Het herroepingsrecht van online bestellingen in Nederland

Het herroepingsrecht van online bestellingen in Nederland

Onlangs kocht ik bij een winkel een houten tuinbank voor bij mijn huis. Bij ontvangst van het pakket bleek dat de bank kapot was. Niet een kleine beschadiging, nee, er waren echt delen afgebroken. Natuurlijk heb ik meteen de webshop benaderd en hen voorzien van foto’s en, op hun verzoek, de factuur van mijn bestelling. Maar hoe zit het precies met retourneren? Hoe zit het met het herroepingsrecht in Nederland?

Wanneer geldt het herroepingsrecht?

Het herroepingsrecht geldt voor alle online aankopen die worden gedaan bij Nederlandse webshops. Het maakt hierbij niet uit of het gaat om producten of diensten. Wel zijn er enkele uitzonderingen op het herroepingsrecht:

  • Producten die speciaal voor de klant op maat zijn gemaakt
  • Producten die snel bederven of een beperkte houdbaarheid hebben, zoals etenswaren
  • Producten waarvan de verzegeling is verbroken, zoals software of hygiëneproducten

Als consument moet je er rekening mee houden dat het herroepingsrecht niet geldt voor zakelijke aankopen.

herroepingsrecht
Image by Preis_King from Pixabay

Hoe werkt het retourproces?

Als je een product wilt retourneren, moet je dit binnen 14 dagen na ontvangst aangeven bij de webshop. Dit kan via een retourformulier op de website of per e-mail. Dit staat meestal wel op de website vermeld of op de pakbon bij je bestelling. Vervolgens heb je nogmaals 14 dagen om het product daadwerkelijk terug te sturen.

De kosten voor het retourneren zijn voor rekening van de consument, tenzij de webshop hier andere afspraken over heeft gemaakt. Het is aan te raden om het product met een track & trace-code te verzenden, zodat je kunt aantonen dat het product is verzonden en ontvangen door de webshop.

Let op: Wanneer jij kosten maakt voor het retourneren van jouw pakket, moet de verzender jou de verzendkosten, die je betaald hebt voor de verzending naar jou, terug betalen.

Na ontvangst van het geretourneerde product heeft de webshop 14 dagen de tijd om het aankoopbedrag terug te storten op jouw rekening.

Heb jij wel eens problemen gehad met het retourneren van een bestelling?

2 thoughts on “Het herroepingsrecht van online bestellingen in Nederland

  1. Ik had een keer een duur boek bij Bol besteld met een 3D cover. Maak ik het pakket open bleek het pakket al een keer open gesneden te zijn geweest waarbij de hele cover beschadigd was. Heb het boek toen kosteloos terug kunnen sturen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back To Top