Ondertussen in Oekraïne

Ondertussen in Oekraïne

Тим часом в Україні

Eerder schreef ik op mijn blog al een bericht over onze Oekraïense vrienden. Onze vrienden die nu gelukkig in Nederland in veiligheid zijn. Zij wel. Terwijl in hun land de oorlog alleen maar andere wendingen blijft aannemen. Nu Poetin de annexatie van vier gebieden heeft uitgesproken kan ik het me heel goed voorstellen dat onze vrienden zich zorgen maken over hun toekomst en de oorlog.

Hulpkonvooien

Al sinds het begin van de oorlog zijn er de nodige hulpverlenende instanties actief om burgers van Oekraïne in veiligheid te brengen. Eén van die organisaties volg ik intensiever dan andere organisaties. Waarom? Omdat mijn neef hier nauw bij betrokken is. En ja, ik ben super trots op wat hij met de stichting MyZwolle allemaal voor elkaar heeft gekregen. Er zijn veel successen behaald en ja, er zijn ook tegenslagen. Maar gisteren was er toch wel de tot nu toe grootste tegenslag.

Angstige ontwikkelingen

Ik zal heel eerlijk met je zijn. Ik vind het allemaal maar angstig wat er nu in Oekraïne allemaal gebeurt. Nu Poetin de regio’s Loegansk, Zaporizja, Cherson en Donetsk tot zijn grondgebied heeft geroepen is het afwachten wat hij ermee gaat doen. Hoe hij met de Oekraïeners omgaat die er wonen, wat er gebeurt met de kerncentrale die in Zaporizja gebeurt. Maar ja, we kunnen niets meer dan afwachten.

Oekraïne
Foto door Egor Komarov op Pexels.com

Helpen kan toch!

En toch kunnen we van afstand wel helpen. Hoe? Zoek een hulporganisatie bij jou in de buurt waar je misschien iets voor kunt betekenen. Of stel je open en zoek mogelijke Oekraïense vluchtelingen die bij jou in de buurt zijn komen wonen. Zij kennen onze taal niet en zijn daardoor vaak beperkt in contacten. Misschien kan je iets voor hen betekenen tijdens hun verblijf in Nederland. Of doneer geld aan één van de hulporganisaties. Bijvoorbeeld aan stichting MyZwolle, of één van de vele andere organisaties. Of het geld of goederen ook echt daar terecht komt waar het nodig is? Bij MyZwolle wel!

Hoe kijk jij naar de recente ontwikkelingen in Oekraïne?

13 thoughts on “Ondertussen in Oekraïne

  1. Elke keer is de situatie weer anders, toch denk ik dat Poetin nu een kat in het nauw is, maar deze kan ook rare sprongen maken

  2. Fijn dat je hier over schrijft. Een paar weken terug gingen we naar de opendeurdag van het natuurhulpcentrum. Het was zo opvallend hoeveel dieren ze opgevangen hadden uit Oekraïne.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back To Top