Nederlandse taal; het is en blijft lastig

Nederlandse taal; het is en blijft lastig

Nederlands is een moeilijke taal. Dat weten we denk ik allemaal wel. Maar hoe komt dat precies en wat kan je doen om het Nederlands voor jezelf iets makkelijker te maken? Er zijn namelijk wel bepaalde ezelsbruggetjes om sommige taalfouten te voorkomen. In dit artikel ga ik daar een beetje op in en ik vertel je over iets waar ik mee bezig ben.

Streektalen

Nederlands valt onder de Germaanse taalgroep. Maar het zogenaamde “ABN”, het algemeen beschaafd Nederlands, is best ingewikkeld. Want hoe weet je precies of je voor iedereen te begrijpen bent? Streektalen die per provincie verschillen en dialecten die per dorp kunnen verschillen maken het Nederlands er niet makkelijker op.

Je weet ongetwijfeld inmiddels dat ik een Drents meisje ben. Geboren en getogen in Assen. En ja, ook ik ben “besmet” met mijn eigen streektaal. Want als jij mij iets laat zien en ik jou vraag waar je dat weg hebt, zal ik vaak niet meteen begrepen worden. Eigenlijk vraag ik je dan niets meer dan waar je dat gekocht hebt. De eerste keer dat ik daarmee geconfronteerd werd snapte ik niet dat ik niet begrepen werd. Mijn vraag was toch duidelijk? Ik wist niet beter dan dat we dat zo vroegen in Nederland. Tot ik erachter kwam dat het iets Drents was. En zo zijn er wel meer dingen. Weet jij bijvoorbeeld wat ik bedoel als iets slof wordt? Of wat ik bedoel als ik zeg dat het buiten aan het grommen is? De kans is groot dat je dat niet weet, want ook dat is niet echt iets Nederlands.

Nederlandse taal

Spelling en grammatica

En dan is er ook nog die eeuwige spelling en grammatica. Want wanneer gebruik je nou een d op het einde van een woord, wanneer een t of zelfs een dt. Waarschijnlijk heb je ooit op school wel eens gehoord het ’t kofschip. Een woord eindigend op één van de medeklinkers uit ’t kofschip, dus de k-f-s-ch-p krijgen over het algemeen -te aan het eind van een woord in de verleden tijd, wanneer je uitgaat van de stam van een woord. Denk bijvoorbeeld aan kloppen – klopte.

Ezelsbruggetjes weten?

Naast het kofschip zijn er wel meer ezelsbruggetjes die je kunnen helpen bij het goed schrijven van de Nederlandse taal. En nee, die ga ik je nu niet allemaal vertellen want…

Ik ga daar een e-book over schrijven. Of nou ja, ik ga dat doen… Ik ben daar al mee bezig. Wanneer het klaar is weet ik nog niet, daar speel jij ook een rol in. Want wat ik graag van jou wil weten is:

Wat vind jij het lastigst aan de Nederlandse taal?

Mocht je trouwens nu al willen weten hoe je iets schrijft, dan kan je altijd kijken in Het Groene Boekje. Daarin vind je handvatten over de juiste schrijfwijzen van de Nederlandse taal.

4 thoughts on “Nederlandse taal; het is en blijft lastig

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back To Top