Vuurwerk of vierwerk, wat is het verschil?

photo of fireworks display

Vuurwerk of vierwerk, wat is het verschil?

Afgelopen maand zag ik op het journaal dat de vuurwerkbranche graag ziet dat de naam van vuurwerk gaat veranderen in vierwerk. En ik vraag me dan af waarom? Waarom moeten wij als Nederlanders weer een andere naam voor zoiets hebben?

Vuurwerk

Vuurwerk, het is een internationaal begrip. Firework, de letterlijke vertaling. En bij vuurwerk gaat het dan om alle soorten vuurwerk. Heet legale siervuurwerk, maar ook alle bommen die tegenwoordig de lucht in gaan onder de naam vuurwerk. De zogenaamde Cobra’s zijn dat geloof ik. Tja, ik zal je maar niet vertellen hoe ik überhaupt denk over vuurwerk… Of misschien ook wel.

photo of fireworks display
vuurwerk
Photo by Designecologist on Pexels.com

Bang

Ik ben één van de, waarschijnlijk vele, Nederlanders die als de dood is voor vuurwerk. Ik ben sowieso al als de dood voor harde knallen, een knappende ballon kan ik bijvoorbeeld ook al niet tegen, helemaal niet wanneer ze onverwacht kapot gaan. En dat is met vuurwerk natuurlijk ook zo. Helemaal overdag, dan zie je niets en hoor je alleen maar een knal. Ook met het zogenaamde siervuurwerk trouwens. Maar ik ben ook gewoon bang voor alles wat dat spul aan kan richten. Ik weet bijvoorbeeld nog dat, op het pleintje waar ik als klein meisje woonde, een conifeer in brand vloog doordat vuurwerk eronder terecht kwam. Terwijl mijn moeder belde met de brandweer (toen nog 0611 als telefoonnummer trouwens) vulde mijn opa een emmer met water. Gelukkig wist hij heel snel de brand te doven en kon de brandweer afgebeld worden. Maar als dank kreeg opa wel weer een stuk vuurwerk achter zich aangegooid. Dat vond ik zo eng, ik ben het nooit vergeten. Ik zie nog mijn opa lopen. Gelukkig is er verder niets gebeurd, maar toch.

Vuurwerkshow

Ik ben groot voorstander van het idee om gewoon overal een centrale vuurwerkshow te organiseren. Door een officieel bedrijf dat actief is in de vuurwerkbranche en daar op de juiste manier mee om kan gaan. Daarbij kan je kiezen voor een centrale plaats per gemeente, maar bij ons in de regio Parkstad, zou je heel goed een vuurwerkshow op de Wilhelminaberg kunnen houden. Bij het bekende Snowworld. Vanuit daar heeft een heel groot gedeelte van de regio de mogelijkheid het te kunnen zien. Zo heb je alle rotzooi ook op één plaats en kan het centraal opgeruimd worden, zonder dat het vuurwerk nog maanden te vinden is omdat niet iedereen het opruimt. En ja, ik ben heel eerlijk. Ik kies ervoor dat spul niet af te steken, dus ik ruim het ook niet op. Misschien moet ik dat wel doen, maar ik ben vooral als de dood altijd dat er iets ligt dat nog niet is afgegaan. Op zijn vroegst na een flink aantal regenbuien ruim ik wat op.

Afbeelding van meineresterampe via Pixabay

Naamswijziging

Maar waarom moet het nu ineens vierwerk genoemd worden? Men vindt dat het siervuurwerk dat momenteel alleen nog afgestoken mag worden in ons land de naam vuurwerk niet meer verdient. Omdat men met “vierwerk” zoals ze het dan willen noemen enerzijds niet wil vergelijken met al het illegale knalwerk. Anderzijds zou het nieuwe siervuurwerk dat verkocht wordt, volgens de verkopers veiliger zijn en een bredere basis hebben waardoor het minder snel om kan vallen. En moet het bijdragen aan het positieve gevoel dat Nederlanders hebben rondom de jaarwisseling. En men betreurt het dan dat er gemeenten zijn waar een algemeen vuurwerk verbod geldt. Tja, dat kan ik misschien ook nog wel snappen op het moment dat iedereen verantwoord daarmee om gaat. Maar dat gebeurt helaas niet. Ik zag laatst bij mij thuis een aantal jongens van een jaar of 12 met wat vuurwerk dat ze vasthielden net zolang het zou gaan ontploffen. Tja, dan ben je niet verstandig bezig.

Ik blijf in elk geval gewoon weer veilig binnen tijdens de jaarwisseling. Je zult mij niet buiten zien vanaf het moment dat het donker is. En al helemaal niet nu er zoveel wind verwacht wordt. Ik hoop in elk geval dat jij, als je wel vuurwerk af gaat steken of naar buiten gaat, voorzichtig bent. En dat je natuurlijk een goede jaarwisseling hebt, want dat is toch uiteindelijk wel het belangrijkste.

Wat vindt jij? Moet de naam aangepast worden naar vierwerk of niet? En waarom?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back To Top