De SUP-heffing; wat is dat nou precies?

De SUP-heffing; wat is dat nou precies?

Wellicht heb je er al mee te maken gehad. Of beter gezegd, waarschijnlijk heb je er al wel mee te maken gehad. De SUP-heffing. Maar wat is deze heffing nou precies, waar dient het voor en wat gebeurt er met het bedrag dat jij aan heffing moet betalen? Daarover lees je vandaag in dit artikel. Ook kijk ik met je naar alternatieven om de heffing te voorkomen waar mogelijk.

Wat is een SUP-heffing?

Misschien is het handig om eerst even de afkorting SUP te duiden. SUP staat voor ‘Single-Use Plastic’ en verwijst naar plastic voorwerpen die bedoeld zijn voor eenmalig gebruik voordat ze worden weggegooid. Denk hierbij bijvoorbeeld aan plastic flessen, rietjes, verpakkingen en tasjes. Doordat ze over het algemeen na één keer gebruiken al weggegooid worden, zorgen ze dus voor een heleboel plastic wat weggegooid wordt.

Wat is het doel van de SUP-heffing?

De SUP-heffing is een financiële maatregel die is opgesteld door de overheid. Deze is bedoeld om het gebruik van plastic te verminderen door het bevorderen van duurzamere alternatieven. Door het opleggen van een extra belasting op deze producten hoopt de overheid ons als consument te stimuleren om bewuster te worden van de hoeveelheid plastic die we gebruiken. Daarnaast hoopt zij dat consumenten overstappen op duurzamere alternatieven.

SUP-heffing
Image by Hans from Pixabay

Voordelen van de SUP-heffing volgens de overheid:

 • Bewustwording: Consumenten worden zich meer bewust van de hoeveelheid plastic die dagelijks gebruikt wordt. Doordat voor producten waar plastic in verwerkt is de heffing betaald moet worden, hoopt de overheid dat consumenten alternatieve keuzes overwegen.
 • Gedragsverandering: Door de heffing kunnen consumenten worden aangezet tot gedragsverandering. Bijvoorbeeld doordat consumenten sneller producten kiezen zoals herbruikbare waterflessen of boodschappentassen. Men hoopt dat hierdoor de vraag naar SUP-producten af gaat nemen.
 • Milieubescherming: Door het verminderen van het gebruik van eenmalige plastic producten wordt de hoeveelheid plastic afval verminderd. Dit kan dan weer een positieve impact hebben op onze oceanen, rivieren en ecosystemen.

Herbruikbare producten

Je kunt de SUP-heffing ontlopen door zelf gebruik te maken van herbruikbare producten. Drink je graag water? Denk dan bijvoorbeeld eens aan deze waterflessen. Voor water met een twist kan je dan natuurlijk ook een schijfje citroen, limoen, gember of ander fruit toevoegen.

Voor het kopen van groenten en fruit of broodjes bij de groenteboer, bakker of de supermarkt kan je ook kiezen voor herbruikbare zakjes waar je eenvoudig zelf je producten in mee kunt nemen.

Hoogte van de heffing

Het is aan ondernemers zelf om de hoogte van de heffing te bepalen. De overheid heeft echter wel adviestarieven gegeven, variërend van €0,05 tot €0,50. In de praktijk blijkt op dit moment bij de supermarkten in elk geval dat de meeste supermarkten tarieven hanteren tussen €0,01 (Plus en Lidl) en €0,10 (Aldi). Over het algemeen lijkt echter, ook bij de Aldi, een tarief van €0,05 per product gehanteerd te worden. Deze heffing moet apart op de kassabon aangegeven worden en komt uiteindelijk terug bij de ondernemer. De ondernemer moet het bedrag dat opgehaald wordt door de heffing gebruiken om zijn onderneming te verduurzamen. Denk hierbij ook aan het aanbieden van herbruikbare artikelen voor producten die normaal in plastic zitten.

Wat vind jij van de SUP-heffing?

3 thoughts on “De SUP-heffing; wat is dat nou precies?

 1. Op zich vind ik deze heffing prima, maar er zit een maar aan: af en toe bestellen wij eten van buitenshuis, daarbij wordt deze SUP-heffing geheven zonder dat er een alternatief (karton) geboden wordt… En ik vind dat deze keuze er wel zou moeten zijn! Wil je plastic? Prima, betaal. Wil je dat niet, krijg je karton en betaal je dus geen SUP-heffing.
  Één vinkje extra voor de consument = ook een stukje extra bewustwording.
  De verschillende opties bieden = extra bewustwording voor de leverancier (frituur, grillroom, sushi-bar, whatever).

 2. Walgelijke maatregel, men heeft alles zo goedkoop en simpel mogelijk willen aanbieden.
  Jarenlang heeft de industrie geen fuck gegeven om het milieu. En nu nog steeds niet trouwens.
  Ook de overheid speelt maar eem vies spelletje. De echte rijke elite, de schaduwregering van ons land, geeft niks om.ons en om het milieu. En zijn zelf de grootste vernietigers van deze aarde middels hun alles kapot makende chemische industrie, grootschalige boskap, intersieve mijnbouw etc etc

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back To Top