was ik vergeten. Achteraf denk ik dat het ook niet echt nodig was geweest om ze wel te nemen, want echt pijn had ik niet. Prettig is natuurlijk een ander verhaal, maar goed. Ik kon meekijken op een scherm en dat vond ik stiekem wel interessant. Na een tijdje was de arts klaar en hadden ze de poliep verwijderd. Nog even een check of alles echt weg was, wat foto’s van wat men zag en klaar was het alweer. Daarna liet men nog een spiraaltje achter om te voorkomen dat het nog eens zou gebeuren dat ik zo onregelmatig zou menstrueren. Ik kon me weer aankleden en kon naar huis. De uitslag van het onderzoek naar de poliep zou me telefonisch worden doorgegeven.

De diagnose

En toen kwam het telefoontje. De arts aan de andere kant van de lijn vertelde mij dat ze de poliep hadden onderzocht en dat er helaas toch kwaadaardige kankercellen waren aangetroffen. Tja, en daar zit je dan. Ineens staat je leven even behoorlijk op de kop. Baarmoederkanker, ik. Ik heb altijd geroepen dat ik er vanuit ga dat ik het ooit zou krijgen, maar op het moment dat je dan de diagnose krijgt, komt het alsnog hard binnen. Inmiddels is gelukkig bekend dat er geen uitzaaiingen gevonden zijn, dus dat stemt positief. Ook zou de genezingskans van baarmoederkanker, omdat ik er op tijd bij ben, ruim 95% zijn. Mijn leven staat wel op zijn kop en ik vind het ook echt wel eng en spannend allemaal, maar ik probeer ook gewoon het vertrouwen in de artsen te hebben. En natuurlijk vertrouwen te hebben dat ik “gewoon” ga genezen.

Hoe het allemaal precies gaat de komende tijd weet ik nog niet precies, maar ik ga proberen om gewoon regelmatig te blijven posten hier. Niet alleen over de kanker en het herstel, maar ook over leuke dingen. Mijn lezers zijn in elk geval nog niet van mij af! En ik kan je vertellen, de eerste gedichten zijn alweer geschreven, dus wie weet verschijnt over een tijdje gedichtenbundel nummer vier….

Vandaag aan het einde van dit artikel geen vraag aan jou, maar een advies. Twijfel je over je gezondheid? Ga dan altijd naar een arts!

4 thoughts on “En dan krijg je de diagnose…

 1. Hoi Hoi, ik was 32 toen er na een curretage baarmoederhalskanker werd geconstateerd nu intussen 28 jaar geleden
  Mijn baarmoeder is toen verwijderd en er waren gelukkig geen uitzaaiingen.
  Ook heb ik het geluk gehad dat er geen chemo aan te pas is gekomen omdat ik er vroeg bij was.
  Na 6 weken ben ik weer aan het werk gegaan zonder verdere problemen
  Tot nu toe nergens meer last van gehad.
  Ik hoop dat voor jou ook alles goed komt en alvast veel beterschap met alles

 2. Best wel. Bij twijfel laat ik het altijd controleren. Het is wel erg lastig voor de artsen omdat vaak niet duidelijk is waar de klacht bij zou kunnen horen. Ik heb namelijk meerdere auto-immuun aandoeningen.

 3. Heftig om dit nieuws te horen te krijgen! En tegelijk heel fijn dat je er op tijd bij bent en er geen uitzaaiingen zijn gevonden. Ik wens je heel veel beterschap de komende tijd. Xx

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back To Top