Zorgverzekering vergelijken wat is de beste keuze

Zorgverzekering vergelijken wat is de beste keuze

Het kiezen van de juiste zorgverzekering is een belangrijke beslissing die soms veel invloed kan hebben op je financiën. Door het grote aanbod van zorgverzekeringen op de markt kan het gebeuren dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Daarom kan het goed zijn om zorgverzekeringen te vergelijken om voor jou de beste verzekering te kiezen.

Waarom vergelijken?

Financieel

Een van de belangrijkste redenen om zorgverzekeringen te vergelijken, is het beheersen van de kosten. De verschillende Nederlandse verzekeraars bieden uiteenlopende premies aan voor vergelijkbare dekkingen. Door te vergelijken, kun je mogelijk honderden euro’s per jaar besparen.

zorgverzekering
Image by ar130405 from Pixabay

Vergoedingen

Niet alle zorgverzekeringen bieden dezelfde vergoedingen. De basisverzekering is overal gelijk, maar in de aanvullende pakketten hebben verzekeraars ieder hun eigen dekkingen. Daarom is het goed om daar jaarliks naar te kijken om te zien of jouw verzekering nog bij jou past. Of dat er toch een ander aanvullend pakket nodig is omdat je bijvoorbeeld een bril bent gaan dragen. Of in jouw huidige aanvullende pakket uitgebreide vergoedingen voor kraamzorg hebt, terwijl je die niet meer nodig hebt.

Keuzevrijheid

Sommige verzekeraars hebben afspraken met specifieke zorgverleners, terwijl andere verzekeringen meer keuzevrijheid bieden. Het vergelijken van zorgverzekeringen zorgt ervoor dat je een verzekeraar kunt kiezen waarbij je weet dat die afspraken heeft met bijvoorbeeld een praktijk of ziekenhuis waar jij onder behandeling bent.

Hoe kan je het beste vergelijken?

 1. Bepaal je Behoeften:
  Bekijk welke gezondheidsbehoeften er spelen bij jezelf en je gezin. Overweeg eventuele lopende medische condities, toekomstige behoeften en specifieke wensen met betrekking tot zorgverleners.
 2. Vergelijk Premies:
  Bekijk de premies van verschillende verzekeraars. Let niet alleen op de maandelijkse kosten, maar ook op het eigen risico en de eigen bijdrage. Een lagere premie kan aantrekkelijk lijken, maar als het eigen risico hoog is, kunnen de uiteindelijke kosten aanzienlijk stijgen. Je weet immers nooit wat er gebeurt en of je toch een keer meer zorg nodig hebt dan het voorgaande jaar.
 3. Dekkingsniveaus Evalueren:
  Onderzoek de dekking die elke verzekering biedt. Controleer specifieke details, zoals de vergoedingen voor medicijnen, ziekenhuisopnames en specialistische zorg. Let ook op eventuele beperkingen of uitsluitingen. Ook is het goed, als je bijvoorbeeld voor je werk veel reist, om naar de buitenland dekking van de verzekeraars te kijken.
 4. Netwerk van Zorgverleners:
  Als je een voorkeur hebt voor bepaalde artsen of ziekenhuizen, controleer dan of ze zijn opgenomen in het netwerk van de zorgverzekeraar. Sommige plannen bieden meer keuzevrijheid dan andere.
 5. Aanvullende Verzekeringen Overwegen:
  Indien nodig, bekijk de aanvullende verzekeringsopties. Dit kan variëren van tandheelkundige zorg tot alternatieve geneeswijzen. Kies aanvullende dekkingen die aansluiten bij jouw specifieke behoeften.
zorgverzekering
Image by Tumisu from Pixabay

Verzekeringen vergelijken

Ieder jaar bekijk ik zelf ook mijn zorgverzekeringspakket na. Ik kijk of ik moet switchen of dat ik op een andere manier wellicht kan profiteren van een andere zorgverzekering. In het verleden heb ik lang een verzekering gehad bij Anderzorg. Later ging ik naar CZ omdat ik mijn kinderwens in vervulling wilde laten gaan en bij CZ kreeg ik daar de beste vergoeding voor. Dit jaar heb ik gekeken naar mijn huidige verzekering en ik kwam erachter dat ik door over te stappen automatisch kon sparen bij United Consumers. Een kleine win-win situatie voor mij dus.

Zelf vergelijken?

Wil jij zelf je verzekering vergelijken met andere verzekeraars? Dat kan via een van de vele online zorgvergelijkers. Doe er je voordeel mee zou ik zeggen.

Vergelijk jij je zorgverzekering jaarlijks of blijf je liever waar je zit?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back To Top