De mooiste plekjes van Drenthe

De mooiste plekjes van Drenthe

Drenthe, de provincie waar ik geboren ben. Een provincie met zoveel mooie plekjes. Eigenlijk teveel om in één artikel te vermelden. En dus maak ik een selectie van mijn mooiste plekjes van Drenthe. En natuurlijk ben ik heel benieuw naar wat jij tot jouw mooiste plekjes benoemd.

Melkwegpad – Hooghalen/Westerbork

In Hooghalen/Westerbork ligt een heel mooi vredig bos. Een bos waar in 1940/1945 hele andere verschrikkingen plaatsvonden. Toen ik klein was gingen we met mijn ouders vaak op zondag hier al wandelen. We begonnen dan bij het Melkwegpad en gingen dan via het bospad weer terug naar de parkeerplaats. Waar de grote weg heen liep die we overstaken? Dat werd aanvankelijk niet verteld. Wanneer je het Melkwegpad bezoekt, dan leer je meer over ons melkwegstelsel. In schaal loop je over het pad tussen de planeten door tot je uiteindelijk de zon bereikt. Aan het einde van het pad loop je langs de veertien grote radiotelescopen. Altijd bijzonder om te zien. Daarna heb je de keuze. Of je loopt rechtsaf richting kamp Westerbork of je gaat rechtdoor en via het bospad terug naar de parkeerplaats.

Afbeelding van TheoRivierenlaan via Pixabay

Ellert en Brammert – Schoonloo

In Schoonloo ligt het openluchtmuseum Ellert en Brammert. Wanneer je aankomt bij dit museum wordt je begroet door twee grote stenen reuzen: Ellert en Brammert. Dit waren volgens de Drentse legende vader en zoon. Zij hadden vanuit hun hol draden alle richtingen van het Ellertsveld uit gespannen. Deze draden waren verbonden aan een bel waardoor Ellert en Brammert wisten dat er iemand tegen de draad was gelopen. Gebeurde dit je, dan had je een probleem want je werd beroofd en neergeslagen. Als je geluk had kon je het overleven. De hele legende kan je hier lezen.

Ballooërveld – Balloo

Het Ballooërveld is een groot heidegebied bij het plaatsje Balloo, gemeente Aa en Hunze. Een mooi natuurgebied waar je naast heide ook nog sporen uit het verleden kunt vinden zoals grafheuvels en middeleeuwse karrensporen. Op het Ballooërveld loopt ook de grootste schaapskudde van Drenthe met maar liefst zo’n 400 schapen. Een mooi gezicht als ze lopen vanaf de schaapskooi aan de rand van het Ballooërveld naar de plek waar ze die dag mogen grazen. Of wanneer ze teruglopen natuurlijk.

Afbeelding van Aart Beijeman via Pixabay

Wat is voor jou de mooiste plek in Drenthe? En wat vind jij de mooiste plek in jouw provincie?

13 thoughts on “De mooiste plekjes van Drenthe

    1. Het leven is daar ook minder haastig… dat is wel jammer van de randstad, alles moet nu naar het liefst gisteren….

  1. Westerbork is indrukwekkend om te zien, voor ontspanning ben ik naar Dwingerveld gegaan een groot natuurgebied met heide en wild.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back To Top
Mobiele versie afsluiten