Categorieën
1940-1945

3 podcasts waar ik veel naar luister

Podcasts, ik vind ze heerlijk. En ik luister ze dan ook heel regelmatig. Tijdens een wandeling, tijdens een reis met het openbaar vervoer. Eigenlijk altijd wanneer het kan heb ik mijn draadloze oortjes op en luister ik naar een podcast. In dit artikel deel ik 3 podcasts waar ik de laatste tijd heel veel naar luister.

Naar welk genre luister ik veel?

Tja, het zal je wellicht niet heel erg verbazen als je me langer volgt. Veel van de podcasts die ik volg hebben een link met de Tweede Wereldoorlog. Je zou wellicht ook podcasts verwachten over genealogie, maar ik heb nog niet echt een leuke podcast weten te vinden hierover. Heb je tips, laat ze dan gerust achter in een reactie.

Waar luister ik dan wel naar? Ik som ze hieronder een aantal voor je op met van elke podcast informatie over deze podcast. En natuurlijk kan je eenvoudig naar de podcast gaan door op de link te klikken.

3 podcasts die ik veel luister
  • De Nederlandse bewaaksters van Auschwitz: Journalisten Stijn Reurs en Harm van Atteveld onderzoeken het leven van negen Nederlandse vrouwen. Zij werkten alle negen tijdens de Tweede Wereldoorlog als kampbewaaksters in Auschwitz. Ze raadplegen archieven en spreken met de kinderen van deze vrouwen. Vaak wisten zij niets over het verleden van hun moeders. Daarnaast delen overlevenden van Auschwitz hun herinneringen aan deze bewaaksters. Dit zorgt voor een indringend beeld geeft van hun rol in het kamp. Deze zesdelige podcast biedt een diepgaand en onthullend perspectief op een onderbelicht hoofdstuk uit de Nederlandse geschiedenis.
  • FOUT: een podcast over kinderen van collaborateurs, die worstelen met het verleden van hun foute ouders tijdens de oorlog. Historici Rick Blom en Tijmen Dokter voeren open gesprekken over schuld, schaamte, vergeving en de erfenis van collaboratie in families. De persoonlijke verhalen zijn confronterend, pijnlijk en tegelijk begrijpelijk. Keuzes van toen blijken nog steeds invloed te hebben op levens van nu. Met het vrijgeven van archieven in 2025 komt deze verborgen geschiedenis opnieuw onder de aandacht, en dat is broodnodig. FOUT laat zien dat het verleden niet voorbij is, en dat praten daarover ruimte kan geven voor begrip.
  • De verdwenen SS’er: De Verdwenen SS’er is een Nederlandstalige podcast van KRO-NCRV. Journalist Maarten Dallinga gaat op zoek naar het ware verhaal achter een Nederlandse SS’er, die na de Tweede Wereldoorlog verdween. Spoorloos verdween. Wat is er met hem gebeurd? Waarom sprak zijn familie er nooit over? En welke sporen zijn er nog te vinden van zijn verleden? In zes meeslepende afleveringen combineert Dallinga persoonlijke interviews, archiefmateriaal en historisch onderzoek. Samen vormt dit een spannende en indringende zoektocht vol morele vragen en familiegeheimen.

Wat haal ik uit deze 3 podcasts?

Deze podcasts raken me diep. Vooral door de respectvolle manier waarop zowel de familieleden als ook overlevenden van bijvoorbeeld Auschwitz aan het woord gelaten worden. Wat me bijbleef, is de verbazing en verwondering die ik voelde bij het horen van deze verhalen. Dat Nederlandse vrouwen zulke rollen in een concentratiekamp vervulden, en dat daar zo weinig over bekend was. Het confronteerde me met een stukje geschiedenis waar ik minder van wist. Juist daarom vind ik het zo belangrijk dat dit verteld wordt. Het mag simpelweg niet vergeten worden. Deze 3 podcasts zorgen ervoor dat we blijven kijken, blijven luisteren – en blijven herinneren.

Natuurlijk luister ik ook wel naar andere podcasts. Hierover lees je meer in dit artikel.

Wat zijn jouw favoriete podcasts op dit moment?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.