Het lievelingsgerecht van mijn zoon: ovenschotel

Het lievelingsgerecht van mijn zoon: ovenschotel

Wanneer mijn zoon bij mij is, dan is er één gerecht dat ik altijd moet maken. In principe hebben we daar meestal een vaste dag voor, maar het wil nog wel eens gebeuren dat ik het verschuif omdat ik bijvoorbeeld nog restjes over heb van een dag eerder. Vandaag vertel ik je wat het is en hoe eenvoudig dit te maken is.

Mammie, wanneer maak je dat weer?

Als het aan mijn zoon ligt, dan eten we elke dag hetzelfde. Het liefst eet hij bij mij mijn ovenschotel. Mijn ovenschotel of die van opa Heres. Daar zit namelijk een klein verschil in. Maar daarover later meer. En het is echt niet zo dat mijn ovenschotel een enorm culinair hoogstandje is hoor. Integendeel. Eigenlijk is het heel eenvoudig en bestaan het alleen uit aardappelen, groente en vlees.

ovenschotel

Ingrediënten

Je ziet ze eigenlijk hierboven al staan. De ingrediënten van mijn ovenschotel. Ik gebruik altijd gehakt, boontjes (vers of uit blik) en aardappelschijfjes. Die laatste kant en klaar gesneden of vanuit de diepvries. Dat maakt niet uit.

Het gehakt maak ik dan altijd op smaak met een beetje gehaktkruiden of, om er toch een kleine twist aan te geven met Italiaanse kruiden. Dat braad ik aan en als het gehakt lekker rul gebakken is, dan gaat het onderin de ovenschaal. Deze vet ik verder niet in omdat gehakt van zichzelf vaak al veel vetten loslaat. Dan doe ik er de boontjes op. Als ze vers zijn, dan kook ik ze wel altijd even kort. Vanuit blik kunnen ze, zodra ze afgegoten zijn, er zo overheen. Daaroverheen leg ik dan de aardappelschijfjes en zo gaat het dan de oven in voor een minuut of 20. Of eigenlijk gewoon net zolang totdat de aardappeltjes bruin beginnen te worden.

Variatie

Tja en wat is dan de ovenschotel van opa Heres? Nou ja, eigenlijk hetzelfde alleen dan met doperwten en worteltjes in plaats van sperziebonen. Net zo eenvoudig dus, maar ook net zo lekker. Maar je kunt natuurlijk ook nog genoeg variëren. Zo kan je voor ander vlees kiezen. Bijvoorbeeld shoarma of gyros. Je kunt je eigen groenten toevoegen. En je kunt de aardappelschijfjes vervangen door aardappel partjes, balletjes of aardappelpuree.

Verder kan je er natuurlijk voor kiezen om de aardappeltjes te bestrijken met een beetje ei zodat ze mooier gaan kleuren. Of door kaas erover heen te doen en dit mee te laten smelten.

Aardappel anders

Wanneer ik voor mezelf een kleine ovenschotel maak, dan vind ik het altijd wel lekker om er iets van aardappel anders overheen te doen om een kleine extra smaak toe te voegen aan de schotel. Maar dat kan je natuurlijk ook weer heel makkelijk zelf doen door een uitje en knoflook mee te laten bakken met het gehakt. Of door andere kruiden te gebruiken waardoor je ook weer een andere smaak in je ovenschotel krijgt.

Geen gas

Wil je geen gas gebruiken om deze schotel te maken? Kies dan in elk geval voor groenten uit blik zodat je ze niet voor hoeft te koken. En heb je een slowcooker? Dan kan je daar het gehakt in braden voor je het in de ovenschaal legt.

Heb jij nog een ovenschaal nodig om het gerecht te kunnen maken? Kijk dan eens naar deze ovenschalen. Zowel met als zonder deksel. Met een deksel is het natuurlijk extra makkelijk om restanten te bewaren of in te vriezen.

Maak jij vaak een ovenschotel?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back To Top