Boodschappen doen? Bijna onbetaalbaar

Boodschappen doen? Bijna onbetaalbaar

We merken het vrijwel allemaal in de portemonnee. De boodschappen zijn behoorlijk in prijs gestegen. Naast natuurlijk de prijzen voor gas en energie die al behoorlijk gestegen waren voor de mensen die een flexibel tarief hebben. Ik heb het geluk dat mijn tarief voorlopig nog vast staat en tot die tijd hoop ik dat de tarieven gaan dalen. Het is de kunst om nu te proberen op boodschappen te besparen en toch gezond te kunnen eten…

Oekraïne

De extreme stijging van de prijzen in de winkels werd aanvankelijk natuurlijk toegeschreven aan de oorlog in Oekraïne. Doordat vanuit dat land geen olie en zaden meer vervoerd werden, stegen de prijzen voor grondstoffen. Op zich logisch, want de grondstoffen voor producten moeten ergens anders vandaan komen en dat kan natuurlijk meer geld kosten. Maar inmiddels zijn we meer dan een jaar verder en blijven de prijzen stijgen. Terwijl vanuit Oekraïne mondjesmaat weer vervoerd kan worden. En dus zou je verwachten dat prijzen op zijn minst stabiliseren.

boodschappen
Afbeelding van א פ via Pixabay

Stijgende prijzen werken door

De stijgende prijzen in de supermarkt zijn voor een deel te wijten aan het doorwerken van de kosten voordat een product in de winkel ligt. Voor een product daar is moet het soms verpakt worden en het moet vervoerd worden. Dat kost natuurlijk ook allemaal geld, denk bijvoorbeeld aan de energie- en brandstofkosten voor bedrijven. Om dan ook de loonkosten niet te vergeten voor de mensen die met producten werken. Al die kosten die stijgen en dat maakt dat ook de winkelprijzen, met een vertraging, stijgen. Want een winkelier koopt een product duurder in en wil zijn marge natuurlijk behouden. En de ene winkelier zal de marge minimaal houden, terwijl een andere misschien een ruimere marge neemt. Momenteel lijken enkele kosten te dalen in bijvoorbeeld de energie, maar dat wil niet zeggen dat wij dat snel in de winkel merken.

Immers, als je merkt dat je kunt besparen op kosten, dan ga je zelf ook pas later wellicht wat meer uitgeven van het geld dat je overhoudt. En zo werkt dat in winkels ook. Ook daar kunnen prijzen pas gaan dalen op het moment dat ondernemers merken dat hun marge eigenlijk te groot wordt. En ook dan is het weer aan de ondernemer om prijzen wel of niet te verlagen. Maar die ondernemer is in eerste instantie weer afhankelijk van zijn leverancier.

Afbeelding van Steve Buissinne via Pixabay

Besparen? Hoe dan?

Toch zijn er nog wel manieren om toch te kunnen besparen op je boodschappen. Zo helpt het bijvoorbeeld om je groenten en fruit op de markt te halen. Dan ben je vaak net wat minder kwijt dan wanneer je naar andere winkels gaat. En wanneer je in de mogelijkheid bent, dan kan je natuurlijk alle winkelfolders nakijken om bij iedere supermarkt de beste aanbiedingen vandaan te halen. Doe dit dan wel op de fiets, dan bespaar je ook weer brandstof.

Heb je al eens aan Too good to go gedacht? Daar kan je vaak voor ongeveer € 4,99 een verassingspakket kopen. Je weet dan van te voren niet wat erin zit, maar dat maakt het ook wel weer leuk. En er doen verschillende bedrijven aan mee. Grote supermarkten, bakkers, tankstations, maar ook restaurants en kleinere speciaalzaken bieden regelmatig pakketten aan die je kunt kopen. Je koopt een pakket online en gaat dan met een tas en de app op je telefoon naar de winkel. Daar krijg je dan een pakket voor de prijs die je betaald hebt, waarvan de waarde vaak veel hoger ligt. Een grote supermarktketen die hier onder andere aan meedoet is PLUS.

Albert Heijn heeft een eigen programma dat lijkt op Too good to go. Hier heten het de overblijvers. Het idee is hetzelfde, je koopt een pakket en gaat met je tas naar de winkel. Dan krijg je een pakket voor een lage prijs.

Extra korting

Een andere manier is om bij je supermarkt te kijken of er een hoek is met afgeprijsde artikelen. Artikelen die nog één dag meestal houdbaar zijn en die dan met een flinke korting aangeboden worden. Soms liggen producten in één bak bij elkaar, soms ook liggen producten op de afdeling waar ze normaal ook liggen. Maar zo kan je voordelig aan verse producten komen. Zo is het ook met brood. Bij de PLUS hebben wij bijvoorbeeld brood van gisteren. Brood dat nog prima te eten is, of in te vriezen natuurlijk, wat voor 0,99 verkocht wordt. Of 0,50 voor een half brood.

Hoe bespaar jij op je boodschappen?

8 thoughts on “Boodschappen doen? Bijna onbetaalbaar

  1. Hoe ik bespaar. Ik ga zo weinig mogelijk naar de winkel. Als je niet in de winkel komt, kom je niet in verleiding dijbeen te kopen die je niet nodig bent. Dus 1 keer per week boodschappen doen. En idd groente van de markt. Gelukkig hebben we een vast contract voor energie wat we heel blij mee zijn

  2. Mijn favoriete supermarkt is nu de Digros of Dirk omdat die nu toch het goedkoopste zijn. En ik ga voedselverspilling tegen en koop groente en fruit bij een lokale boer.

  3. De wereld is ontzettend duur geworden. Maar de mensen zijn ook verwend. Soms kan ik me ontzettend storen aan het overaanbod en denk ik bij mezelf … dit kan zo toch niet blijven duren?

  4. Wij struggelen er ook ontzettend mee. Daarbij komt dat ik boodschappen doen ook helemaal niet leuk vindt. Daarom doen we het zoveel mogelijk online. Vaak bij de AH dat is lekker makkelijk en snel.

  5. Wij kopen in de aanbieding, de groenten van het seizoen en verder zo min mogelijk wat niet echt nodig is.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back To Top