Nee, dit is geen artikel over Heel Holland Bakt, al had het dat natuurlijk zo kunnen zijn. Maar wist je dat het vandaag “Carrot cake” dag is? Oftewel worteltaart dag.
Carrot cake
Worteltaart, door de smeuïge textuur in combinatie met kruiden en noten, is een ware traktatie voor de zintuigen. Deze lekkernij heeft de harten van bakliefhebbers over de hele wereld veroverd en blijft een tijdloze favoriet. Tijd om eens te kijken naar de oorsprong van worteltaart. Daarnaast deel ik een recept met je.
De oorsprong van carrot cake
De oorsprong van worteltaart gaat terug tot in de Middeleeuwen. In deze tijd ware zoetstoffen schaars. Hierdoor werden wortels gebruikt als vervanger voor suiker in zoete gebakjes. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd worteltaart opnieuw populair vanwege de beperkte beschikbaarheid van zoete ingrediënten. Sindsdien heeft deze heerlijke lekkernij een speciale plaats ingenomen in de harten van fijnproevers.
Zoals bij zoveel taarten en andere baksels is er geen standaard recept voor het maken van een carrot cake. Je kunt een recept geheel naar je eigen smaak aanpassen. Om je een klein beetje op weg te helpen deel ik hier een recept.
Carrot cake Recept
Ingrediënten:
Voor de cake:
- 250 g bloem
- 200 g lichte basterdsuiker
- 150 ml plantaardige olie
- 3 eieren
- 1 tl vanille-extract
- 1 tl bakpoeder
- 1/2 tl baking soda
- 1/2 tl zout
- 1 tl kaneel
- 1/2 tl nootmuskaat
- 250 g geraspte wortelen
- 100 g gehakte walnoten of pecannoten (optioneel)
- 50 g rozijnen (optioneel)
Voor het glazuur:
- 200 g roomkaas, op kamertemperatuur
- 100 g poedersuiker
- 50 g ongezouten boter, op kamertemperatuur
- 1 tl vanille-extract
Instructies:
- Verwarm de oven voor op 180°C. Vet een ronde taartvorm (ongeveer 23 cm) in en bekleed de bodem met bakpapier.
- Klop de eieren, suiker, en vanille-extract in een grote kom tot een luchtig mengsel. Voeg dan langzaam de olie toe terwijl je blijft kloppen.
- Zeef de bloem, bakpoeder, baking soda, zout, kaneel en nootmuskaat boven het natte mengsel. Meng alles goed tot een glad beslag.
- Voeg de geraspte wortelen toe en meng ze door het beslag. Voeg eventueel de gehakte noten en rozijnen toe en roer het geheel goed door.
- Giet het beslag in de voorbereide taartvorm en bak het in de voorverwarmde oven gedurende 40-45 minuten. Met een tandenstoker kan je controleren of de taart vanbinnen goed gaar is. De tandenstoker moet schoon uit de taart komen als je deze in het midden van de taart steekt.
- Laat de taart volledig afkoelen voordat je begint met het maken van het glazuur.
- Voor het glazuur klop je de roomkaas, poedersuiker, boter en vanille-extract samen tot een glad mengsel.
- Smeer het glazuur gelijkmatig over de bovenkant van de afgekoelde taart. Versier eventueel met extra fijngehakte noten of geraspte wortelen.
- Snijd de worteltaart in plakken en geniet van deze heerlijke traktatie!