Werken als tekstschrijver; wat doe ik dan?

Werken als tekstschrijver; wat doe ik dan?

Ik heb al wel eens op mijn blog aangegeven dat ik naast blogger nu ook als zzp’er werkzaam ben als tekstschrijver. Dus ja, ik heb mijn werk gemaakt van schrijven. Een aantal jaren geleden stonden wij op camping de Witte Vennen in Oostrum en toen was de zaak Nicky Verstappen weer heel erg in het nieuws doordat Jos B. was aangehouden maar niets zei. Ik schreef daar toen een gedicht over dat eigenlijk best wel viral ging. En waarom? Ik denk dat ik toen verwoordde in mijn gedicht wat veel mensen dachten. Daarop kreeg ik van één van onze buren op het veld te horen dat ik meer moest gaan doen met schrijven omdat ik daar best geld mee kon verdienen. Maar kon ik dat wel? Zou het wel wat voor mij zijn? En wat doe je als tekstschrijver?

Schrijven

Ja inderdaad, als tekstschrijver of copywriter ben ik bezig met schrijven. En dat is heel breed. Ik ben bijvoorbeeld bezig met mijn eigen projecten waaronder een mogelijke vierde gedichtenbundel. Daar heb ik al wel een idee voor waar het over moet gaan en misschien door de gedichten die ik momenteel weer schrijf (eindelijk) ook wel een vijfde. Maar mijn gedichtenbundels maken mij natuurlijk niet rijk. Ook mijn blog is onderdeel van mijn werk als tekstschrijver. Want ook hier schrijf ik en ook hier kan ik een stukje inkomsten mee genereren. Niet heel veel nog hoor, maar alle beetjes helpen en ik hoop natuurlijk in de toekomst wel een mooi inkomen uit mijn blog te kunnen halen.

Maar als tekstschrijver ben ik ook in te huren door particulieren en bedrijven. Heeft iemand bijvoorbeeld hulp nodig bij het schrijven van een tekst of moet er een tekst nagekeken worden op fouten en dergelijke, redigeren in “vakjargon” dan ben ik ook in te schakelen. Zowel dus voor particulieren als voor professionals. Denk bijvoorbeeld aan grote bedrijven die zich liever richten op hun eigen kernactiviteit zoals bijvoorbeeld de verkoop van iets. Dan kan het helpen om een mooie brochure te hebben waarin je je product verduidelijkt. Of een weblog als verlengstuk van een webshop.

tekstschrijver

Klanten

Maar hoe kom ik aan klanten? Tja, daar ben ik heel eerlijk in, dat is nog wel een dingetje. Daarvoor zal ik meer uit mijn eigen comfortzone moeten gaan stappen en mezelf meer moeten gaan profileren als tekstschrijver naar de buitenwereld. Niet alleen “veilig” op mijn blog, nee, ik ben ook regelmatig op zoek naar vacatures waar ik dan op reageer om opdrachten binnen te halen. En er zijn echt wel websites waar ik opdrachten vandaan kan halen tegen betaling. Alleen zijn dat platforms waar je bijvoorbeeld per woord betaald krijgt. Je snapt misschien dat per woord betalen veel minder lonend is dan wanneer ik per uur of per opdracht betaald zou krijgen. Maar het is wel een mooie manier om in elk geval mijn ervaring als tekstschrijver uit te breiden.

Professionaliseren

Werken als tekstschrijver betekent ook een aantal professionele stappen. Zo ben ik bijvoorbeeld ingeschreven bij de KVK, heb ik mijn eigen nummer voor de omzetbelasting en moet ik dus per kwartaal aangifte doen. Daarbij hoort ook een zakelijke rekening, een boekhouding en een uren registratie. En ja, dat heb ik allemaal en dat doe ik allemaal zelf. Op dit moment is het voor mij namelijk allemaal nog prima te behappen wat ik doe en de hoeveelheid administratief werk dat daaraan gekoppeld is. Bovendien heb ik de financiële mogelijkheden simpelweg ook nog niet om teken uit te besteden, maar zolang ik alles nog zelf kan is dat ook geen probleem.

Creatieve vrijheid en uitdagingen

Wat ik zo leuk vind aan het werk als tekstschrijver is dat ik mijn eigen creativiteit los kan laten op de opdrachten waar ik mee bezig ben. Zolang mijn werk maar past bij dat van een opdrachtgever kan ik teksten schrijven op de manier waarmee ik tevreden ben. Daarnaast kunnen opdrachten dus heel divers zijn. Want het kan ook zijn dat iemand een boek wil schrijven en niet weet hoe dat aan te pakken. Of dat iemand de tekst al wel klaar heeft, maar het wil laten nakijken of het wel lekker doorloopt en alles. De mogelijkheden als tekstschrijver zijn dus eindeloos. Het is daarnaast dus voor mij een uitdaging om mijn creativiteit te koppelen aan de wensen van klanten. Zodat beide partijen na het opleveren van een artikel tevreden zijn en de klant bij mij terugkomt voor meer opdrachten.

Kennis

Heb ik dan overal verstand van? Nee, natuurlijk niet, dat kan ook niet. Maar als ik een artikel moet schrijven over onderwerp waar ik niet zo heel veel van weet, dan ga ik onderzoek doen naar het onderwerp zodat ik uiteindelijk een artikel kan aanleveren waar ik zelf ook wat van geleerd heb. Immers, de kans is dan groot dat, doordat ik er wat van geleerd heb, de lezers van een dergelijk artikel er ook wat van leren.

Combineren

Daarnaast is het werk als tekstschrijver goed te combineren met mijn baan in loondienst en de zorg voor mijn zoon. Wanneer ik moet werken, dan kan ik eventueel in mijn pauzes kleine werkzaamheden doen en verder kan ik dan in de avond werken aan mijn onderneming. En wanneer ik vrij ben en mijn zoon bij mij is, dan werk ik in de uurtjes dat hij naar school is, buiten speelt of al lekker in bed ligt. Het geeft mij de vrijheid om zo te plannen dat ik aandacht kan geven aan alle rollen die ik heb in het leven.

One thought on “Werken als tekstschrijver; wat doe ik dan?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back To Top