De toegevoegde waarde van een mantelzorgwoning

De toegevoegde waarde van een mantelzorgwoning

Mensen willen, en moeten, steeds vaker en steeds langer thuis blijven wonen wanneer zij zorgbehoeftig zijn. Je kunt er als mantelzorger natuurlijk voor kiezen om jouw dierbaren in je eigen woning te laten wonen bij jou in huis. Maar de afgelopen jaren is er een andere groeiende trend zichtbaar. Steeds meer mensen kiezen voor een mantelzorgwoning in hun eigen tuin. Zo heb je toch je eigen leef- en woonruimte, maar is de persoon waar jij mantelzorger voor bent wel dichtbij. Maar waar moet je op letten wanneer je zelf een mantelzorgwoning in je tuin wilt hebben?

Zorg op maat

Een mantelzorgwoning in de eigen tuin biedt de mogelijkheid voor zorg op maat. Doordat je als mantelzorger dicht bij de zorgbehoevende bent, kan je snel zorg verlenen wanneer het nodig is. Bovendien kan dat het gevoel van veiligheid vergroten. Natuurlijk ben je als mantelzorger ook een vertrouwd gezicht voor de persoon die zorg nodig heeft. Daardoor kan je ook makkelijker de zorg afstemmen die nodig is of die gewenst is.

mantelzorgwoning

Behoud van privacy en zelfstandigheid

Een van de belangrijkste voordelen van een mantelzorgwoning in je eigen tuin is het behoud van privacy en zelfstandigheid. Ouderen of mensen met een zorgbehoefte kunnen op deze manier in hun vertrouwde omgeving blijven. Zo blijven zij omringd door hun eigen bezittingen en herinneringen. En dit draagt bij aan een gevoel van eigenwaarde en zelfstandigheid, wat dan weer van belang is voor het welzijn van de zorgontvanger.

Versterking van familiebanden

Een ander voordeel van het hebben van een mantelzorgwoning in eigen tuin, is dat het de familiebanden kan bevorderen. Doordat mantelzorg vaak geleverd wordt door naaste familieleden, vergemakkelijkt de nabijheid de communicatie en het delen van verantwoordelijkheden. Door samen tijd door te brengen en elkaar te kunnen ondersteunen in dagelijkse zorgtaken kunnen de banden tussen generaties versterken.

Duurzaamheid en kostenbesparing

Naast de sociale voordelen is een mantelzorgwoning in eigen tuin ook een duurzame oplossing. Doordat een verhuizing naar een zorginstelling niet meteen nodig is, wordt de gezondheidszorg minder belast. Bovendien draagt het bij aan duurzaam ruimtegebruik. Een ander voordeel is dat de kosten van een mantelzorgwoning lager kunnen uitvallen dan de uitgaven voor langdurige zorginstellingen. Dit is dan weer een economisch voordeel.

Architecturale flexibiliteit

Mantelzorgwoningen zijn er in verschillende uitvoeringen. Of het nu gaat om een aangepaste aanbouw aan het bestaande huis of een aparte unit in de tuin. Door het brede aanbod aan zorgwoningen, wordt het mogelijk gemaakt om de woning aan te passen aan de specifieke behoeften en wensen van alle betrokkenen.

Zou jij een zorgwoning willen hebben als je daar de mogelijkheid voor hebt?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back To Top