Linkbuilding; hoe helpt dat je groeien?

Linkbuilding; hoe helpt dat je groeien?

Wanneer je een blog of een eigen webshop hebt, dan wil je natuurlijk groeien. En ja, ik wil dat ook met mijn blog. Waarom? Omdat ik denk dat ik een verhaal te vertellen heb over wat ik meemaak in mijn leven. Omdat ik op mijn blog taboes wil doorbreken door te schrijven over persoonlijke onderwerpen. Maar ook omdat ik mijn schrijven naar een hoger niveau wil tillen. En daar is groei voor nodig. Maar hoe? Dat kan je doen door linkbuilding.

Wat is linkbuilding?

Linkbuilding. Vertaald betekent dat niets anders dan links bouwen. En dat is ook eigenlijk wat je doet. Je bouwt aan je website of blog doordat jouw link bij een collega op zijn of haar site geplaatst wordt. Zo kunnen lezers op die andere site dus doorlinken naar jouw site waardoor je wellicht meer bezoekers krijgt. En Google vindt dat dan ook weer leuk, want die denkt dat je meer te bieden hebt met je site. Maar je kan natuurlijk niet op elke willekeurige site een link naar jezelf laten plaatsen.

linkbuilding
Afbeelding van Parveender Lamba via Pixabay

Passende content

Laat me je een voorbeeld noemen. Ik ben gek op vlees en heb totaal geen verstand van vegetarisch of veganistisch eten. Dus het zou raar zijn als een link naar mijn blog terecht zou komen op een site van mensen die overtuigd vegetarisch of veganistisch zijn. Het zou misschien wel kunnen, maar ik zou dat persoonlijk minder overtuigend vinden dan wanneer mijn link te vinden zou zijn op een site dat over vleesgerechten bijvoorbeeld gaat. Het artikel wat ik onlangs schreef over Praag zou dan weer raar zijn op een site over Italië of Frankrijk. Terwijl het op een site over Tsjechië dan wel weer tot zijn recht komt.

Hoe kom je aan links om te builden?

Je kunt natuurlijk alle weblogs en websites in Nederland af gaan zoeken tot je een passende site vindt. En dan kan je gaan vragen of de eigenaar van die betreffende site jouw site wil vernoemen in een artikel dat past. Maar dan ben je een eeuwigheid bezig. Gelukkig biedt Facebook daarin uitkomst. Andere social media waarschijnlijk ook wel, maar ik ben voor het linkbuilden vooral actief op Facebook. Zoek simpelweg op linkbuilding en je vindt diverse groepen waar je lid van kunt worden. Binnen die groep weet je dat er mensen zijn die open staan voor linkbuilding en zo kan je je site laten groeien en je doet ook nog eens leuke contacten op. Win-win dus!

Ben jij bezig met linkbuilding voor je blog of site?

6 thoughts on “Linkbuilding; hoe helpt dat je groeien?

  1. Ik besteed er weinig tijd aan en hoop dat mensen vanzelf gaan linken, wat niet de slimste houding is vermoed ik.

  2. Ik ben dol op linkbuilding! Als blogger is het voor mij ook onderdeel van mijn werk. Daarom heb ik ook een eigen linkbuilding groep opgericht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back To Top