Omgaan met emoties: ik vind het maar lastig

emoties

Omgaan met emoties: ik vind het maar lastig

In het dagelijks leven worden we voortdurend geconfronteerd met een scala aan emoties. Vreugde, verdriet, woede, angst en nog veel meer. Deze emoties hebben invloed op hoe we denken, handelen en met anderen omgaan. Het effectief omgaan met onze emoties, wordt emotionele intelligentie genoemd. Het vormt een essentiële vaardigheid die ons kan helpen in het leven.

Emoties; waarom en hoe moet je die uitten?

Emoties helpen ons om om te gaan met alles wat in het leven gebeurt. Of dat nou iets leuks is of iets verdrietigs, alles wat met gevoel te maken heeft valt onder emoties. En het uitten van emoties is belangrijk om niet vast te lopen in je eigen leven. Wanneer je ze niet uit, dan kan het zo zijn dat, juist doordat jij je emoties opkropt, je het herkennen van emoties verleert. En dat alles nog maar op één manier echt tot uiting komt. Bij mij is dat ook zo. Althans, dat denk ik. Ik vind het zelf heel erg moeilijk om te voelen wat er in mijn lichaam gebeurt op het moment dat ik iets meemaak. Ik voel het niet of ik nou heel erg blij ben, of boos, of gefrustreerd, of verdrietig. Eigenlijk uit alles zich uiteindelijk op één manier: met tranen. Maar hoe kan ik nou misschien weer bij die emoties komen?

emoties
mage by Sabine Kroschel from Pixabay

Zelfbewustzijn: De eerste stap

Het begrijpen van emoties, daar begint het allemaal mee. Wanneer je je bewust bent van je emoties, stelt dat je in staat om je gevoelens te leren herkennen en ze te benoemen zonder oordeel. Door regelmatig momenten van introspectie en zelfreflectie te nemen, kan je inzicht krijgen in het ontstaan van emoties en de invloed daarvan op je gedrag. Dat klinkt logisch en best eenvoudig, maar dat is nou precies waar ik heel veel moeite mee heb. Met het herkennen van mijn emoties en het koppelen van een woord aan datgene wat er in mijn lichaam gebeurt. Soms merk ik dat er wat gebeurt in mijn lichaam, maar begrijp ik niet wat of waarom. En soms gebeurt er ogenschijnlijk niets en komen er toch tranen. En op beide momenten vind ik het dan moeilijk om te beschrijven wat de aanleiding is geweest.

Het beheersen van golven

Wanneer je je emoties wel herkent, is het belangrijk om te leren hoe je ze kunt beheersen en reguleren. Dat je emoties niet moet onderdrukken, maar eerder dat je moet zoeken naar technieken om ermee om te gaan op een gezonde manier. Enkele mogelijkheden zijn bijvoorbeeld ademhalingsoefeningen, meditatie of lichaamsbeweging.

Empathie

Empathie hebben is een andere manier om emoties te begrijpen en te waarderen en respecteren. Daarbij gaat het niet om je eigen emoties, maar om de emoties van anderen. Het is belangrijk om daar ook begrip voor te hebben. Want wanneer jij geen begrip voor de emotie van een ander op kunt brengen, is het wellicht ook lastiger om je eigen emoties toe te laten. Daarbij kan empathie bijdragen aan meer begrip voor elkaar, waardoor conflict situaties beter vermeden kunnen worden.

Sociale vaardigheden

Sociale vaardigheden zijn heel belangrijk in de communicatie met anderen. Wanneer ik het gevoel heb dat iemand echt oprecht geïnteresseerd is in mijn gevoelens en emoties, dan is het soms net even wat makkelijker om emoties ook toe te laten en er ruimte voor te laten zijn. Dan heb ik het nog niet over het benoemen van emoties. Wanneer ik merk dat iemand bijvoorbeeld door mijn tranen heen kan kijken naar wat ik eigenlijk wil zeggen, dan is dat een stuk makkelijker voor mij. Al zou ik ook in zo’n situatie het liefst gewoon willen dat ik kan benoemen wat ik voel en waardoor dat komt.

Het belang van zelfzorg

Zelfzorg is daarin heel belangrijk. Zelfzorg staat voor mij ook voor het goed kennen en begrijpen van jezelf. En vooral dat laatste dat vind ik lastig. En daar wordt aan gewerkt. Wellicht heeft het een logische verklaring dat ik dat lastig vind, en anders hoop ik via mijn psycholoog daar tips en tricks in te krijgen om mezelf beter te begrijpen. Het nemen van tijd voor zelfzorgactiviteiten, zoals ontspanning, hobby’s en rustige momenten alleen, kan helpen om emotioneel veerkrachtig te blijven en beter voorbereid om met uitdagingen om te gaan. Maar het nemen van tijd voor mezelf is weer iets wat ik lastig vind, omdat ik dan juist geconfronteerd kan worden met emoties die me overvallen.

troost
Image by congerdesign from Pixabay

Wanneer ik erdoor overvallen word, dan wordt ik eigenlijk alleen maar onzekerder, wat een negatieve spiraal tot gevolg heeft. En meestal “troost” ik mezelf dan uiteindelijk maar door verkeerde keuzes te maken. Namelijk door te eten. En dan bedoel ik geen appel of een stuk groente, maar meestal is het dan een zak chips of dat soort dingen. En dat helpt natuurlijk weer niet in mijn strijd tegen de kilo’s. Waardoor ik me daar later weer verwijten om ga maken en ook dat weer zorgt voor een negatieve spiraal. Dus er is voor mij nog wel wat werk aan de winkel wanneer ik op een gezonde manier met mijn emotie om wil kunnen gaan. En ik weet zeker, met de juiste begeleiding daarin komt dat ook wel goed. Alleen gaat dat dan weer nooit zo snel als ik zou willen.

En jij? Hoe ga jij om met jouw emoties?

3 thoughts on “Omgaan met emoties: ik vind het maar lastig

  1. Ik maak een planning voor de nieuwe dag wat ga ik doen…. Hoe ga ik dat doen. En dan hoppa er voor gaan. En eten cq snoepen is niet de oplossing… Dus dan ga ik maar weer wat doen. Opruimen of ramen lappen of stuk wandelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back To Top