Het voordeel van de museumkaart

de museumkaart

Het voordeel van de museumkaart

De museumkaart, je hebt er vast wel eens van gehoord. Nou vind ik het leuk om in de geschiedenis te duiken en wilde ik al heel lang een museumkaart hebben. Maar ja, de aanschaf was wel een dingetje, want een museumkaart is niet heel goedkoop. Al heb je het er zo uit wanneer je een paar musea bezoekt. Wat zijn nou precies de voordelen van zo’n museumkaart?

Wat is een museumkaart?

Een museumkaart is in de volksmond wellicht nog beter bekend als de museumjaarkaart. Dit was van 1981 tot 2003 de naam van de kaart. In 2003 werd de naam veranderd naar de museumkaart nadat Stichting Museumjaarkaart en de Nederlandse Museumvereniging de handen ineen sloegen. Toch heeft iedereen denk ik, ook nu, nog wel eens van de museumjaarkaart gehoord. Dit is dus precies dezelfde kaart als de museumkaart. In dit artikel zal ik spreken over de museumkaart om het duidelijk te houden 😉 

de museumkaart

Voordelen van een museumkaart

Het grootste voordeel van een museumkaart is dat je met één aanschaf meer dan 500 musea kunt bezoeken. Op dit moment staat het aantal deelnemende musea op 512, verspreid over heel Nederland. Dus ongetwijfeld ook bij jouw in de buurt.

Daarnaast biedt een museumkaart je de mogelijkheid om vaker naar een museum te gaan. De entree heb je immers al betaald. En met de aanschaf van de museumkaart steun jij de Nederlandse cultuur. De opbrengsten van de kaart worden namelijk verdeeld onder de deelnemende musea.

Rijksmuseum de museumkaart
Afbeelding van rebel1965 via Pixabay

Museumkaart aanschaffen

Je kunt een museumkaart heel eenvoudig online aanschaffen. De stappen om te doorlopen zijn eenvoudig en nadat je de kaart betaald hebt, heb je de fysieke kaart binnen een paar dagen in de brievenbus liggen. Vanaf dan kan je de kaart meteen gebruiken.

Wil je liever meteen een museum bezoeken met jouw kaart? Ook dat kan. Er zijn namelijk musea waar je bij de kassa een museumkaart kunt aanschaffen. Je krijgt op dat moment een tijdelijke kaart in de vorm van een A-4tje. Dit tijdelijke document is 31 dagen geldig en je kunt daarmee maximaal vijf musea bezoeken. Het museum waar je die tijdelijke kaart aanschaft, telt gelijk als je eerste bezoek. Daarna kan je dus nog vier musea bezoeken. Na aanschaf van de tijdelijke kaart, ontvang je de echte kaart binnen een paar dagen in de brievenbus.

Prijs van de museumkaart

Ik gaf het in het begin van dit artikel al aan. De kaart is een eenmalige uitgave voor toegang tot meer dan 500 musea. Toch kan aanschaf van de kaart best een enorme uitgave zijn. De prijzen van een museumkaart zijn in 2024:

  • Volwassenen € 75
  • Jongeren t/m 18 jaar € 39
  • Kinderen t/m 12 jaar € 39
Naast aanschaffen voor jezelf is er ook de mogelijkheid om een museumkaart cadeau te doen. Dit kan alleen online. Je ontvangt dan een cadeaukaart in een geschenkverpakking. Vervolgens heeft de ontvanger twee jaar de tijd om de cadeau kaart om te zetten naar een geldige echte kaart.

 

Mijn eerste bezochte museum

Het eerste museum dat ik bezocht met de kaart was gelijk een combinatie. Ik bracht namelijk een bezoek aan de Fluweelengrot en Kasteelruïne in Valkenburg. Ik weet nog niet wat het volgende museum wordt om te bezoeken, maar ik heb er wel een paar op mijn lijstje staan. Bijvoorbeeld deze musea:

Heb jij een museumkaart? En naar welk museum zou jij het liefst willen gaan?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back To Top