Pesten is niet stoer!

Pesten is niet stoer!

Pesten. Het is een probleem dat helaas nog steeds veel voorkomt, vooral onder kinderen en jongeren. Het kan leiden tot ernstige gevolgen, zoals depressie, angst, een laag zelfbeeld en zelfs suïcidale gedachten. Daarom is het belangrijk om te begrijpen waarom pesten niet alleen onacceptabel is, maar ook niet stoer.

Eigen ervaringen

Zelf ben ik vroeger veel gepest. Op de basisschool omdat ik dikker was dan andere klasgenoten, ik was veel langzamer dan hen en wat houteriger in mijn bewegingen. Niet dat ik nu heel soepel beweeg overigens, maar dat even terzijde. Ik werd altijd als laatste gekozen als we gymnastiek hadden en had een paar vriendinnetjes, maar niet heel veel. Met die vriendinnetjes was het trouwens wel altijd gezellig. Ik weet nog goed dat ik door een meisje uit een andere klas onderweg naar huis aangesproken werd. Er lag een bananenschil op de grond en ze zei mij dat ik daarop moest blijven staan, want als ik dat niet deed, dan zou ze me gaan slaan. En ik bleef daar braaf staan tot er een ouder van een klasgenoot naar me toe kwam en me naar huis bracht.

Op de middelbare school waren er altijd een paar jongens die bij de kluisjes hingen en het leuk vonden om me de hele dag Pat te noemen. Dat vond ik zo irritant en dat hadden ze door en dus wat het leuk om dat te blijven doen. Wanneer ik nu Pat genoemd word, dan kan ik ook heel geïrriteerd worden daardoor.

pesten
Image by Alexa from Pixabay

Pesten is schadelijk

Pesten kan een grote impact hebben in het hele leven van de “slachtoffers”. Het kan leiden tot gevoelens van eenzaamheid, verdriet en wanhoop. Het kan ook leiden tot fysieke klachten, zoals hoofdpijn en buikpijn. Bovendien kan het de prestaties op school of werk beïnvloeden. Niemand verdient het om gepest te worden en het is belangrijk om te begrijpen dat het niet stoer is om iemand anders pijn te doen. Niet door geweld, maar ook niet met woorden.

Pesten is niet normaal

Pesten gebeurt helaas vaak en het kan lijken alsof het een normaal onderdeel is van het opgroeien. Maar pesten is niet normaal en het mag niet worden geaccepteerd. Het is belangrijk om te beseffen dat pesten niet alleen schadelijk is voor de “slachtoffers”, maar ook voor de “daders”. Pesten kan leiden tot een gebrek aan empathie en respect voor anderen.

Image by Javad Esmaeili from Pixabay

Iedereen is verschillend

Stel je voor dat we allemaal hetzelfde zijn zoals de erwten op de bovenstaande foto. Dat is toch saai? Het is juist mooi dat iedereen verschillend is en mag zijn. Maar laten we dat dan ook van elkaar accepteren. Wat maakt het uit of je een kleurtje hebt, een bril, of je een grotere kledingmaat hebt? Of dat je een zichtbare of niet zichtbare beperking hebt. We zijn allemaal mensen!

Wat vind jij van pesten?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back To Top