Pride Amsterdam; Tolerantie en trots

Pride Amsterdam; Tolerantie en trots

Het is augustus en augustus staat in het teken van de Pride Amsterdam. Wat is nou precies de Pride, hoe is het ontstaan en wat is het belang van de Pride? De Pride is in elk geval meer dan de kleurrijke botenparade alleen.

Geschiedenis

In 1977 was er een “homodemonstratie” in Nederland. Bij deze demonstratie kwamen mensen samen om te protesteren tegen de discriminatie van en het gebrek aan acceptatie rondom de zogenaamde LHBTIQ-gemeenschap. In 1966 was er in New York een inval in een homobar, Stonewall. Inzet van de inval was het arresteren van iedereen die in de bar aanwezig was en bijvoorbeeld kleding droeg van het andere geslacht.

Een jaar later werd de inval in Stonewall herdacht in heel Amerika. Dit kon doordat verschillende homo-organisaties dit samen organiseerden. In New York werd een demonstratieve tocht gelopen waaraan zo’n 3000 tot 15000 mensen deelnamen. Deze tocht was het begin van de parades die wij nu overigens in Nederland kennen als Roze Zaterdag en heeft uiteindelijk dus niets meer met Pride Amsterdam van doen.

Pride Amsterdam
Image by WikimediaImages from Pixabay

Inclusiviteit en acceptatie

Pride Amsterdam is veel meer dan alleen de boten parade. Over de hele wereld wordt tijdens de Pride een boodschap verspreid dat iedereen zichzelf moet kunnen zijn. Iedereen, ongeacht je geslacht, cultuur, seksualiteit of ras. Een sfeer van liefde, begrip en respect is de basis van de feesten rondom de Pride, waar mensen dus zichzelf mogen zijn en hun ware zelf ook kunnen laten zien. En waarbij zij niet bang hoeven te zijn voor veroordeling of discriminatie.

Hoogtepunt van Pride Amsterdam, dat voor het eerst in 1996 werd gehouden, is ieder jaar wel weer de kleurrijke botenparade langs de grachten van Amsterdam. Dit is dan ook het evenement dat iedereen kent en dat de meeste aandacht krijgt. Daarnaast is dit ook het evenement waar de meeste bezoekers op af komen. Deelnemers, soms gekleed in extravagante kostuums laten zien dat ze trots zijn op wie ze zijn. Dit gaat gepaard met veel muziek, zang en dans. Deelnemers zijn niet alleen belangenverenigingen voor homoseksualiteit. Ook religieuze organisaties, politieke partijen en grote bedrijven varen bijvoorbeeld mee in de boten parade. Maar Pride Amsterdam is ook gevuld met educatieve en culturele evenementen, zoals tentoonstellingen, lezingen en workshops, die de bewustwording vergroten en de dialoog bevorderen over de uitdagingen waarmee de LGBTQ+ gemeenschap te maken heeft.

Aandacht voor gelijke rechten

Op het gebied van LHBTIQ+ rechten is er in de achterliggende decennia veel vooruitgang geboekt wat betreft de acceptatie en gelijke rechten in Nederland. Helaas zijn er wereldwijd nog veel landen waar homoseksualiteit en genderdiversiteit niet worden geaccepteerd en waar je zelfs bestraft kunt worden. Of waar bepaalde rechten die er waren zomaar teruggedraaid worden zoals onlangs in Italië. Daar zijn alle moeders die juridisch, maar niet biologisch, moeder van hun kind zijn van de geboorteakte geschrapt. Pride Amsterdam dient als een herinnering dat de strijd voor gelijke rechten en acceptatie voortduurt.

LHBTIQ+ rechten zijn universele mensenrechten en het is van cruciaal belang om samen te blijven werken aan een wereld waarin iedereen gelijke kansen heeft. Iedereen, ongeacht hun seksuele geaardheid of genderidentiteit.

LHBTIQ+

Waar staan de letters LHBTIQ+ nou eigenlijk precies voor?

  • Lesbisch
  • Homoseksueel
  • Biseksueel
  • Transgender
  • Interseksueel
  • Queer
  • + staat voor iedereen die zich anders noemt. Bijvoorbeeld mensen die zichzelf non-binair, panseksueel of aseksueel noemen.

Bij de eerste vier letters (LHBT) zal iedereen wel een beeld hebben van wat daar nou precies mee bedoeld wordt. Over de andere drie zal ik een ander artikel schrijven binnenkort. Dat is teveel om nu in dit artikel uitgebreid te behandelen.

Heb jij Pride Amsterdam al eens bezocht?

7 thoughts on “Pride Amsterdam; Tolerantie en trots

  1. Wat een inspirerend en uitgebreid blog artikel!! Ondanks dat ik in Amsterdam heb gewoond, heb ik eigenlijk nog nooit een Pride bijgewoond. Best jammer, want het lijkt mij een onwijs leuk feest.

  2. Super mooi dat het er is en tegelijkertijd ook heel erg jammer dat de noodzaak er is geweest om het te gaan organiseren. Ik heb nog nooit een Pride bezocht, maar het lijkt me heel erg mooi en bijzonder.

  3. Nog nooit geweest. en om eerlijk te zijn, Amsterdam vind ik een vreselijke stad. Mij zul je er dus niet snel vinden. Al vind ik het idee achter Pride wel goed hoor!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back To Top