Ik ben bloeddonor; jij ook?

Ik ben bloeddonor; jij ook?

Bloeddonor, dat ben ik inderdaad. Maar waarom? Waarom zou je vrijwillig in je laten prikken? Ik heb er een goede reden voor en dat ga ik je in dit artikel natuurlijk vertellen.

Bloed geven

Toen ik klein was ging ik vaak met mijn moeder mee als ze naar de bloedbank moest om bloed te geven. Mijn vader was ook een trouwe donor, maar met hem ging ik nooit mee. Keer op keer keek ik naar die naald die in mijn moeders arm ging en het bloed dat door een slangetje een zak in liep. Mijn moeder vertelde mij dat je door bloed te geven andere mensen kunt helpen die bloed nodig hebben en ik vond het goed dat mijn moeder dat deed.

bloeddonor
Afbeelding van Raman Oza via Pixabay

Telefoon

Zoals ik al zei was mijn vader ook bloeddonor. Totdat een telefoontje daar verandering in bracht. Een telefoontje van de bloedbank die, bij een standaard controle van het bloed, hadden gezien dat er iets niet goed was in het bloed van mijn vader. Het advies was om zo snel mogelijk naar het ziekenhuis te gaan voor verdere controle.

Eenmaal in het ziekenhuis kreeg mijn vader natuurlijk veel onderzoeken en ontdekte men dat mijn vader bloedarmoede had. Dat betekende dat hij nu zelf bloed van iemand anders nodig had. En wanneer je eenmaal een bloedtransfusie hebt gehad, mag je geen bloed meer geven. Dus dat betekende ook voor mijn vader het einde van zijn “carrière” als bloeddonor.

Uiteindelijk bleek mijn vader darmkanker te hebben, waardoor wij als gezin door een hele moeilijke periode gingen. In 1999 werd hij gelukkig genezen verklaard. Nog steeds krijgt hij wel af en toe een “APK” om te kijken of alles nog goed is, maar daar is hij zelf meestal wel vrij nuchter onder. En tot nu toe is alles gelukkig ook goed geweest.

En nu ik dus ook

Toen ik 18 werd ging ik de eerstvolgende keer ook weer met mijn moeder mee en meldde ik mij aan als bloeddonor. Vanaf die tijd geef ik regelmatig bloed voor de mensen die het nodig hebben. En natuurlijk hoop ik nooit op een telefoontje zoals mijn vader die kreeg. In elk geval geeft het mij een goed gevoel om andere mensen in nood te kunnen helpen met mijn bloed.

Ben jij ook bloeddonor?

Wil jij ook donor worden? Kijk dan op de website van Sanquin.

One thought on “Ik ben bloeddonor; jij ook?

  1. Altijd bloed gegeven. Helaas mag ik nu niet meer omdat ik bloedverdunners moet gebruiken. Helaas ik heb het vanaf mijn 18e gedaan. Ben nu 64.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back To Top