Het is vandaag 15 augustus. Dat betekent dat er ook vandaag weer een landelijke herdenking is vanwege het einde van de Tweede Wereldoorlog. Wat houdt deze herdenking precies in en waarom is het belangrijk om ook dit te blijven herdenken?
Koninkrijk der Nederlanden
Niet alleen Nederland ging tijdens de Tweede Wereldoorlog gebukt onder de gevolgen van de oorlog. Het hele Koninkrijk had hier last van. Ook de koloniën in Nederlands-Indië gingen gebukt onder oorlog. Op 8 december 1941 startte de oorlog tegen Japan. Dit uitte zich in gevechten op zee en gevechten in de lucht waarbij slachtoffers vielen aan beide kanten.
Nederlands-Indië werd bezet door Japan van 1942 tot 1945. Japan was een bondgenoot van Duitsland in Zuidoost-Azië. Na de aanvallen op 6 augustus 1945 op Hiroshima en 9 augustus 1945 op Nagasaki capituleerde Japan op 15 augustus 1945. Daarmee kwam er een einde aan de oorlog in het gehele Koninkrijk der Nederlanden.
Slachtoffers
In en rond Indonesië zijn verschillende erevelden waarop ruim 25.000 Nederlandse doden begraven liggen. Veel Indonesische slachtoffers kregen echter geen speciale begraafplaats. Maar ook zij leden onder de gevolgen van honger, dwangarbeid, vernedering, terreur en geweld. Maar het einde van de oorlog betekende natuurlijk niet het einde van de oorlog voor de miljoenen mensen die deze verschrikkelijke periode overleefden.
Herdenken
Daarom staat Nederland op 15 augustus stil bij het echte officiële einde van de Tweede Wereldoorlog. Tegelijkertijd staat het stil bij het leed dat velen in onze samenleving getroffen heeft en waar mensen nog steeds mee kunnen worstelen. De herdenking vormt een erkenning van de getroffenen en benadrukt de verbondenheid die wij hebben met dit gedeelte van onze geschiedenis, dat zich zo ver van het Nederlandse vaste land afspeelde. Als nationaal symbool van respect en betrokkenheid wordt op deze dag de Melati gedragen.
Ver van ons bed?
Goed, ik geef toe, Nederlands-Indië is voor mij een klein beetje een ver van mijn bed gebied. En toch laat het me ook niet helemaal koud. Ik ben natuurlijk best wel geïnteresseerd in alles omtrent de Tweede Wereldoorlog en ook dit is daar onderdeel van. Daarnaast heb ik wel verhalen gehoord van mensen die in het Nederlands-Indië van toen zaten en die dus aan den lijve hebben ondervonden hoe het daar was. En dus is het hele Nederlands-Indië verhaal dan ook weer niet zo ver van ons bed. En natuurlijk kennen we allemaal de verschrikkelijke verhalen van Hiroshima en Nagasaki ook wel.