Het geld ligt op straat

Het geld ligt op straat

 

In de afgelopen jaren neemt het bewustzijn rondom duurzaamheid en het milieu sterk toe. Op zijn minst bij een deel van de bevolking. Een van de manieren waarop actief bijgedragen kan worden aan een schonere leefomgeving, is door het oprapen van statiegeldflessen. Of je nu een fervente wandelaar, hardloper, fietser of gewoon een natuurliefhebber bent, het geld ligt letterlijk op straat. Als je het maar op wilt rapen. In dit artikel geef ik je enkele tips hoe je dat kunt doen.

Waarom zou je statiegeld oprapen?

Er zijn een aantal redenen waarom je statiegeld kunt oprapen als je het toevallig op straat ziet liggen. Een aantal van die redenen kunnen zijn:

1. Milieuvoordelen
Het oprapen van zwerfafval, inclusief statiegeldflessen, draagt direct bij aan een schonere omgeving. Plastic flessen en blikjes, maar ook bijvoorbeeld snoeppapiertjes, kunnen jarenlang in de natuur blijven liggen en vormen een groot probleem voor wilde dieren en ecosystemen. Door deze items op te rapen, help je de vervuiling te verminderen en draag je bij aan de bescherming van flora en fauna. In de gemeente Assen heeft men een duurzaamheidscentrum. Hier kan je als inwoner van Assen gratis materialen ophalen om zelf actief zwerfafval op te rapen. Denk bijvoorbeeld aan een ring om je vuilniszak aan te bevestigen of een grijper om afval op te rapen.

zwerfafval geld op straat

2. Financiële beloning
In Nederland is ons statiegeldsysteem een geweldige manier om direct een financiële beloning te krijgen voor je inspanningen. Elke fles of blikje levert een klein bedrag op, wat snel kan oplopen als je regelmatig op pad gaat. Dit kan een leuke extra motivatie zijn om buitenactiviteiten te combineren met het opruimen van afval. Zeker in de grensregio’s kan je daarnaast ook nog buitenlandse flesjes en blikjes tegenkomen. Deze zijn echter in Nederland niet in te leveren helaas, maar wanneer je eens naar het buitenland gaat kan je dat natuurlijk altijd inleveren. Een overzicht van de waardes:

  • Bierflesjes: €0,10
  • Blikjes: €0,15
  • Kleine flesjes: €0,15
  • Grote flessen: €0,25

3. Gemeenschapsgevoel
Door actief mee te doen aan het opruimen van de omgeving, geef je het goede voorbeeld en kan je ook anderen inspireren om een steentje bij te dragen. Dit kan weer leiden tot een sterker gemeenschapsgevoel en meer gezamenlijke opruimacties in je buurt. Maar wanneer jij als enige in jouw buurt statiegeld bijvoorbeeld opraapt, dan is dat natuurlijk in jouw voordeel 😉.

Hoe begin je met statiegeld oprapen?

Nou ja, dat is eigenlijk natuurlijk heel simpel: gewoon doen. En ja, eerlijk is eerlijk, het kan in het begin best even raar zijn. Althans, dat vond ik wel op het moment dat ik voor het eerst een flesje van de grond raapte. Helemaal wanneer er mensen in de buurt waren. Maar wanneer ik ga wandelen neem ik tegenwoordig altijd een plastic tas mee. En dan is het natuurlijk het leukst als ik deze thuis kan legen in een bigshopper waar ik mijn lege statiegeldgoed in bewaar. De plastic tas vouw ik dan weer op en die stop ik weer in mijn jaszak. Of ik leg hem klaar voor mijn volgende wandeling. Want ja, nu we eindelijk zomer hebben is een jas niet nodig.

Wat ook heel erg kan helpen is om je route van te voren te bepalen. Door van te voren een route uit te stippelen langs gebieden waarvan je weet dat daar vaak statiegeld ligt. Bijvoorbeeld langs drukkere doorgaande wegen. Daar ligt vaak in de berm statiegeld. Of op plaatsen waar veel mensen rondhangen overdag. Zoals bijvoorbeeld winkelcentra en speeltuintjes. 

Zelf stippel ik overigens nooit echt een route uit. Ik bepaal alleen of ik vanaf mijn woning zin heb om links of rechts af te gaan. En verder zie ik dan wel waar ik langs wil lopen. Soms is dat juist langs veel speeltuintjes. En soms is het gewoon langs grote wegen. Of juist door de kleinere straatjes in de wijk. En uiteindelijk kom ik altijd met geld thuis. Geld, in de vorm van statiegeld blikjes of flesjes.

Veilige gewoonte

Zorg ervoor dat je veiligheid altijd voorop staat. Vermijd gevaarlijke situaties, zoals drukke verkeerswegen of slecht verlichte gebieden. Als je met kinderen op pad gaat, houd ze dan goed in de gaten en leg uit waarom het belangrijk is om voorzichtig te zijn.

Het oprapen van statiegeldflessen kan gemakkelijk deel uitmaken van je dagelijkse routine. Begin klein, bijvoorbeeld door tijdens je dagelijkse wandeling enkele minuten te besteden aan het opruimen van afval. Naarmate je meer ervaring opdoet, kun je dit uitbreiden tot langere sessies of zelfs speciale opruimdagen plannen. Of je kunt het, wanneer je een hardloper bent, integreren in je trainingsloopjes. Een ander woord daarvoor is ook wel plogging.

Vooral doorgaan!

Ook al lijkt het in het begin misschien een beetje eng om statiegeld op te rapen, het loont om het te doen. Ik heb inmiddels een Excel bestandje waarin ik bijhoudt wat ik vind en in juli heb ik tot nu toe elke dag wel wat gevonden. Uiteindelijk doe ik al het geld wat ik krijg door het inleveren van mijn statiegeld in een spaarpotje. En dat spaarpotje? Die gaat volgend jaar voor de zomervakantie weer open. Zo hebben we in de vakantie extra geld om leuke dingen te kunnen doen. Statiegeld is zo dus een extra spaarpotje.

Raap jij altijd statiegeld op wanneer je dat ziet?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back To Top