Opleiding volgen? Gebruik je STAP-budget

Opleiding volgen? Gebruik je STAP-budget

Sinds 2022 is het mogelijk om STAP-budget aan te vragen. Wanneer dit voor jou is goedgekeurd, dan betaalt de overheid maximaal €1000,00 van de door jou gekozen studie. Maar hoe gaat dat precies in zijn werk?

Aanvraag doen bij de opleider

Wanneer jij gebruik wilt maken van het STAP-budget, dan moet je natuurlijk eerst een opleiding kiezen die voldoet aan de eisen voor het STAP-budget. Dit budget is gericht op de Stimulering van de Arbeidsmarkt Positie van mensen. Met een opleiding binnen dit budget kan jij je dus verder ontwikkelen in je eigen werkveld. Of je kiest ervoor om een opleiding te doen op een heel ander werkvlak. Dat is aan jou, zolang jij hiermee jouw positie op de arbeidsmarkt dus maar kunt versterken. Op de website van de door jou gekozen opleider wordt duidelijk uitgelegd hoe je de aanvraag bij hen kunt doen.

STAP-budget
Afbeelding van tjevans via Pixabay

Mijn eigen STAP-budget

Zelf heb ik vorig jaar een opleiding aangevraagd met gebruikmaking van het STAP-budget. Ik koos voor een opleiding copywriting als voorbereiding op mijn droom om als schrijfster aan de slag te gaan voor mezelf. Ik koos ervoor om een opleiding aan te gaan via het NHA Stap budget. Eerst moest ik mij bij het NHA aanmelden en de aanvraag voor het budget daar doen. De bevestiging die ik daarbij kreeg was mijn bewijs dat ingeleverd moest worden op het moment dat ik de echte aanvraag kon doen. Je doet dus eerst een aanvraag bij de opleider en pas daarna bij het UWV.

Aanvragen bij het UWV

Op 1 april vorig jaar ging de mogelijkheid tot aanvragen open. Dat was de eerste periode waarin gebruik gemaakt kon worden van het STAP-budget en het duurde toen heel lang voor ik de aanvraag kon doen. Als het goed is heeft men daar nu één en ander in gewijzigd waardoor een aanvraag doen minder lang duurt. Dit jaar kan je het budget aanvragen in de volgende periodes:

  • 1 mei 2023 t/m 2 juli 2023
  • 3 juli 2023 t/m 3 september 2023
  • 4 september 2023 t/m 31 oktober 2023
  • 1 november 2023 t/m 31 december 2023

Aanvraag niet gelukt? Geen nood!

Besluit je om op 1 mei je budget aan te vragen en blijkt dat je net te laat bent voor deze periode? Geen nood, je zit nergens aan vast bij je opleider. Wel kan je een nieuwe aanvraag doen voor de opleiding van je keuze voor de volgende aanvraagperiode. Voor elke periode moet je dus opnieuw een aanvraag doen. En onthoud: de aanhouder wint!

Welke opleiding zou jij willen volgen?

One thought on “Opleiding volgen? Gebruik je STAP-budget

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back To Top