De voedselbank; ik ben er ook geweest

De voedselbank; ik ben er ook geweest

Toen ik net alleen was en met mijn lage inkomen rond moest zien te komen, vroeg ik mij regelmatig af hoe ik genoeg geld overhield om boodschappen te kunnen doen. Heel eerlijk? Als mijn zoon er was zorgde ik dat ik goed en gezond eten in huis had, maar als ik alleen was at ik ook regelmatig rijst met suiker of pasta met saus. Simpelweg omdat vlees al een behoorlijke hap uit mijn budget was. Tot… ik in aanraking kwam met de voedselbank.

Je moet je aanmelden

Ik had al wel eens gekeken naar de voorwaarden voor aanmelding bij de voedselbank, maar was van mening dat ik daar toch niet voor in aanmerking kwam. Of was het misschien schaamte om hulp in te schakelen bij het in huis halen van voldoende voedsel? Mijn zusje zei op een gegeven moment dat ik me gewoon aan moest melden en dan zou ik wel horen of ik toegelaten werd of niet. Ik vond het zelf wel lastig dat ik dan rekeningoverzichten mee moest sturen, want ik vond dat men daar geen inzage in hoefde te hebben.

voedselbank
Afbeelding van Robert Owen-Wahl via Pixabay

De werkelijke aanvraag heeft mijn zusje voor me gedaan, maar ik had zelf al wel eens gekeken naar het aanvraagformulier. Sterker nog, ik had hem al eens volledig ingevuld maar niet verstuurd. Het aanvragen van een pakket is vrij eenvoudig. Je vult je persoonlijke gegevens in, voegt eventueel je partner en kinderen toe en daarna vul je je inkomsten en uitgaven in. In de volgende stap wordt dan gevraagd om het bijvoegen van 3 rekeningafschriften zodat men kan bepalen of je in aanmerking komt voor een pakket. Het aanvragen van een pakket kan je doen bij de vestiging van de voedselbank in jouw regio. Je kan een pakket ook laten aanvragen door een instantie als je dat prettiger vindt.

Aanmelding akkoord

En toen kwam het mailtje. Mijn aanmelding was akkoord. Ik moest hem alleen telefonisch bevestigen en dan zou ik ook horen wanneer ik het eerste pakket kon komen ophalen. Ophalen… daar had ik niet bij stilgestaan. Het ophaalpunt lag voor mij aan de andere kant van Landgraaf, dus dat was met de bus niet makkelijk te doen. Gelukkig zei mijn beste vriendin vrijwel meteen toe dat ze met me zou gaan rijden zodat ik elke week een pakket kon halen.

voedselbank
Afbeelding van Robert Owen-Wahl via Pixabay

De eerste keer

Wat vond ik het eng om die eerste keer naar de voedselbank te gaan. Ik kan van mezelf niet zeggen dat ik er onverzorgd uit zie. Ik had bij de voedselbank voor mezelf altijd een beeld van mensen die super arm waren, en er daardoor ook minder verzorgd uitzagen. Hoezo een vooroordeel? Toen we bij de rij aankwamen was het al goed druk. Iedereen stond daar met twee bigshoppers en een koeltas.

Al snel werd opgemerkt dat ik nieuw was. Ik kreeg gelijk te horen “als er iets is wat je niet lekker vindt dan kan je dat laten staan.” En toen we konden zien wat mensen voor ons kregen werd er gelijk in de rij gevraagd wie dat wel lustte. Want dan namen ze de potten toch mee en gaven die na het halen van het pakket door aan anderen. De sfeer was heel gemoedelijk en er werd af en toe ook behoorlijk gelachen.

Je bent niet zielig

Het werd mij al snel duidelijk dat je zeker niet zielig bent waanneer je gebruik moet maken van de voedselbank. Eigenlijk moet je er juist dankbaar voor zijn dat er bedrijven, maar ook particulieren, zijn die overgebleven producten geven aan de voedselbank. Zo kunnen ze mensen die het financieel wat minder hebben mee te helpen. En dat is toch altijd beter dan weggooien. En ja, ik schaamde me in het begin. Maar later was ik juist dankbaar dat de voedselbank er is. Daardoor kon ik besparen op de dure boodschappen en kwam ik niets te kort. Het hielp me gewoon net even toen het hard nodig was. Nu gebruik ik het ruim negen maanden niet meer.

Heb jij wel eens gebruik moeten maken van de voedselbank? Of heb je iets gedoneerd aan de voedselbank?

13 thoughts on “De voedselbank; ik ben er ook geweest

  1. Wat fijn dat zoiets er is. Ik heb er nog nooit gebruik van hoeven maken, maar mocht het toch ooit zover komen, dan is het fijn dat het kan :).

  2. Mooi om te lezen! Denk dat je idd wel even een drempel over moet. Zelf gelukkig niet nodig gehad, maar ik koop wel vaak een extra boodschap als ze inzamelen voor de voedselbank

  3. Wat mooi en kwetsbaar dat je dit durft te delen! Ik ben weleens mee gegaan met mijn vader in hartje Amsterdam toen hij nog leefde. Vond ik absoluut geen pretje omdat er veel junks en alcoholisten in de rij stonden. Maar ik ben blij dat het er is! Vooral voor mensen zoals jou die dat steuntje in de rug echt verdienen.

  4. Ik ben blij dat het er is voor mensen die het hard nodig hebben! Nergens voor om te schamen, als het moet dan moet het. Zelf heb ik er geen ervaring mee.

  5. Ik heb er zelf nog nooit gebruik van hoeven maken, maar vind het een goed initiatief dat ervoor zorgt dat ook mensen met minder geld goed kunnen eten. Daarom doneer ik ook altijd wel producten als er bij de supermarkt zo’n kar staat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back To Top