Met enige regelmaat kijk ik een film. Soms thuis, soms bij een goede vriendin die bij mij om de hoek woont. Vroeger noemde ik haar mijn schoonmoeder. Afgelopen weekend keken we naar Sonny boy. Vandaag vertel ik je over de film en wat ik ervan vond.

Waargebeurd

Sonny boy is een verfilming van het gelijknamige boek geschreven door Annejet van der Zijl en gebaseerd op een waargebeurd verhaal. De film begint in 1928 in Suriname waar hoofdpersoon Waldemar Nord is geboren en opgegroeid. Als kleine jongen zwemt hij graag in de rivier, tot grote ergernis van zijn moeder. Later zal blijken dat dit heel goed van pas komt.

Wanneer hij in Nederland wil gaan studeren komt hij als man met een kleurtje in een land waar iedereen blank is. Hij krijgt te maken met discriminatie maar laat zich niet klein krijgen. Later ontmoet hij zijn toekomstige vrouw en samen krijgen zij een kindje, Waldy. De bijnaam van Waldy is Sonny boy.

Sonny boy

Tweede wereldoorlog

De oorlog breekt aan en Waldemar en zijn vrouw besluiten noodgedwongen Joodse onderduikers in huis te nemen. Dit gaat een tijdje goed tot tijdens een inval de onderduikers gevonden worden. Waldemar en zijn vrouw worden in eerste instantie naar kamp Vught gebracht. Sonny boy wordt door familie van zijn moeder opgevangen en later ergens onder gebracht om niet gevonden te worden. Terwijl Sonny boy veilig is worden Waldemar en zijn vrouw op transport gezet, ieder naar een ander concentratiekamp in Duitsland.

Wat vond ik van de film?

Ik ga je niet vertellen hoe de <a href="http://film” target=”_blank” rel=”noreferrer noopener”>film afloopt, daarvoor ga je zelf maar kijken. Ik vond Sonny boy een prachtige film. Natuurlijk het verhaal is heftig en de beelden af en toe ook. Maar het hele verhaal komt wel heel waarheidsgetrouw over. Ik vind het ook heel bijzonder dat er aandacht is voor discriminatie op ieder gebied. Wat mij betreft zeker een must see.

Heb jij Sonny boy al eens gezien?

4 Reacties

  1. Ja, een erg mooie film inderdaad. Goed geacteerd ook en een film die je aan het denken zet. Wist je dat een deel op Scheveningen opgenomen is?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.