Een goede nachtrust is essentieel voor een gezonde levensstijl. Het is belangrijk om voldoende slaap te krijgen, zodat je lichaam en geest kunnen herstellen van de dag en zich voorbereiden op de volgende. Ik weet er alles van wat het is om slecht te slapen. Ruim drie jaar lang heb ik nachten gehad waarin ik maar drie tot vier uur sliep of ontzettend vaak wakker was en niet meer in slaap kon komen. Inmiddels zijn mijn nachten een stuk beter. Nog niet optimaal en ik word nog steeds een paar keer per nacht wakker, maar lig geen uren meer wakker.
Creëer een slaapvriendelijke omgeving
Een rustige, donkere en koele slaapkamer is ideaal voor een goede nachtrust. Zorg ervoor dat je slaapkamer vrij is van afleiding zoals televisies of laptops en dat het bed comfortabel genoeg is om in te slapen. Zelf vind ik het fijn om altijd een raam open te hebben op mijn slaapkamer, hoe warm of koud het buiten ook is.
Stel een regelmatig slaapschema op
Probeer elke dag rond dezelfde tijd naar bed te gaan en op te staan. Dit helpt je lichaam zich aan te passen aan het slaapschema en kan helpen bij het reguleren van je biologische klok. Natuurlijk is een keer uitslapen niet erg, maar als je elke dag op een ander moment gaat slapen en opstaat, dan weet je lichaam niet meer waar het aan toe is.
Vermijd cafeïne
Cafeïne heeft een stimulerend effect op ons lichaam, waardoor we alert blijven en onze hersenen actief blijven. Probeer daarom niet te veel cafeïne houdende dranken te drinken. Zo heeft het lichaam genoeg tijd de cafeïne in het lichaam af te breken. Dit is voor mijzelf nog wel een verbeterpunt. Laat in de avond drink ik niet persé koffie meer, maar een glas cola light of zero vind ik vaak wel lekker.
Ontspan voordat je naar bed gaat
Probeer de tijd te nemen om te ontspannen voordat je gaat slapen. Dit kan inhouden dat je een boek leest, mediteert of een bad neemt. Het is belangrijk om jezelf tijd te geven om tot rust te komen en je lichaam voor te bereiden op de slaap. Ik vind het zelf fijn om ’s avonds nog een klein rondje te lopen buiten voor ik ga slapen. Even een klein stukje, nog even de buitenlucht opsnuiven en genieten van de stilte buiten. Kijken naar de sterren en de maan en dan mijn bed in.
Beperk schermtijd voor het slapengaan
Het blauwe licht van telefoons, laptops en tv’s kan de biologische klok verstoren. Dit komt doordat de hersenen denken dat het nog daglicht is. Daarom wordt vaak geadviseerd om ten minste een uur voordat je gaat slapen geen elektronische apparaten meer te gebruiken. Zelf doe ik dit overigens wel hoor. Ik moet toch mijn wekker zetten en vind het vaak ook wel fijn om nog even een puzzel te maken voor ik ga slapen.
Maak gebruik van ontspanningstechnieken
Ontspanningstechnieken zoals meditatie, ademhalingsoefeningen of yoga kunnen allemaal helpen bij het verminderen van stress en angst, wat beide factoren zijn die onze slaap kunnen beïnvloeden. Probeer deze technieken uit om te zien of ze u kunnen helpen om beter te slapen. Wat ook helpt is, en dat klinkt heel tegenstrijdig, om je lichaam te activeren voor je gaat slapen. Heel simpel door even je lichaam uit te strekken, zoals je ’s morgens ook vaak doet als je wakker wordt. Daardoor willen je spieren daarna ontspannen wat kan helpen om beter te slapen.