Ze komen er weer aan: vlagdagen

Ze komen er weer aan: vlagdagen

Het is alweer april. Dat betekent dat ook de meest bekende vlagdagen er weer aankomen. Maar hoe zit het nou precies met die Nederlandse vlag? Wanneer mag hij officieel buiten gehangen worden en tussen welke tijden? Ik heb het eens uitgezocht voor je.

Nederlandse driekleur

Onze huidige Nederlandse vlag bestaat uit de kleuren rood, wit en blauw. Maar het zijn niet zomaar een willekeurige rood, wit en blauw. Sterker nog, bij een inburgeringscursus moet je schijnbaar de exacte kleuren kennen. Echter, ik gok dat de meeste Nederlanders dit zelf ook niet weten… Maar goed, de officiële kleuren zijn: helder vermiljoen, helder wit en kobaltblauw. Waarvan akte.

vlagdagen
Afbeelding van Marjon Besteman via Pixabay

Strafbaar bij verkeerd vlaggen?

Heel eerlijk? Ik wist nooit precies hoe het nou zit met het vlaggen. Ik dacht altijd dat er maar een aantal dagen waren waarop gevlagd mag worden en dan alleen tussen zonsopkomst en zonsondergang. Maar toen ik zocht naar vlagdagen en dergelijke vond ik het volgende op de site van de Nederlandse Rijksoverheid:

U mag altijd de vlag uithangen. Bijvoorbeeld bij een feestelijke gebeurtenis als een huwelijk of het slagen voor een examen. Ook halfstok vlaggen bij een overlijden mag. Er is geen wet die vlaggen verbiedt of bepaalt hoe u moet vlaggen. U bent dus nooit strafbaar als u de vlag uithangt.

Bron

Officiële vlag instructies

Er zijn wel officiële instructies om te vlaggen. Deze gelden echter eigenlijk alleen voor Rijksgebouwen. Als Nederlandse burger kan je de officiële vlaginstructies natuurlijk wel gebruiken om zelf ook te vlaggen. Daarnaast kan je daar ook vinden hoe er gevlagd moet worden. En wanneer je bijvoorbeeld de wimpel gebruikt. Wist je bijvoorbeeld dat een uitgestoken vlag nooit de grond mag raken? En dat hij het verkeer niet mag hinderen? Of dat het de gewoonte is om de vlag ’s nachts te verlichten wanneer hij nog hangt? De officiële vlaginstructies worden overigens altijd vastgesteld door de Minister-President.

Wanneer vlaggen?

Ik heb hieronder een overzicht geplaatst van de officiële vaste dagen waarop gevlagd wordt door de overheid. Bij het overnemen van dit overzicht viel mij op dat, in tegenstelling tot wat ik altijd dacht, er alleen gevlagd wordt bij de verjaardagen van Prinses Beatrix, de Koning en Koningin en Prinses Amalia. En dus niet op de verjaardagen van de andere Prinsessen.

DatumAanleiding
31 januariVerjaardag prinses Beatrix
27 aprilKoningsdag: verjaardag Koning Willem-Alexander
4 meiDodenherdenking: vlag halfstok van 18.00 uur tot zonsondergang
5 meiBevrijdingsdag
17 meiVerjaardag Koningin Máxima
Laatste zaterdag in juniVeteranendag
15 augustusFormeel einde Tweede Wereldoorlog
3e dinsdag van septemberPrinsjesdag (alleen in Den Haag wordt officieel gevlagd)
7 decemberVerjaardag prinses Catharina-Amalia
15 decemberKoninkrijksdag
Bron

Heb jij een vlag in huis? En was je op de hoogte van de vlagdagen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back To Top