Gelezen: De achtertuin van het achterhuis

Gelezen: De achtertuin van het achterhuis

Wanneer je mij al langer volgt, dan weet je dat ik veel lees en kijk over de Tweede Wereldoorlog. Toen ik bij een goede vriend op verjaardagsvisite was, gaf hij mij een boek mee naar huis. Zijn zoon had dit boek uitgezocht omdat hij dit graag wilde lezen. En aangezien het over de Tweede Wereldoorlog ging, werd er vanuit gegaan dat ik het boek ook wel zou willen lezen. Wat ik van het boek vond lees je vandaag hier.

Waargebeurd verhaal

Het boek is geschreven door de zoon van de hoofdpersoon in het boek, Gerard Kremer. Deze man werd ook wel bekend als de kruidenier van de Westermarkt. Wat ik bijzonder vind aan het boek is dat niet alleen Gerard Kremer junior aan het woord komt, maar dat ook kinderen van twee andere hoofdpersonen aan het boek hebben bijgedragen. Zo krijgt niet alleen de hoofdpersoon met zijn gezin een gezicht, maar ook de andere personages.

achtertuin van het achterhuis

Het verhaal

Dit boek gaat dus over Gerard Kremer. In het begin van de oorlog werd hij huismeester van Huize Labor, een kantoorpand aan de Westermarkt 2 in Amsterdam. Dit kantoorpand lag om de hoek van het Achterhuis. Langzaam beland Kremer in het verzet. Wanneer de Wehrmacht een deel van het kantoorpand opeist blijft Kremer door gaan met zijn verzetswerk. Sterker nog, hij breidt het uit en neemt zelfs onderduikers in het kantoorpand. Dit is natuurlijk erg gevaarlijk, zo gevaarlijk zelfs dat het Kremer bijna fataal lijkt te worden.

Gerard Kremer kreeg de bijnaam de kruidenier van de Westermarkt omdat hij door zijn positie in staat was om illegaal voedsel te verstrekken aan woningen in de omgeving van het Achterhuis.

Verraad Anne Frank ontrafeld

Dat is de ondertitel van het boek. De enige hoofdpersoon waarvan geen familie aan het woord komt is Ans de Jong. Zij komt regelmatig naar de Westermarkt 2 om de Wehrmacht te bezoeken. Lang blijft onduidelijk wat zij daar te zoeken had. Haar aanwezigheid daar was helemaal apart als je weet dat Ans de Jong een schuilnaam was en deze dame eigenlijk Joods was. Is zij dan de persoon die de families in onder andere het Achterhuis heeft verraden?

De achtertuin van het achterhuis

Enkele feiten over De achtertuin van het Achterhuis:

Verkoopprijs: € 12,50
Pagina’s: 256, plus 6 pagina’s met foto’s van de omgeving waar het boek zicht afspeelt
Datum van verschijnen: 21 mei 2018
Uitgeverij: Lantaarn Publishers

Wanneer je alles wilt lezen over de Tweede Wereldoorlog mag dit boek zeker niet ontbreken! Het boek leest makkelijk, waardoor je eigenlijk niet door hebt dat je heel snel heel veel pagina’s gelezen hebt.

Heb jij dit boek al gelezen?

One thought on “Gelezen: De achtertuin van het achterhuis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back To Top