Het geheim van grote mensen

Het geheim van grote mensen

Wat is nou het geheim van grote mensen? En wanneer is het moment dat een kind dat geheim mag weten? Als ik de datum 5 december noem, dan weet iedereen wel welk geheim ik bedoel. En sinds dit jaar mijn zoon helaas ook. Ja, inderdaad, helaas. Want stiekem vind ik het wel jammer dat dat stukje magie nu weg is.

Sinterklaas en (zwarte) Piet

Ja natuurlijk, ik heb het over Sinterklaas. En zwarte Piet. In de tijd dat ik opgroeide althans. Tegenwoordig is het roet Piet. Wat ik daarvan vind? Tja, het schijnt te horen bij deze tijd, maar toch als ik de beelden van vroeger zie met de zwart geschminkte Pieten, vind ik dat toch wel mooier. En eigenlijk waren ze niet eens zwart maar bruin. Mijn zoon heeft trouwens heel lang een Piet bruin gekleurd met rode lippen, gele oorbellen en een hele mooie veer. Die laatste had dan meestal twee kleuren, want dat was mooier. Op school kon ik vorig jaar precies zien welke kleurplaat van hem was, zonder dat er namen opstonden. Er was er namelijk maar één met een helemaal bruin gezicht.

geheim
Foto door Ylanite Koppens op Pexels.com

Vragen en twijfels

Goed, mijn zoon weet dus het geheim van grote mensen. Hij gelooft niet meer in Sinterklaas. Had ik het aan zien komen? Niet echt. Ik ging er een beetje vanuit dat we dit jaar nog gewoon het Sinterklaasfeest konden vieren zoals elk jaar. Vind ik het jammer? Ja, dat wel. Zoals ik in de intro van dit artikel al schreef, is de magie van Sinterklaas nu een beetje weg. Dat hele verbaasde gezicht dat Sinterklaas precies wist wat mijn zoon graag wilde hebben. De verwondering dat de Pieten konden precisie strooien en zijn eerste letters van zijn namen in pepernoten op de vensterbank hadden gelegd. De tekeningen die vol overgave voor Sinterklaas gemaakt werden. Het zijn de kleine dingetjes, maar nu zijn ze weg. Ik heb het hem niet verteld, hij kwam bij mij dat hij het geheim wist. Mijn ex-partner had me overigens van te voren al wel ingelicht dat hij het wist, dus ik wist hoe ik op mijn zoon kon reageren.

Stoer

Mijn zoon voelt zich nu stiekem heel erg stoer. Want nu hij het geheim van grote mensen weet, voelt hij zich ook een beetje een groot mens. Immers, hij weet het geheim nu ook en is dus in zijn ogen een groot mens. En toch wilde hij nog wel graag zijn schoen zetten en was het toch wel spannend of er een cadeautje in de schoen zat. En ik? Ik ga daar nog graag in mee. Want stiekem vind ik het Sinterklaasfeest ook nog wel heel erg leuk. Dat is ook waarom ik me graag beschikbaar stel om Sinterklaas gedichten te schrijven.

Hoe kwam jouw kind achter het geheim?

3 thoughts on “Het geheim van grote mensen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back To Top