Goede voornemens?

Goede voornemens?

What are your biggest challenges?

Wat zijn mijn grootste uitdagingen? En hoe kan ik daar acties aan koppelen en ze haalbaar maken? Is het überhaupt verstandig om goede voornemens te hebben? In dit artikel kijk ik naar de voor- en nadelen van goede voornemens.

Januari

Januari is traditiegetrouw de maand waarin mensen starten met goede voornemens aan het nieuwe jaar. Een voornemen of een doel is bijvoorbeeld het stoppen met roken. Of stoppen met drinken, meer bewegen of afvallen. 1 januari klinkt dan als een mooi ijkpunt om te beginnen. Een nieuw jaar, dus een nieuw startmoment. En toch is het vaak zo dat mensen die zo heel bewust 1 januari als startdatum pakken, het niet redden. Neem bijvoorbeeld afvallen. Ik weet niet hoe het bij jou zit, maar 1 januari is toch vaak een dag dat ik nog even die laatste oliebol pak en bij ons in de familie is het traditie om dan bruine bonensoep te eten.

Nou, ik kan je vertellen, die is heerlijk, maar echt goed voor de lijn? Ja, bij 1 kommetje gaat het misschien nog, maar bonensoep nodigt toch echt uit tot meer. Dus daar gaat de goede start. Daarom zou ik er zelf voor kiezen om niet meteen 1 januari te starten maar één of meerdere dagen later. Bijvoorbeeld de eerste maandag na 1 januari.

goede voornemens
Afbeelding van Silvia via Pixabay

Goede voornemens, zin of onzin

Wanneer je iets echt heel graag wilt en er de motivatie voor hebt, dan kan het zeker zin hebben om een goed voornemen te hebben. Maar wanneer je bijvoorbeeld wilt stoppen met drinken of roken omdat je omgeving het graag wilt, dan is een voornemen misschien op voorhand al gedoemd te mislukken. Ik heb heel wat jaren voor mezelf een goed voornemen gehad om af te vallen. Gevoelsmatig meer voor anderen dan voor mezelf. En dus greep ik toch heel vaak maar weer terug naar lekker eten, vaak ongezond eten trouwens. Met als resultaat dat het niet lukte.

En nu dan?

Dit jaar heb ik wederom een goed voornemen. Namelijk… afvallen. En dit keer niet omdat anderen dat willen. Nou ja, ik weet dat anderen het me gunnen om wat lichter door het leven te gaan. Maar dit keer ben ik het vooral zelf die het wil. Ik ben het zat om me continu onzeker te voelen wanneer ik ergens heen ga. Zat om stoelen af te scannen wanneer ik ergens ben om te kijken of ik wel in een stoel “pas”. En ik wil gewoon makkelijker met mijn zoon leuke dingen kunnen doen, kunnen voetballen desnoods als hij dat wil. En dus zal je dit jaar regelmatiger updates zien in mijn “stok“. Mijn strijd tegen de kilo’s. Een strijd die ik nu eindelijk eens wil gaan winnen. Overigens ben ik wel gestart op 2 januari 😉

Heb jij goede voornemens voor 2024?

3 thoughts on “Goede voornemens?

  1. Mijn goede voornemen, “lak” hebben aan wat anderen van mij denken/vinden. Nog meer mezelf zijn en mezelf accepteren. Hopelijk de laatste strijd naar een betere toekomst voor mijn dochter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back To Top