Fluweelengrot en kasteelruïne Valkenburg

Fluweelengrot en kasteelruïne Valkenburg

Afgelopen week bracht ik een bezoek aan Valkenburg. En eerlijk is eerlijk, ik kende een aantal toeristische plekken van Valkenburg, maar ik wist niet dat het zo’n mooie stad was met zo’n grote geschiedenis. Ik wilde naar Valkenburg om een bezoek te brengen aan de Fluweelengrot en de kasteelruïne. Maar de dag bracht mij zoveel meer. Daarover wellicht in een later artikel, vandaag ga ik het hebben over die Fluweelengrot en de kasteelruïne.

Fluweelengrot

De Fluweelengrot van Valkenburg is eigenlijk geen echte grot. Het is namelijk een groeve. Dit komt omdat deze door mensenhanden gemaakt is en niet door de natuur gevormd. De Fluweelengrot is namelijk ontstaan doordat de zogenaamde blokbrekers hier in het verleden aan het werk waren. Zij braken grote blokken mergel uit de groeve. Mergel voor onder andere de bouw van het station van Valkenburg en nog veel eerder voor het kasteel van Valkenburg.

Fluweelengrot

Door het winnen van mergel ontstond er een gangenstelsel van ruim vijf kilometer in de groeve. Een deel hiervan is begaanbaar gemaakt voor bezoekers. Een bezoek aan de groeve kan alleen onder begeleiding van een ervaren gids. Hij of zij geeft een rondleiding door de groeve en vertelt één en ander over de geschiedenis van de groeve. Bij het betreden van de groeve wordt altijd een waarschuwing afgegeven: denk om je hoofd, want sommige gangen in de groeve hebben een hoogte van slechts 1.85 meter. Terwijl op andere plekken een hoogte van vijf meter geen probleem is.

Mosasaurus Fluweelengrot

De Fluweelengrot is in de loop der jaren versierd met diverse kunstwerken. Schilderijen gemaakt met houtskool, en beeldhouwkunstwerken uitgehakt in het mergel. Bij een bezoek aan de groeve krijg je genoeg tijd om al het moois zelf rustig te bekijken.

Tweede Wereldoorlog

De Fluweelengrot diende in de Tweede Wereldoorlog als schuilplaats voor ruim 600 inwoners van Valkenburg. Zij zaten gedurende zes dagen in de groeve voordat zij, alle 600, bevrijd werden door de Amerikanen. Daarnaast fungeerde de groeve als veldhospitaal voor de Amerikaanse bevrijders. Op verschillende plaatsen in de groeve zie je handtekeningen van de bevrijders. Bijzonder zijn ook de silhouetten van de laatste Amerikanen die in de groeve aanwezig waren.

Een rondleiding door de Fluweelengrot eindigt altijd bij de gangen naar de kasteelruïne. Waar veel mensen denken dat de ruïne boven de groeve ligt, is dit niet waar. De Fluweelengrot ligt er eigenlijk net voor en had in het verleden een verbinding met de Gemeentegrot van Valkenburg. Dee Gemeentegrot is overigens ook weer een groeve. De verbinding tussen beide groeves is aan het eind van de 19e eeuw ingestort waardoor beide groeves nu enkel afzonderlijk bereikbaar zijn.

Kasteelruïne Valkenburg

De kasteelruïne

Na de rondleiding door de grot kom je dus uit op de kasteelruïne. Deze is overigens ook te bezoeken zonder toegang tot de Fluweelengrot. Deze kasteelruïne is maar liefst vijf keer vernietigd en vier keer opnieuw opgebouwd en verfraaid. Alleen na de laatste keer in 1672 werd het kasteel niet meer opgebouwd en bleef er dus een ruïne over.

De kasteelruïne is vrij te bezoeken. Uiteraard wel na het betalen van entree, maar er is geen gids nodig om de ruïne te bezoeken. Overigens is het wel mogelijk om een gids te reserveren voor een rondleiding. Op het hele terrein van de ruïne staan duidelijke informatieborden over wat er te zien is en wat de functies van de verschillende vertrekken waren. Zo loop je bijvoorbeeld door de kapel, door de ruimte onder de ridderzaal en je ontdekt gevonden resten van wat bijvoorbeeld ooit de waterput of gevangenis waren.

Bezoeken van de Fluweelengrot en de ruïne

De kassa van zowel de Fluweelengrot als de kasteelruïne bevindt zich aan de Daalhemerweg 27 in Valkenburg. Je kunt ervoor kiezen om online al je tickets te reserveren, waarbij je zelf kunt bepalen hoe laat je een rondleiding wilt. Ook kan je natuurlijk aan de kassa zelf je tickets bemachtigen. Dan word je ingedeeld bij de eerst mogelijke rondleiding waar nog plaats is. Daarnaast is het ook mogelijk om met een groep de groeve te bezoeken. Hiervoor is een reservering sowieso aan te bevelen.

Voor kinderen is er een leuke speurtocht die gratis te verkrijgen is bij de kassa wanneer je je tickets laat scannen.

Entreeprijzen

De entreeprijzen van de Fluweelengrot en Kasteelruïne samen zijn als volgt:

Volwassenen (vanaf 12 jr)€ 16,00
Kinderen (6 t/m 11 jr)€ 12,00
Kinderen t/m 5 jrgratis
Museumkaarthoudersgratis

Voor het bezoeken van enkel de Kasteelruïne gelden deze entreeprijzen:

Volwassenen (vanaf 12 jr)€ 10,00
Kinderen (6 t/m 11 jr)€ 7,00
Kinderen t/m 5 jrgratis
Museumkaarthoudersgratis

Heb jij een museumkaart? Dan kan je online geen tickets boeken, maar moet je naar de kassa van de grot om daar je kaart te scannen en je ticket voor een rondleiding te krijgen.

Meer informatie over de Fluweelengrot en de ruïne? Kijk dan op hun website.

Heb jij al eens een bezoek gebracht aan deze locatie?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back To Top