Bij ons in Assen was het toen ik klein was een traditie. Met Pasen stond er een, meestal grote, bult bij de vijver. Eerste paasdag zo rond een uur of zeven werd deze dan vaak aangestoken. En zo hadden we dan een paasvuur. Paasvuren zijn op veel meer plaatsen altijd te vinden. Maar wat is het verhaal achter het paasvuur?

Legaal?

Of de paasbult bij ons legaal was weet ik niet. Hij stond in elk geval wel altijd veilig. Op een stuk gras vlak naast de vijver, dus als er iets gebeurde dan was er water voor het grijpen. De gemeente leek het in elk geval vaak niet eens met het aansteken van paasvuren, dus ik denk zomaar dat het eigenlijk niet mocht. Vaak genoeg werd ook geprobeerd om de bult met afval, want dat was het eigenlijk, te verwijderen. Alles ging erop, snoeiafval, hout, alles wat branden kon werd er vaak opgegooid. En de hele stikstof crisis? Daar waren we toen helemaal niet mee bezig.

paasvuren
Afbeelding van Dirk (Beeki®) Schumacher via Pixabay

Ontstaan

Het ontsteken van paasvuren gebeurt al sinds zeker 1559. Waarschijnlijk hield dit verband met Ostara, godin van de lente. De rook en het vuur dat vrijkomt tijdens het branden van de paasvuren zou symbool staan voor vruchtbaarheid. Aanvankelijk werden alleen grassen, snoeiafval, pallets en soms hele bomen op de paasbult gelegd. Later werden ook zwerfafval en autobanden in de fik gestoken. Paasvuren vind je vooral in het Oosten van Nederland, al komen ze ook wel voor in delen van Friesland en Noord-Brabant. Paasvuren kunnen aangestoken worden op eerste of tweede paasdag, maar worden soms ook al op Stille Zaterdag aangestoken.

Vergelijken

De paasvuren kan je eigenlijk een beetje vergelijken met de vreugdevuren die iedereen wel kent zoals die in Scheveningen en Duindorp. Zowel het vreugdevuur als de paasvuren hebben overigens een eigen record in het “Guinness World Record”. Voor het paasvuur is dat een hoogte van 45,98 meter (Espelo, 2012). Voor het vreugdevuur zijn dat er zelfs twee: het grootste vreugdevuur: 8,695m3 (Scheveningen, 2015) en het hoogste vreugdevuur: 60,64 meter (Lustenau; Oostenrijk, 2019)

Zelf meebouwen?

Ik heb zelf nooit meegebouwd aan de paasbulten. Wel ging ik vaak in de avond even kijken wanneer de bulten aangestoken waren. Maar ook dan bleef ik op veilige afstand (lees, meestal aan de andere kant van de vijver) want ik was als de dood voor vuur. De week voorafgaand aan de paasvuren fietste ik er wel altijd langs naar school, dus ik zag de bult vaak wel groeien. Het leek dan ook wel een beetje bij Pasen te horen.

Heb jij wel eens een paasvuur gezien?

7 Reacties

  1. Niet gezien maar het gebeurt ieder jaar niet zo ver van mijn woning vandaan. De stank is dan helaas niet de harden haha! Maar toch is het een mooie traditie.

  2. Nog nooit gezien of van gehoord! Zou er zelf ook niet heel blij van worden.. Ik heb toch het gevoel dat het niet altijd het fijnste volk is dat hier betrokken bij is. Maar dat komt misschien door de omgeving (Amsterdam) waar ik woon?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.