Ik ASS? Misschien wel, misschien niet

Ik ASS? Misschien wel, misschien niet

Ruim een jaar geleden ben ik naar de huisarts gegaan met de vraag voor een verwijzing voor een neuro psychologisch onderzoek (NPO). Dit, omdat ik steeds weer tegen dingen aan loop in mijn leven en ik gewoon wil weten waar het vandaan komt. Mijn zusje gaf toen aan dat ik eens moest informeren naar een verwijzing om onderzoek hiernaar te laten doen.

Afwijzing

Mijn huisarts heeft de aanvraag voor een NPO naar het ziekenhuis verzonden, echter kwam hier een afwijzing op terug. Onduidelijk was waarom, maar ondertussen zou ik sowieso al starten bij een psycholoog. Niet zozeer om begeleiding bij een mogelijke ASS, maar dit zou in elk geval zeker aan bod komen. Inmiddels weet ik dat de afwijzing van het ziekenhuis is geweest omdat het niet in hun werkgebied zit. Maar dat betekent niet dat een NPO niet zou kunnen. Het ziekenhuis adviseerde naar de huisarts om een NPO aan te vragen via een behandelaar in de geestelijke gezondheidszorg. En laat mijn psycholoog nou net bij één van die behandelaren werkzaam zijn. Dus ik zat al op een goede plek.

ASS
Image by Gerd Altmann from Pixabay

ASS? Wat is dat?

Ik had het al even over ASS. Maar wellicht zegt je dat niet zoveel. ASS is een afkorting voor een autismespectrumstoornis. Mooi woord voor Scrabble trouwens 😉 De hersenstichting schrijft hierover:

Als je de diagnose autismespectrumstoornis (ASS) hebt, wordt informatie in je hersenen anders verwerkt dan bij de meeste mensen. Een ASS is niet bij iedereen hetzelfde, de kenmerken kunnen per persoon verschillen. Die kenmerken hebben wel altijd te maken met twee dingen.

Hoe je met anderen omgaat: dat kan lastig zijn, omdat je anderen niet altijd even goed begrijpt. Je inleven in hoe iemand anders denkt of voelt is moeilijk. Andersom snappen mensen vaak ook niet goed hoe jij dingen beleeft.

Hoe je je gedraagt: je kunt sommige onderwerpen zo interessant vinden dat je er alles van wilt weten. Het is alsof je nog alleen maar aan dat onderwerp kunt denken. Als je dingen doet, kun je daar ook helemaal in opgaan. Vaak herhaal je die dingen ook steeds opnieuw.

Bron: Hersenstichting

ASS is tegenwoordig een verzamelnaam voor stoornissen die “vroeger” omschreven werden als Autisme, PDD-NOS en het syndroom van Asperger. Omdat bij deze stoornissen heel veel symptomen kunnen verschillen, maar ook heel veel symptomen overeen kunnen komen, is dit tegenwoordig samengevoegd onder één noemer, de autismespectrumstoornis.

Herkenbaar?

Op basis van het bovenstaande van de hersenstichting herken ik echt wel dingen. Vooral in het stukje omgaan met anderen. Ik vind het bijvoorbeeld heel moeilijk om onder woorden te brengen wat ik denk en voel. Wanneer ik het opschrijf, dan gaat het goed, maar wanneer ik het in een gesprek moet aangeven, dan vind ik het erg moeilijk. Ik ben dan vaak geneigd om juist datgene te zeggen waarvan ik denk dat mensen dat willen horen, zonder dat ik bij mezelf blijf en aangeef wat ik werkelijk zou willen zeggen. En probeert iemand een grapje naar mij toe te maken tijdens een gesprek? Grote kans dat ik het OF niet doorheb OF gewoon niet begrijp. Waardoor ik vervolgens weer ga twijfelen aan mezelf en me nog meer ga terugtrekken en stiller word.

Kenmerken

Als je gaat zoeken op kenmerken van ASS vind je op het internet ontzettend veel kenmerken hiervan. Een aantal van de kenmerken die ik bij mezelf herken heb ik hieronder opgesomd.

  • Problemen op sociaal gebied/minder goed ontwikkelde sociale intuïtie
  • Moeite met (onverwachte) verandering
  • Dingen heel letterlijk nemen
  • Niet graag over koetjes en kalfjes praten
  • Moeite met het bewaren van overzicht
  • Perfectionistisch
  • (Ogenschijnlijk) geen interesse voor anderen tonen
  • Voorkeur voor een op een-contact
  • Tragere informatieverwerking

En dan zijn er natuurlijk nog veel meer kenmerken. En ja, misschien heeft iedereen wel één of meer kenmerken die herkenbaar zijn, maar wanneer het je leven beheerst, dan kan je toch wel zeggen dat er iets aan de hand is. Ik hoop dan ook dat uit de onderzoeken gaat blijken of er bij mij nou een ASS-stoornis vastgesteld kan worden zodat ik vervolgens daar de juiste begeleiding bij kan gaan krijgen. Ik ben er verder wel van overtuigd dat wanneer ik begeleiding heb bij datgene waar ik tegenaan loop, dat ik dan ook mijn onzekerheid kan overwinnen.

Ontstaan van ASS

Dan is er natuurlijk ook nog de vraag waardoor ASS bij mensen kan ontstaan. In ongeveer 50 tot 80% van de gevallen is er waarschijnlijk sprake van erfelijke factoren. Maar ook, en in mijn geval misschien nog wel belangrijker, kan ASS veroorzaakt worden door problemen bij de geboorte. Hierover zal ik later een keer een artikel schrijven.

Ergens vind ik het best spannend om de onderzoeken aan te gaan, maar ik weet dat ze me misschien kunnen helpen bij het begrijpen van mezelf en het begrijpen waarom dingen in mijn leven soms gaan zoals ze gaan.

Heb jij wel eens gehoord van ASS? Of heb je het misschien zelf?

7 thoughts on “Ik ASS? Misschien wel, misschien niet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back To Top