Leven in vrijheid

Leven in vrijheid

Bevrijdingsdag. Dat betekent dat we vieren dat we in vrijheid mogen leven. Wij wel. Waar op veel plaatsen op de wereld mensen dagelijks in angst leven, niet weten of hun huis er nog staat, niet weten of ze zelf wel veilig zijn. Dat maakt toch wel dat ik graag stil sta op deze dag bij mijn eigen vrijheid.

Vrijheid

Wat is nou precies vrijheid? Dat is denk ik voor iedereen verschillend. Vrijheid voor mij zal in elk geval heel anders zijn dan voor een crimineel of voor bijvoorbeeld John van den Heuvel die niet zonder beveiliging de straat op kan. Oekraïners die gevlucht zijn voor de oorlog bij hun thuis zijn hier vrij, maar dat hoeft niet te betekenen dat ze een gevoel van vrijheid hebben. Dus het begrip vrijheid zal voor iedereen anders zijn.

Vrijheid
Afbeelding van michel kwan via Pixabay

Vrijheidsvuur

Bevrijdingsdag begint voor mij altijd met het kijken naar het ontsteken van het vrijheidsvuur. Want als dat aan is, dan is het officieel bevrijdingsdag. Ik vind het altijd mooi om te kijken op tv naar het ontsteken van dat vuur, de verhalen en muziek te horen en te kijken naar de loopgroepen die het vrijheidsvuur van Wageningen naar hun thuis gaan brengen. En dan is het altijd weer leuk als ik dan de lopers van Assen vooraan in het beeld zie staan. Niet dat ik ze ken maar toch. En meestal zie ik ook de loopgroep uit Heerlen wel in beeld. Die ik ook niet ken trouwens.

Wat betekent vrijheid voor mij?

Voor mij persoonlijk betekent het leven in vrijheid dat ik mag zijn wie ik ben. Dat ik, met mijn geaardheid, geen problemen tegenkom in de maatschappij. Niet bang hoef te zijn om daardoor opgepakt of veroordeeld te worden. Dat ik mag leven zoals ik wil, kan doen wat ik wil en dat ik daarover geen verantwoording af hoef te leggen.

Natuurlijk zijn er beperkingen want er is een wetboek waarin bepaalde regels officieel zijn vastgelegd. En dat is ook goed. Maar zolang ik mij gewoon netjes gedraag, ben ik baas over mijn eigen vrijheid. Vrijheid is voor mij ook dat ik, wanneer ik een eind wil gaan fietsen of wandelen, gewoon de grens met Duitsland over kan steken. Geen controles die me tegenhouden, nee ik kan gewoon heel makkelijk de grens over om te genieten van de natuur bij onze oosterburen. Of als ik een heel stuk verder zou fietsen bij onze zuiderburen.

En jij? Wat betekent vrijheid voor jou?

One thought on “Leven in vrijheid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back To Top