Enige tijd geleden deed ik een oproep op mijn blog. Een oproep met de vraag of jij jouw verhaal wilde delen op mijn blog over jouw stamboom. Deze oproep heb ik ook via de socials gedeeld en daar kwamen gelukkig al een aantal reacties op. Vandaag het woord aan Pieter Janssen. Hij deelt het verhaal over zijn stamboom.
Hallo! Mijn naam is Pieter Janssen, ik ben 51 jaar en woon in het mooie Limburg. Sinds 2017 ben ik actief bezig met genealogie, oftewel stamboomonderzoek. Het begon als een kleine interesse, maar groeide uit tot een passie die me niet meer loslaat. Op mijn website verzamel ik de verhalen die ik onderweg tegenkom. Verhalen die laten zien dat geschiedenis niet alleen in boeken staat, maar leeft in elke familie.

Een archief vol herinneringen
Mijn eerste echte kennismaking met stamboomonderzoek begon bij mijn oom Piet. Toen hij met pensioen ging, verdiepte hij zich in de stamboom van de familie Janssen en schreef hij een boek vol anekdotes. Toen hij zijn onderzoek afrondde, bracht hij me zijn bronmateriaal: documenten, aantekeningen en het bidprentjesarchief van mijn grootmoeder – twee handtasjes vol. Ik borg het zorgvuldig op, niet wetend dat dit het begin zou worden van een eigen ontdekkingsreis.
Jaren later, bij de voorbereiding van een familiereünie aan mijn moeders kant (de Frenckens), kwam er een trouwboekje boven water met namen van kinderen die jong gestorven waren – kinderen waar nooit over gesproken werd. Dat raakte me. Wie waren deze vergeten familieleden? Het zette me aan tot verder onderzoek.
Verhalen achter de namen
Inmiddels weet ik dat een stamboom nooit af is. Er komen steeds nieuwe lijntjes bij, nieuwe vragen en verrassingen. Wat mij vooral drijft, zijn de verhalen achter de data, wat maakten deze mensen mee? Wat dreef hen? Zo vond ik een brief van mijn overgrootvader aan de minister van Landbouw uit het begin van de 20e eeuw. Hij wilde zijn vee vanuit Limburg net over de provinciegrens laten grazen, maar kreeg geen toestemming. Hij besloot in de pen te klimmen. Zulke brieven zijn goud waard – ze maken van een naam op papier een echt mens.

Verborgen verhalen en vergeten liederen
Mijn grootvader, Sief Frencken, was onderwijzer in Helden en schreef het eerste volkslied van het dorp. Zijn schoonbroer componeerde de muziek. Bij het overlijden van mijn moeder in 2023 vonden we een opname waarop zij als jong meisje dit lied zong, samen met haar neven en nichten. Het inspireerde me tot het opzetten van een website in het Heldens dialect.
Geschiedenis in de huiskamer
Samen met mijn vader interview ik 90-plussers voor het tijdschrift De Moennik. We schrijven hun verhalen op en maken korte filmpjes die we online delen. De reacties zijn hartverwarmend. Jong en oud zien zichzelf of hun omgeving erin terug. Het verleden komt zo ineens heel dichtbij.

Mijn tip aan beginners
Wil je zelf beginnen met je stamboom? Mijn gouden tip: schrijf alles op. Hoe klein of onbelangrijk iets ook lijkt – je weet nooit wanneer het later ineens alles verklaart. En: heb geduld. Soms duurt het maanden of jaren voordat een puzzelstukje op zijn plek valt. Maar als het gebeurt, is dat magisch.
Tot slot
Wat ik heb geleerd? Elke familie draagt een schat aan verhalen met zich mee. Soms zijn ze grappig, soms verdrietig, maar altijd waardevol. En hoe meer je weet, hoe meer je beseft: geschiedenis gaat niet over anderen. Het gaat over ons.
Pieter, dank je wel voor het delen van dit mooie verhaal over jouw stamboom. Een snelle blik op de stamboom van Pieter leerde mij dat er ook twee personen op staan met mijn achternaam, Heres. Een man en een vrouw geboren in, respectievelijk, 1620 en 1659. Het is mij echter nog niet gelukt zover terug te zoeken in mijn stamboom. Maar wie weet is er dus wel ergens heel, heel lang geleden een verbinding te vinden. Wil je meer verhalen van Pieter Janssen lezen? Neem dan gerust een kijkje op de website van Pieter – wie weet herken je er iets van jezelf in terug.
Jouw verhaal delen?
Wil jij, na het lezen van dit verhaal, ook jouw stamboomverhaal delen? Laat een reactie achter onder dit bericht, of stuur mij een mailtje via het contactformulier. Ik neem dan zo snel mogelijk contact met je op!