Statiegeld op blikjes

Statiegeld op blikjes

Nee, het was geen grap. Op 1 april ging de nieuwe regeling in dat ook op blikjes statiegeld werd geheven. Vandaag heb ik mijn allereerste blikje met statiegeld aan een klant verkocht. Ik heb er maar even bij verteld aan de klant dat op het bewuste blikje statiegeld zat.

Wisselperiode

Op dit moment zitten veel winkels nog in een wisselperiode waarbij zowel blikjes met als blikjes zonder statiegeld in de schappen liggen. Best verwarrend nog voor consumenten. Want welk blikje heeft nou al wel statiegeld en waarom het ene blikje al wel en de andere niet? Voor een deel heeft dat te maken met de blikjes die voor 1 april al aanwezig waren in de winkels. Of beter gezegd half maart, want de blikjes met statiegeld kon je al iets eerder tegenkomen.

statiegeld
Afbeelding van ? Mabel Amber, who will one day via Pixabay

Hoe bewaar je de blikjes?

Flessen kan je makkelijk bewaren in een tas. Dop erop en je hebt er eigenlijk geen last meer van. Ze lekken daardoor niet meer. Glazen bierflesjes probeer je natuurlijk zoveel mogelijk rechtop te zetten. Omdat ze van glas zijn, deuken ze ook niet. Maar blikjes… Blikjes kunnen verkreukelen, kunnen lekken als ze niet goed rechtop gezet worden. Je kunt natuurlijk blikjes na het drinken omspoelen zodat er geen zoete stoffen meer achterblijven. Zo kaan je ongedierte misschien voorkomen. Maar dan blijft nog dat blikjes makkelijk kunnen verkreukelen.

In de richtlijnen voor het inleveren van statiegeld staat dat blikje voor de herkenbaarheid niet verkreukeld of gedeukt mogen zijn wanneer ze ingeleverd worden door de consument. Maar het is natuurlijk niet te doen om na ieder leeg blikje weer naar een inleverpunt te gaan. Je kan de blikjes bij elkaar in een tas bewaren, maar dan is er natuurlijk wel een risico dat de blikjes op een onbewaakt moment toch deuken oplopen. Handiger is het dan misschien om een opbergbox met deksel te gebruiken om de blikjes in te bewaren. Zo kan je ze beter bewaren en eenvoudig meenemen naar de winkel.

Heb jij al blikjes met statiegeld gekocht? En hoe bewaar jij ze?

9 thoughts on “Statiegeld op blikjes

  1. Allereerst vind ik het super dat er statiegeld op blikjes zit, van mij mag dat ook (weer terug!) op de glazen groentepotten van HAK, Bonduelle, G’woon & co! Voor mijn part zelfs op de kleine potjes voor kruiden… Gewoon omdat ik het zonde vind in ze weg te gooien (in de glasbak) als ze kreeg zijn. Daarom vul ik ze dan ook bij met kruiden uit zakjes (die dan volgens mij weer van dat minder herbruikbare spul zijn gemaakt?, maar 2x zo’n potje vullen?).
    Maar even terug naar jouw vraag: mocht ik incidenteel en blikje kopen, gaat dat als het leeg en omgespoeld is in een van mijn ‘flessentassen’… Dat zijn vierkante of rechthoekige tasjes met 12, 9 of 6 aparte vakjes, waarin flessen dus niet tegen elkaar stoten en blikjes het ook overleven (heb al ervaring met blikjes uit Duitsland ?).

  2. We hebben nog geen blikjes met statiegeld in huis, maar ik denk dat ik ze straks gewoon in een krat zal bewaren omdat ze in een tas waarschijnlijk snel gedeukt zullen raken.

  3. Ja elke keer moet je iets anders bedenken, glas bewaar ik ook in een grote tas, blikjes lijken me ook beter in een opbergbox.

  4. Nog geen blikjes met statiegeld gekocht Ik vraag me af hoe het zit als je een blikje zonder statiegeld teken koopt of ze dan toch ook stiekem statsiegeld gaan rekenen

    1. Nee dat kan in principe niet. De blikjes met statiegeld hebben een andere barcode dan de blikjes zonder statiegeld, dus als het goed is slaan ze bij de kassa niet aan met statiegeld. Het mag in elk geval niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back To Top