Vervroegd in de overgang

overgang

Vervroegd in de overgang

Al een tijdje word ik gek van mijn lichaam. Waar ik altijd een regelmatige cyclus had van 28 dagen, is die sinds bijna een jaar zo ontregeld als het maar kan. Zo menstrueer ik soms een paar keer vlak achter elkaar en zit er op andere momenten weer bijna twee maanden tussen. Ik begon me af te vragen zou het vervroegd de overgang kunnen zijn?

Warm en koud

Een tijd lang was het alleen die menstruatie die onregelmatig was en verder niets. Ik had het nog altijd warm zoals ik het altijd had en opvliegers en dergelijke daar had ik geen last van. Maar het laatste halfjaar haalt mijn lichaam dat helemaal in. Soms heb ik het ijskoud terwijl de temperaturen verder echt wel aangenaam zijn. En op andere momenten dan heb ik het super warm en loop ik te wapperen op het werk om maar een beetje af te koelen. Door onze werkkleding kan ik dan niet even snel wat uit doen. Mijn collega’s overigens vinden het vaak maar wat grappig als ik weer eens loop te wapperen.

Foto door Marek Piwnicki op Pexels.com

Wel of niet?

Die opvliegers, want dat waren het wel echt, in het begin meestal een paar dagen tot een week voor ik zou menstrueren, deden me wel afvragen of dat nou al de overgang was. Ik ging daar wel al een beetje vanuit eerlijk gezegd, dan kon ik het tenminste ook ergens op wegschuiven. Inmiddels komen die opvliegers niet meer alleen vlak voor het menstrueren, maar zijn ze er vrijwel dagelijks. En toch… wilde ik het ook wel heel graag zeker weten. En toen zag ik in de folder van het Kruidvat dat ze daar een menopauze test verkochten. Ik twijfelde een tijdje, maar kwam toen ergens op mijn kamer nog een spaarpot tegen waarvan ik het bestaan niet meer wist en besloot zo’n test te kopen.

overgang menopauze test Kruidvat

De test

De werking van de test is eigenlijk hetzelfde als de zwangerschapstest die iedereen wel kent. Je vangt wat urine op, of plast over de test heen en een tijdje later heb je de uitslag. Bij deze test duurt het tien minuten voor je de uitslag af kunt lezen. Bij twee streepjes is de test positief en dan betekent dat dus bij deze test dat je in de menopauze, oftewel de overgang, zit. Bij mij was hij vrij duidelijk twee streepjes, dus mijn vermoedens werden eigenlijk alleen maar bevestigd. En heel eerlijk? Ik vind het prima. Als ik toch geen kinderen kan krijgen, dan hoeft die maandelijkse ongein ook niet van mij. Dus laat het maar afgelopen zijn. Al zijn die opvliegers toch wat minder prettig. Maar goed, dat houdt hopelijk ook wel weer een keer op.

Zit jij al in de overgang? En hoe heb je die tijd ervaren als het zo is?

9 thoughts on “Vervroegd in de overgang

  1. Haha heb ik overleefd. Valt allemaal wel mee hoor. Alleen die opvliegers en je bed uitzweten??? Succes mijn vorige huisarts zei als je 80 bent is dat over…. Ik vrees dat ze gelijk krijgt want ik heb het nog steeds een ben 64.

  2. Hoi Patricia,

    Hier laat de menopauze nog even op zich wachten vermoed ik, al zou ik het op zich ook niet erg vinden, heb 2 gezonde kinderen en het is wel best zo :).

  3. Wat fijn dat er ook een test is voor de menopauze!! Ik begrijp je trouwens helemaal. Hopelijk kom je er zonder kleerscheuren vanaf.

  4. Interessant om te lezen hoe jij de overgang ervaart. Ik wist niet dat er ook special tests zijn om er achter te komen of je in de overgang zit

  5. Maar als je op de achterkant leest is bij lichtstreepjw bij de T en donker bij een C negatief, teminste dat heb ik, dus wat zou ik moeten geloven nu? Ben 33

    Liefs charissa

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back To Top