De gezonde basisschool van de toekomst is een concept waarbij de focus gelegd wordt op het bevorderen van een gezonde levensstijl bij kinderen. Een gezonde leefstijl is natuurlijk belangrijk en het is goed om kinderen daar al van jongs af aan mee bewust te maken. In dit artikel bekijk ik de voordelen van de gezonde basisschool en waarom het een positieve impact kan hebben op de toekomstige generaties. Ook bij mijn zoon op school werkt men toe naar een gezonde basisschool.
Fysieke gezondheid als prioriteit
Een van de pijlers van de gezonde basisschool van de toekomst is het bevorderen van fysieke gezondheid. In plaats van het traditionele zitten en luisteren, wordt er actief leren gestimuleerd. Door middel van bewegingsonderwijs en een focus op dagelijkse lichaamsbeweging wordt niet alleen de fysieke gezondheid van kinderen verbeterd, maar worden ook gezonde gewoonten aangemoedigd die een leven lang meegaan.
Op de school van mijn zoon wordt hiervoor gewerkt met het HiRO programma. HiRO is een lesmethode voor de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen waarbij ervarend leren centraal staat. Doel van HiRO is om een veilig klimaat te waarborgen, waarin het kind fouten durft te maken. Een klimaat waarin het kind zich ook weet te uiten en waarin samenwerking met andere leerlingen goed verloopt. Hierbij horen ook een aantal lessen judo.
Voeding als pijler
Een gezond voedingspatroon is belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. Daarom speelt de gezonde basisschool van de toekomst hierop in. Zo ook bij mijn zoon op school. De leerlingen hebben van school een bidon gekregen die ze onbeperkt mogen vullen met water en ze kregen een fruit- en broodbakje. Een klaslokaal is omgetoverd tot GBT-lokaal. Hier snijden ’s morgens een aantal ouders groenten en fruit voor de kleine pauze en helpen ze bij het klaarzetten van de lunch voor de middagpauze.
Door veelvuldig te variëren binnen het aanbod tijdens zowel de kleine fruitpauze als tijdens de middagpauze, krijgen de leerlingen de mogelijkheid diverse voedingsmiddelen te proberen. Het aanleren van gezonde eetgewoonten op jonge leeftijd legt de basis voor een gezonde levensstijl op latere leeftijd. Bij het aanbod wordt ook altijd gekeken dat uit alle groepen van de schijf van vijf producten vertegenwoordigd zijn. Leerlingen worden gestimuleerd nieuwe producten te proeven, maar niet verplicht.
Ouderbetrokkenheid
Deze innovatieve benadering moedigt ouderbetrokkenheid aan en versterkt de band tussen school en thuis. Ouders worden actief betrokken bij de gezondheid door bijvoorbeeld te helpen met het snijden van fruit en groenten van hun kinderen en krijgen de nodige tools om gezonde keuzes thuis te ondersteunen. Dit creëert niet alleen een ondersteunende omgeving voor de kinderen maar bouwt ook aan een hechte gemeenschap. Ik moet zeggen dat ik thuis nog weinig gemerkt heb van de tools, maar wellicht komt dit nog omdat de school van mijn zoon dit schooljaar pas echt is begonnen met het toewerken naar een gezonde basisschool. Wel krijgen wij wekelijks via het communicatiekanaal van school een overzicht met het aanbod van voeding dat de kinderen die week krijgen.
Voor ouders betekent dit ook dat zij de kinderen geen tussendoortjes of lunch meer mee hoeven te geven naar school. Ook wanneer er bijvoorbeeld sprake is van een allergie, dat houdt de school hier rekening mee voor de betreffende leerling. Wanneer een kind jarig is, dan wordt hier uitgebreid aandacht aan besteed op school, alleen trakteren wordt niet meer gedaan. Op deze manier hoeft ook geen enkele ouder zich ongemakkelijk te voelen wanneer zijn of haar kind jarig is.
Impact op samenleving
Investeren in de gezonde basisschool van de toekomst is zowel een investering in individuele kinderen als ook in de samenleving als geheel. Gezonde kinderen hebben de potentie om gezonde volwassenen te worden, waardoor de druk op de gezondheidszorg kan worden verminderd, waardoor bijgedragen wordt aan een productieve en welvarende samenleving.