Geld zaken: budgetteren kan je leren

Geld zaken: budgetteren kan je leren

Een tijdje geleden schreef ik in een artikel over een onverwachte kostenpost van mijn ziekenfonds. Dat ging om mijn eigen risico waar ik een rekening van binnenkreeg. Daarin vermeldde ik ook dat ik een manier gevonden had om dat in het vervolg een beetje te voorkomen. Daarover vandaag meer.

Omgaan met geld

Vooropgesteld, ik ben nooit een held geweest in het omgaan met geld. Als ik geld in mijn portemonnee heb en ik kom in een winkel, dan blijft er altijd wel wat aan mijn handen plakken. En sparen? Dat is helemaal nooit mijn sterkste kant geweest. Maar nu ik alleen ben moet ik natuurlijk wel. En gelukkig gaat het steeds beter om met mijn financiën om te gaan. De belangrijkste kostenposten worden gewoon automatisch van mijn rekening afgeschreven naar de belanghebbenden. Denk bijvoorbeeld aan mijn huur, maar ook de kosten voor gas en elektra, water en mijn premie voor mijn ziektekosten verzekering. Dus doordat dat allemaal automatisch loopt heb k daar eigenlijk geen omkijken naar.

geld
Foto door maitree rimthong op Pexels.com

Spaarpotjes

Een andere manier om te sparen voor dingen die ik graag wil is door middel van spaarpotjes. En nee, ik heb niet mijn hele huis vol met spaarpotjes, maar ik heb verschillende digitale spaarpotjes. Zo heb ik bijvoorbeeld een spaarpotje om de kaartjes voor mijn zoon en mij voor de komende TT bij elkaar te sparen. Elke maand gaat daar een bepaald bedrag in zodat ik, vermoedelijk, volgend jaar genoeg in dat spaarpotje heb om mijn kaartjes te betalen. Vermoedelijk, want de prijzen zijn voor zover ik weet voor komend jaar nu nog niet bekend. Maar in elk geval heb ik dan het grootste gedeelte bij elkaar gespaard. Een ander spaarpotje is voor bijvoorbeeld mijn vakantie. En zo heb ik ook een spaarpotje waar elke maand een X bedrag ingestort wordt voor mijn eigen bijdrage van de ziektekosten voor volgend jaar. Mocht ik dan volgend jaar een grote onverwachte rekening krijgen, dan kan ik het geld uit het spaarpotje daarvoor gebruiken en hoef ik niet alles van mijn loon te doen.

Kaasschaaf

Een ander spaarpotje heet “kaasschaaf”. Een rare naam voor een spaarpotje, dat ben ik met je eens. Helemaal wanneer je weet dat ik geen kaas lust. Maar dit potje wordt met hele kleine beetjes aangevuld, waarbij steeds een beetje geld van mijn betaalrekeningen wordt “geschaafd”. Vandaar de naam. Een aantal keer per maand ga ik naar mijn kaasschaaf spaarpotje en stort daar een wisselend bedrag op. Wisselend omdat ik enkel de centen die op mijn rekening staan stort. En dat kan iets kleins als €0,05 zijn, maar het kan ook bijvoorbeeld €0,99 zijn. In elk geval een bedrag waardoor het geld op mijn betaalrekeningen een afgerond bedrag is, eindigend op twee nullen. Dan kan ik ook eens zeggen dat het bedrag op mijn rekening eindigt met twee nullen 😉

Sparen is makkelijker

Door gebruik te maken van de mogelijkheid van mijn spaarpotjes is het voor mij makkelijker om te sparen. En op één of andere manier is het ook makkelijker om van de spaarpotjes met een doel af te blijven. Misschien ook wel doordat ik de groene balk bij het spaarpotje elke maand iets voller zie worden wanneer er weer geld op de spaarpotjes gestort is. En met een meekijkend oog op de achtergrond gaat het helemaal goed komen, ook met het behalen van de doelen.

Oh ja, nog één tip die mijn zus mij gaf: statiegeld betaal je op het moment dat je een fles koopt. Wanneer je deze inlevert krijg je natuurlijk geld terug. Maar dat geld was je eigenlijk al kwijt. Dus kan je dat heel goed in een spaarpotje doen dat je niet open kunt maken en aan het einde van het jaar heb je dan een leuk bedrag bij elkaar gespaard zonder dat je er wat voor hebt hoeven doen. Zelf bestel ik natuurlijk bij Picnic en die nemen ook mijn statiegeld mee. Dus ik? Ik heb een spaarpotje voor mijn statiegeld.

Kijk hier voor nog meer geld gewoontes die je aan kunt leren.

Maak jij gebruik van spaarpotjes op je rekening?

3 thoughts on “Geld zaken: budgetteren kan je leren

  1. Ja, ik ben kampioen spaarpotjes ?
    Heb ze voor: algemeen, vakantie, onvoorziene kosten, BSGW (wat een mega rekening anders 1x per jaar ?), school (TSO en ouderbijdrage) en kleding.
    Deze worden iedere maand automatisch aangevuld. Zo blijft alleen dat over op mijn rekening wat ik ook echt vrij kan besteden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back To Top