Elk jaar, meestal rond december, maken mensen de balans op van wat ze bereikt hebben en wat ze nog willen verbeteren. Het maken van goede voornemens is een traditie die velen aangrijpen om met frisse energie aan een nieuw jaar te beginnen. Maar hoe effectief zijn goede voornemens eigenlijk, en hoe kun je ervoor zorgen dat ze meer worden dan een tijdelijk enthousiasme?

De betekenis van goede voornemens

Goede voornemens zijn eigenlijk beloftes aan jezelf om bepaalde aspecten van je leven te verbeteren. Ze kunnen variëren van gezonder eten, vaker sporten of meer tijd doorbrengen met dierbaren tot persoonlijke groei en ontwikkeling. Deze voornemens geven een gevoel van controle en richting, vooral op een moment van reflectie zoals het einde van het jaar. Toch blijkt uit onderzoek dat slechts 8% van de mensen hun goede voornemens daadwerkelijk waarmaakt. Waarom is het zo moeilijk, ook voor mij overigens, om ze vol te houden?

De meest voorkomende uitdagingen

Veel mensen worstelen met hun voornemens omdat:

  • De doelen te vaag zijn. “Gezonder leven” klinkt mooi, maar wat betekent dat precies? Het ontbreken van concrete doelen maakt het moeilijk om vooruitgang te meten.
  • Ze te ambitieus zijn. Alles willen veranderen in één keer is overweldigend. Keulen en Aken zijn immers ook niet op één dag gebouwd. Alles in één keer is dus gewoon te groot om echt haalbaar te zijn.
  • Motivatie afneemt. De energie van het nieuwe jaar zakt vaak snel weg zonder blijvende motivatie. Niet voor niets wordt vaak gezegd dat “Blue Monday” de dag is waarop de meeste goede voornemens alweer van de baan zijn.

Tips om te slagen

Wil je dat jouw goede voornemens dit jaar wél succesvol zijn? Hier zijn enkele praktische tips:

  1. Maak je doelen SMART; De SMART-methode helpt je om doelen specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden te maken. In plaats van “ik wil meer bewegen”, kun je bijvoorbeeld zeggen: “Ik ga drie keer per week 30 minuten wandelen gedurende de komende drie maanden.” Zo maak je je doel specifieker omdat je aangeeft WAT je gaat doen. 30 minuten zijn meetbaar en ook wel realistisch om te halen. Door het tijdsbestek van drie maanden maak je je voornemen ook nog eens tijdgebonden.
  2. Begin klein; Verander niet alles tegelijk. Kies een of twee voornemens waarop je je concentreert. Kleine stappen zijn makkelijker vol te houden en bouwen aan een duurzame verandering. En vind je 30 minuten zoals in het voorbeeld hierboven te veel om gelijk te starten? Dan begin je met 15 minuten in de eerste drie maanden. En dan kan je daarna altijd je minuten uitbreiden. Of je begint nog kleiner, net wat bij jou past.
  3. Maak een plan; Een goed voornemen zonder plan blijft een wens. Stel een schema op, gebruik een app of zet herinneringen in je agenda. Structuur kan je helpen om de focus op je voornemen beter te behouden.
  4. Betrek anderen; Deel je doelen met vrienden of familie, of zoek een maatje om samen aan je voornemens te werken. Sociale steun verhoogt de kans op succes. Een andere mogelijkheid is natuurlijk om apps zoals Strava of Komoot te gebruiken op je telefoon. Zo kan je je wandelingen registreren en kunnen anderen je aanmoedigen. En heb je een smartwatch? Dan is daar vaak ook wel een app aan gekoppeld.
  5. Wees vergevingsgezind; Het is normaal om af en toe terug te vallen. Zie dit niet als een mislukking, maar als een kans om opnieuw te beginnen. Perfectie is niet nodig, consistentie wel. Ik bedoel dan wel terugvallen door persoonlijke omstandigheden. Een griepje bijvoorbeeld. Niet omdat je geen zin hebt om in de regen te wandelen 😉
  6. Vier je successen; Neem de tijd om stil te staan bij wat je hebt bereikt, hoe klein het ook lijkt. Dit helpt je gemotiveerd te blijven en geeft een gevoel van voldoening. Misschien merk je na een maand al dat je conditie verbetert door elke dag te wandelen. Dat is natuurlijk super fijn! Je kunt er dan voor kiezen jezelf een kleine beloning te geven. Ga bijvoorbeeld eens een kop koffie drinken bij dat ene tentje waar je eens heen wilt. Ook kleine stapjes zijn het waard om gevierd te worden!
goede voornemens

Goede voornemens als levensstijl

Wat als het idee van goede voornemens zou worden uitgebreid naar een voortdurende levenshouding? In plaats van alleen aan het begin van het jaar te reflecteren, kun je jezelf regelmatig doelen stellen en bijsturen. Hierdoor blijf je in beweging en werk je continu aan zelfverbetering. Het maken van goede voornemens is een waardevol ritueel, maar het geheim zit in hoe je ze aanpakt. Gebruik het nieuwe jaar als startpunt, maar onthoud dat elke dag een kans biedt om opnieuw te beginnen. Ik hoop dat je in dit artikel een aantal tips hebt ontdekt die je kunnen gaan helpen in 2025.

Mijn goede voornemens?

Goede voornemens, doe ik er aan? Vorig jaar schreef ik daar dit artikel over. Daarin deelde ik mijn voornemen voor 2024. Voor het einde van het jaar krijg je van mij nog een artikel waarin ik je meeneem in wat ik daarin wel of niet heb bereikt. Het voornemen blijft wel staan voor 2025, maar dan wil ik hem meer koppelen aan een ander voornemen. En dat voornemen heb ik stiekem in dit artikel al verwerkt. Namelijk elke dag een half uur wandelen gedurende drie maanden. Wil je mij daarin volgen? Volg mij op Strava en geef me Kudos voor mijn wandelingen. Vind ik leuk!

Wat zijn jouw goede voornemens voor 2025? En hoe ga jij ze aanpakken? Deel je ideeën en ervaringen in de reacties!

Eén reactie

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.