Erfgoed voor de toekomst

Erfgoed voor de toekomst

Wat is het erfgoed dat je graag zou willen nalaten?

Af en toe maak ik gebruik van een blogprompt. Een voorgesteld onderwerp waar ik dan een artikel over schrijf. Afgelopen week was mijn blogprompt de vraag wat ik als erfgoed graag zou willen nalaten. En ik wist meteen dat ik daarover moest gaan schrijven. Dus… wat wil ik nalaten?

Erfgoed

Wat is precies erfgoed? Natuurlijk kennen we dat wel in gebouwen, maar wat is de definitie van erfgoed? Misschien is het goed om daar eerst eens naar te kijken. De Van Dale zegt daarover:

“erf·goed (het; o; meervoud: erfgoederen)
1 dat wat is overgebleven uit het verleden, m.n. dingen van historische of culturele waarde: cultureel erfgoed

Maar ga je verder zoeken op Google, dan kom je ook de volgende beschrijving tegen, die denk ik veel duidelijker is: Het culturele erfgoed van een land (wat vorige generaties aan cultuur hebben nagelaten)

Erfgoed is dus niet alleen de gebouwen die een dergelijke status hebben gekregen, maar ook de cultuur waarin we leven die we nalaten aan onze kinderen, kleinkinderen en alle generaties die nog na ons zullen komen. Wat is voor mij dan zo belangrijk dat ik dat wil nalaten?

erfgoed
Image by James Hills from Pixabay

Liefde en respect

Wat ik heel belangrijk vind om door te geven aan volgende generaties is dat je respect moet hebben voor de medemens. Dat je hen moet respecteren zoals ze zijn en ze moet behandelen zoals jijzelf behandeld wilt worden. En zeker, ik weet ook dat dat niet altijd even makkelijk is en soms misschien niet echt haalbaar omdat iemand je zo gekrenkt heeft dat het moeilijk is om te vergeven. Maar toch denk ik wel dat het belangrijk is om dat te proberen. Je hoeft dan niet persé met een dergelijke persoon om te gaan, zolang je jezelf maar in de spiegel aan kunt blijven kijken.

Daarnaast vind ik het heel belangrijk dat je de liefde laat leiden. En dat klinkt misschien heel vaag. Maar ik denk dat als jij de dingen die jij doet, kunt doen omdat jij een zeker liefde voor bepaalde dingen hebt, het leven mooier is. Wanneer jij je werk haat, dan zal je daar zeker niet met plezier naartoe gaan. Maar wanneer je liefde hebt voor je werk, of bepaalde aspecten op je werk, dan zal je met meer plezier gaan werken.

Of wanneer je, zoals ik bijvoorbeeld, een liefde voor schrijven en muziek hebt, dan zal je daar veel plezier aan beleven en voldoening uithalen. Dat zijn dan dingen waar je in je leven mee bezig moet zijn om je leven leuker en mooier te maken. En laten we eerlijk zijn, wanneer je een gevoel van liefde naar je medemens hebt, je kinderen, je familie, je partner, dan is het leven ook al mooier.

Cultuur

En dan is er natuurlijk nog de cultuur die je na kunt laten aan volgende generaties. Ik wens voor mijn volgende generaties dat ze nog steeds in vrijheid kunnen leven. En dat ze blijven beseffen waar die vrijheid vandaan komt. Want vrijheid is echt niet vanzelfsprekend ook al lijkt het misschien wel zo. Wij kunnen in vrijheid leven omdat generaties voor ons daaraan gewerkt hebben. En wij werken nu aan onze vrijheid zodat generaties na ons ook in vrijheid kunnen leven. Althans, ik denk dat ieder van ons dat toch zou hopen voor generaties na ons.

En jij? Wat zou jij als erfgoed mee willen geven aan de toekomst?

6 thoughts on “Erfgoed voor de toekomst

  1. Wat ik na wil laten….. hoop dat ik heb laten zien dat liefde heel belangrijk is. Geen vooroordelen…. Vrede in harten van mensen

  2. Wij hebben er onze missie van gemaakt om onze groene visie aan onze kids over te brengen. En dat lukt best wel. We kunnen eigenlijk ook niet meer NIET duurzaam leven.

  3. Ik sta niet zo veel stil bij ‘wat wil ik meegeven’ aangezien wij geen kinderen hebben.
    Wij proberen zoveel mogelijk in het heden te leven en doen steeds onze best om dit op een bewuste groene manier te doen. Hierbij dragen we ook zorg van onze vele dieren.

  4. Erfgoed is een zeer breed begrip, het is niet alleen materieel, maar juist ook immaterieel (ik heb cultureel erfgoed gestudeerd voordat ik verpleegkundige werd)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back To Top