Maakt geld gelukkig?

Maakt geld gelukkig?

Met regelmaat kijk ik naar het programma “Steenrijk, straatarm”. Telkens weer verbaas ik me erover hoeveel sommige mensen per week uit kunnen geven. Ja, ze hebben dan wel hun hele leven lang gewerkt, of allebei een super goede baan of noem het maar op, maar het is niet te bevatten dat sommige mensen mijn salaris per week uit kunnen geven. Maar wat ik me dan vooral afvraag… Maakt geld wel echt gelukkig?

Financieel moeilijk

Ook ik heb het in mijn leven financieel niet altijd makkelijk gehad. Gelukkig waren er wel altijd mensen om mij heen die me konden en wilden helpen, maar het was soms niet makkelijk als ik nog een stukje maand op had terwijl mijn geld bijna op was. Zeker het laatste jaar toen ik vanwege mijn scheiding er alleen voor kwam te staan en mijn banen die ik destijds had eigenlijk net niet genoeg geld in het laatje bracht om naast het betalen van mijn vaste lasten ook nog fatsoenlijk boodschappen te kunnen doen bijvoorbeeld. Laat staan dat een uitje of een keer uit eten een mogelijkheid voor mij was.

Geld
Foto door Pixabay op Pexels.com

Ademruimte

Nu ik een andere, fulltime, baan heb, heb ik iets meer ademruimte. Nog steeds is het geen enorme vetpot, ik kan nog geen luxe villa kopen of iets dergelijke en ja, voor alles wat ik wil leg ik nog steeds geld opzij om te sparen. Maar het is niet persé meer zo dat ik een stuk maand overhoud aan het einde van mijn geld. Tenzij het ziekenfonds ineens met een onverwachte rekening komt, maar dat ga ik vanaf deze maand ook anders doen. Daarover later meer.

Gelukkig?

Ben ik nu ik iets meer te besteden heb ook gelukkiger? Nee, dat wil ik niet echt zeggen. Ja, het is fijn dat ik iets makkelijker met mijn zoon wat leuks kan gaan doen. Een dagje weg kan, een keer uit eten, het kan nu allemaal en dat kon voorheen niet. Maar het maakt me niet per definitie gelukkiger, het is alleen wel handig als je het hebt.

En heel eerlijk? Ik kan me ook niet zo goed voorstellen dat geld je gelukkiger maakt als je meer dan €1000,00 per week kan besteden. Persoonlijk zou ik niet weten waar ik dat geld dan allemaal aan uit zou moeten geven. Voor een keer is het misschien leuk om alles te kunnen doen wat je zou willen, maar niet elke week. Wat dat betreft kan ik ook met een behoorlijke brok in mijn keel kijken naar het programma “steenrijk, straatarm” wanneer iemand uit het gezin met een klein budget dan ineens wel kan zeggen tegen zijn of haar kinderen dat ze iets mogen kopen. Ontroerend om te zien vaak. En ja, het is dan ook wel grappig als je ziet dat de vermogende deelnemers dan heel erg moeten puzzelen om hun boodschappen binnen het budget te kunnen doen.

Wat zou jij doen als je een maandloon per week uit kon geven?

4 thoughts on “Maakt geld gelukkig?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back To Top