Wat is er nodig om te helen?

Wat is er nodig om te helen?

Wat is er nodig om te helen? Dat is de titel van de wekelijkse inspiratie die mij ook altijd thuis wordt gestuurd. Ik ontvang deze vanuit mijn geloofsgemeenschap, het Apostolisch Genootschap. Daarover schreef ik onlangs een artikel. Vanuit deze wekelijkse inspiratie, die wij ook wel een weekbrief noemen, worden de diensten op zondag verzorgd. Lange tijd heb ik hier ook aandacht aan besteed op mijn weblog. En dat ga ik nu ook weer doen.

Helen

Wat is er nodig om te helen? Ik denk dat dat heel verschillend kan zijn. Het ligt er aan op welke manier je “gebroken” bent. Wanneer je een gebroken arm of been hebt, dan is er gips nodig om te helen. Soms is er rust nodig om te helen. Maar wat is er nodig wanneer je gevoel “gebroken” is? Of je geloof, je hoop in dingen of wanneer je gebroken bent op het gebied van de liefde?

Helen
Overlay photo by Willi Heidelbach from Pixabay

Wat heb ik nodig om te helen?

Tja, wat heb ik nodig om te helen? Dan is het misschien eerst goed om te kijken wat er geheeld moet worden. Eerder schreef ik al eens over mijn depressie en natuurlijk is het nodig om daarvan te helen. Daarvoor heb ik hulp van een psycholoog. Niet alleen om te helen van mijn depressie, maar ook om mijn scheiding een plek te geven en beter bij mijn emoties te kunnen komen. Door naar de psycholoog te gaan leer ik ook om te praten over mezelf. Althans, iets waar we volgend jaar mee gaan starten is dat ik op tijd mijn emoties ga herkennen en ze ook kan gaan benoemen. Want dat is iets waar ik nu veel moeite mee heb. Wanneer ik dat kan, dan kan ik er eerder voor kiezen om te delen, wat dan weer helpt om te helen.

Houvast

Ook het hebben van houvast is iets wat je kan helpen. Bijvoorbeeld wanneer je het gevoel hebt dat je iets nodig hebt dat je altijd bij je hebt. Zo heb ik mijn zusje altijd bij me. Hoe dan? Het klinkt misschien raar als ik zeg dat ik haar altijd bij me heb. Ik bedoel, ik woon in Landgraaf, zij in Assen en we spreken elkaar wel regelmatig, maar dan via de telefoon of whats app. En toch draag ik haar letterlijk altijd bij me.

In 2021 kreeg ik van haar toen we op vakantie waren een ring. Een ring die ze zelf heel lang had gedragen en waar twee kleine steentjes in zaten. Omdat ik toen natuurlijk mijn trouwring en vriendschapsring van mijn toenmalige partner niet meer droeg had ik plaats voor een nieuwe ring. Mijn zusje gaf mij haar ring en vertelde haar gedachte erachter: “De twee steentjes had ik bedacht, staan voor jou en mij, dan zijn we toch altijd een beetje samen.” En dus is ze altijd bij mij. Die ring draag ik trouw om mijn linker ringvinger. Om mijn rechter ringvinger heb ik de ring die ik van mijn oma heb gekregen in 2003 toen ik mijn confirmatiebelofte had gedaan binnen het Apostolisch Genootschap.

altijd samen

Wat heb jij altijd bij je? Heeft dat voor jou een betekenis?

2 thoughts on “Wat is er nodig om te helen?

  1. Ik draag een ketting van mijn moeder met een eigen gekocht hangertje en een ketting met een hartje. Deze heb ik gekregen van oekraiensche vrienden voor mijn verjaardag. Tevens draag ik de ring van mijn moeder. Een ring met briljant.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back To Top