Op de camping en op het water zie je ze vaak voorbij komen. Provincievlaggen. Elke Nederlandse provincie heeft een eigen vlag. De eerste provincie met een eigen vlag was de provincie Drenthe. Maar hoe zien de vlaggen er uit en wat is er op te zien? Ik deel het vandaag met je in dit artikel.

Drenthe

Tja en dan begin ik natuurlijk met mijn eigen provincie; Drenthe. De Drentse vlag heeft een witte achtergrond met twee brede rode strepen. Tussen die strepen staat een zwarte toren en aan beide kanten van de toren staan drie rode sterren. De toren verwijst naar het kasteel van Coevorden. De zwarte kleur is simpelweg gekozen omdat dit goed contrasteert met de witte achtergrond. De kleuren rood en wit zijn de traditionele Saksische kleuren en de kleuren van het aardsbisdom Utrecht. Bij dat aartsbisdom berustte lange tijd het bestuur van Drenthe. De zes sterren symboliseren de zes dingspelen of rechtsgebieden (Zuidenveld, Oostermoer, Noordenveld, Rolderdingspel, Beilen en Dieverderdingspel) Daarnaast is dit een verwijzing naar de Ster van Bethlehem omdat Maria in het wapen wordt afgebeeld.

Drenthe vlag

Groningen

De vlag van Groningen heeft duidelijk wat meer kleur dan die van Drenthe. Deze vlag heeft twee grote kruizen in het midden van de vlag. Een witte en een groene. Deze kruizen symboliseren de stad Groningen. De twee rode en blauwe vlakken op de hoeken van de vlag verwijzen naar de ommelanden Hunsingo, Fivelingo, Westerkwartier en Oldambt. Deze laatste wordt overigens soms wel en soms niet als Ommeland gezien.

In het wapen van Groningen zie je op het schild het wapen van de stad Groningen en de vlag van de Ommelanden. Hierbij staan rond de blauwe balken elf harten die verwijzen naar de onderkwartieren. Dit lijkt op de vlag van Friesland, maar het verschil is dat in Groningen harten te zien zijn en in Friesland Pompeblêden.

vlag Groningen

Friesland

De vlag van Friesland is misschien wel één van de meest bekende provincievlaggen die we kennen. De vlag met de blauwe strepen en de pompeblêden, ook wel waterleliebladeren genoemd, is vaak te zien, vooral natuurlijk in het schaatseizoen. De zeven pompeblêden op de vlag verwijzen naar zeven Friese zeelanden. Deze waren van elkaar gescheiden door drie waterstromen. Deze waterstromen worden weergegeven met de blauwe strepen op de vlag.

vlag Friesland

Overijssel

De vlag van Overijssel heeft de rivier de IJssel als golvend middelpunt. De rode en gele banen beelden de historische band uit met het gewest Holland en zijn ook te zien in de vlaggen van Noord- en Zuid-Holland.

vlag Overijssel

Gelderland

De vlag van Gelderland kent drie kleuren: blauw, geel en zwart. Deze kleuren zijn afgeleid van het wapen van Gelderland. In het Gelderse wapen zijn namelijk een zwarte en een gele leeuw te zien op een, respectievelijk, gele en blauwe achtergrond.

Gelderland

Flevoland

De vlag van Flevoland kent drie golvende banen. De blauwe baan staat voor, je raadt het waarschijnlijk wel, het water. De groene baan staat voor het vlakke weidelandschap in de provincie en de gele baan de korenvelden, het koolzaad en de akkerbouw. Deze gele baan zorgt ervoor dat de rest van de vlag ook een golvende beweging kent aan de linkerkant. De lelie in de linkerbovenhoek komt uit het familiewapen van ingenieur Cornelis Lely. Hem kennen we als grondlegger van de Zuiderzeewerken, waardoor Flevoland gecreëerd kon worden.

Flevoland

Utrecht

De vlag van Utrecht is een combinatie van de tweekleur van het aartsbisdom Utrecht en het witte kruis in het rode veld van het sticht Utrecht. Het sticht was een gebied waarover het bisdom regeerde. Dit waren het Nedersticht (ruwweg de huidige provincie Utrecht) en het Oversticht (Overijssel, Drenthe en Groningen stad).

Noord-Holland

De vlag van Noord-Holland geeft net als de vlag van Gelderland de kleuren uit het wapen weer. Het geel (goud) en rood zijn de kleuren van Holland en komen daarom ook voor in de vlag van Zuid-Holland. Geel staat bovenaan omdat deze kleur voorkomt in zowel het wapen van Holland als het wapen van West-Friesland. Het blauw refereert ook weer naar West-Friesland.

Noord-Holland

Zuid-Holland

De vlag van Zuid-Holland is eigenlijk niet meer dan een banier van het wapenschild van Zuid-Holland. Ook hier zijn de Hollandse kleuren rood en geel weer gebruikt. De naar links gerichte klimmende leeuw heeft contouren in het zwart.

Zuid-Holland

Zeeland

In Zeeland zien we het water weer terugkomen. De golvende banen geven het constante gevecht met en tegen het water weer. In het midden van de vlag staan het schild en de kroon van het Zeeuwse wapen afgebeeld.

Zeeland

Noord-Brabant

Over de vlag van Noord-Brabant heb ik vrij weinig kunnen vinden, behalve dat het een soort van schaakbord met rode en witte vlakken is. Deze vlakken zijn evenredig over het oppervlakte verdeeld. Wel is het zo dat de vlag van Noord-Brabant bij officiële gelegenheden voor het publiek volledig links hoort te hangen.

Noord-Brabant

Limburg

De kleuren van Limburg zijn ontleend aan die van het provinciewapen. De Leeuw symboliseert Limburg en verwijst daarnaast naar het Hertogdom Limburg. De Limburgse leeuw is te herkennen aan de kroon en de dubbele staart. De kleuren zijn gebaseerd op de grondsoorten in de provincie: wit voor het zand in Noord- en Midden-Limburg, het blauw voor de rivier (de Maas) en het geel/goud voor het Löss of klei in Zuid-Limburg.

Limburg

Wat wist ik over de vlag van Drenthe?

We hebben nu gekeken naar alle provincievlaggen. Maar wat wist ik nou eigenlijk over de vlag van mijn eigen provincie? Ik wist hoe mijn provincievlag eruit zag. Maar waar de sterren en de toren op gebaseerd waren dat wist ik dan weer niet. Dus ik heb veel geleerd over deze vlag. Daarnaast heb ik ook maar even opgezocht in welk dingspel Assen hoorde. Dit blijkt het Rolderdingspel te zijn. Daarnaast wist ik ook niet dat Maria in het Drentse wapen afgebeeld werd en dat de sterren daar symbool voor stonden middels de ster van Bethlehem. Van Limburg, waar ik woon, wist ik alleen hoe de vlag eruitzag. Ik heb er eigenlijk nooit echt bij stil gestaan dat er zoveel symboliek achter vlaggen kon zitten. Dus dit artikel was eigenlijk voor mij ook wel heel leerzaam. En heel leuk om dit allemaal uit te zoeken.

Wat is de vlag van jouw provincie? Wist je welke symboliek hierachter zat?

Voor dit artikel heb ik gebruik gemaakt van de informatie op wikipedia.

2 Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.