Hoe vier je Moederdag wanneer je gescheiden ouders hebt?

Hoe vier je Moederdag wanneer je gescheiden ouders hebt?

Nog een week en dan is het weer Moederdag. Sinds twee jaar is dit toch een beetje een rare dag. Want ik ben dan natuurlijk wel moeder, maar mijn zoon heeft nog een moeder. Hoe hebben wij dat bij onze scheiding geregeld?

Gescheiden vader en moeder

Natuurlijk kan dit ook een vraagstuk zijn wanneer je als man en vrouw uit elkaar gaat. Hoe ga je de regeling zo handhaven dat je kind op Moederdag bij zijn of haar moeder en op Vaderdag bij zijn of haar vader kan zijn? Dit kan je vast laten leggen in het ouderschapsconvenant wat je moet opstellen wanneer er kinderen betrokken zijn bij je scheiding. In dat convenant leg je ook de rol van eventuele nieuwe partners vast. Daardoor kan je dus ook uitsluiten dat een nieuwe partner een titel als bonus- of stiefpapa of -mama krijgt. Helemaal controleren of je ex-partner zich daaraan houdt kan je niet, maar wanneer je merkt dat dit wel gebeurt, dan kan je jouw ex-partner hier wel op aanspreken. Het is dus heel belangrijk dat je in je ouderschapsconvenant hier goede afspraken over maakt.

Moederdag
Afbeelding van PIRO via Pixabay

Twee moeders

Wanneer je als man en vrouw uit elkaar bent gegaan, dan kan je waarschijnlijk vrij eenvoudig afspraken maken. Op Vaderdag is het kind bij de vader, eventueel al vanaf de avond ervoor voor het ontbijtje op bed, en op Moederdag bij de moeder. Wanneer een kind twee vaders of twee moeders heeft, dan is het lastiger natuurlijk. Je kunt er dan voor kiezen om ieder jaar om te wisselen of, zoals wij dat hebben afgesproken, het kind iets eerder naar de andere ouder te laten gaan.

Onze “wisseldag” is normaal op de maandag, maar vanwege Moederdag hebben we mondeling afgesproken dat onze zoon de kans moet hebben om beide moeders een cadeautje te geven op Moederdag zelf. Vorig jaar was hij ’s morgens bij mij en is hij tegen de avond naar zijn andere moeder gegaan. Zo kon hij ons toch allebei zijn op school gemaakte cadeautje geven. En dat is prima zo. Bij de ene moeder het ontbijt en bij de andere moeder het avondeten. Dan is het wisselmoment wel een keer wat eerder, maar het gebeurt bij ons ook wel dat het wisselmoment eens wat later is. Zeker in de vakanties. Dus uiteindelijk wordt dat wel recht getrokken.

Hoe ga jij Moederdag vieren dit jaar?

9 thoughts on “Hoe vier je Moederdag wanneer je gescheiden ouders hebt?

  1. Ik ben gewoon thuis. Meestal krijg ik een appje van Mikel en Ashley. Ash kan niet naar mij komen dus ga ik dan haar toe. Dus we gaan het zien deze moederdag.

  2. Ik vind Moederdag erg gecompliceerd, ook al zijn we niet gescheiden. We rennen toch van de ene moeder naar de andere moeder.

  3. Wat verdrietig, je gaat er vanuit dat je altijd samen blijft. Maar gelukkig hebben jullie een goede oplossing en lukt het om het eerlijk te verdelen.

  4. Wat fijn dat jullie dit in goed overleg voor jullie zoon kunnen regelen. Zelf heb ik niks met Moederdag, mijn moeder gelukkig ook niet, dus we doen er niet aan, maar gaan regelmatig met elkaar op pad om leuke dingen te doen.

  5. Wij hebben geen kinderen maar dit jaren vieren we met heel veel plezier moederdag voor mijn schoonmoeder. Haar cadeau staat al klaar, we verwennen haar met een nieuwe tablet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back To Top