Verschrikkelijke nieuwsberichten…

Verschrikkelijke nieuwsberichten…

Afgelopen week werden we opgeschrikt door de verschrikkelijke nieuwsberichten en beelden uit Turkije en Syrië. Een aardbeving kost aan inmiddels meer dan vijfentwintigduizend mensen het leven. 25000… onvoorstelbaar veel slachtoffers. En er zullen de komende dagen alleen maar meer mensen bijkomen die helaas hun leven hebben moeten laten. Zeker nu de kans op overlevenden bijna nihil lijkt te zijn.

Turkije, vakantieland

Turkije. Als ik aan dat land denk, dan denk ik aan vakantie. Aan de vakantie jaren geleden naar Manavgat en Side. En aan de laatste vakantie met de hele familie een paar jaar geleden naar Antalya. Mooie herinneringen liggen daar. De aardbevingsramp was natuurlijk aan de andere kant van het land. Een deel wat ik zelf niet ken en wat misschien toeristisch gezien wel een stuk minder bekend is dan het westelijk gedeelte van het land.

nieuwsberichten
Afbeelding van www_slon_pics via Pixabay

Syrië

Dan naar Syrië. Een land al jaren verwikkeld in een oorlog. En daar komt nu een aardbeving overheen. Het raakte mij dat een vrouw uit Syrië afgelopen week in het nieuws zei:

Je kunt beter bombardementen hebben dan een aardbeving. Bij een raket weet je dat het even is en dan is het voorbij. Bij deze aardbeving niet, we hebben niets meer.

Dat je zoiets kunt zeggen als je al jaren in ellende zit. Ik vond het best heftig. Maar ik snap die mevrouw ook wel. Want met een bombardement kan ze misschien schuilen en daarna weer terug naar huis. Nu is er niets meer. Misschien zijn nu zelfs de schuilplaatsen wel dusdanig onveilig dat mensen nergens meer naar toe kunnen.

Afbeelding van David Peterson via Pixabay

Giro 555

Bij rampen als deze wordt vrijwel standaard Giro 555 geopend van de Samenwerkende Hulporganisaties. Een mooi initiatief en natuurlijk fijn dat organisaties op een dergelijke manier kunnen samenwerken. Want ik denk dat je beter uit één put kunt putten dan dat je elf organisaties hebt met elf kleine potjes waardoor er misschien toch net niet genoeg gaat zijn voor iedereen. Al kan ik me ook voorstellen dat lokale inzamelingsacties misschien net zoveel impact kunnen hebben op de omgeving. Dat zie ik zelf van iets dichterbij ook rondom de oorlog in Oekraïne, waar mijn neef en zijn vrouw zich heel erg voor inzetten. En waar giro 555 overigens ook nog steeds hulp aan biedt. Wanneer je zelf een steentje bij wilt dragen, kijk dan voor alle acties even op de website van Giro 555.

Aandacht in de media

Wat ik wel vervelend vind af en toe is dat de berichtgeving in de media vooral over Turkije lijkt te gaan. En ja, dat land is misschien wel het meest getroffen. Althans, zo lijkt het denk ik. Want in Syrië lag waarschijnlijk al heel veel plat door die, al elf jaar durende, oorlog. Dus daar zullen dan wellicht ook minder slachtoffers zijn gevallen. Maar elk slachtoffer dat er valt door natuurgeweld is er natuurlijk een te veel.

Komen de beelden uit Turkije en Syrië ook bij jou zo binnen?

3 thoughts on “Verschrikkelijke nieuwsberichten…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back To Top