Of je nu op de basisschool of de middelbare school zit, aan het studeren bent voor een examen, of jezelf probeert te ontwikkelen met zelfstudie: huiswerk leren is een vaardigheid die je flink vooruit kan helpen. Met de juiste aanpak kun je sneller en slimmer leren zonder dat je uren hoeft te worstelen met stof die lastig binnenkomt. Hieronder deel ik een aantal tips die je kunnen helpen om je huiswerk zo effectief mogelijk te leren.

Leren leren

Toen ik vroeger vanaf de basisschool naar de middelbare ging hadden wij in de brugklas een nieuw vak. Natuurlijk waren er wel meerdere nieuwe vakken, maar dit vak vond ik aanvankelijk “stom”. Want ik wist toch wel hoe ik moest leren en wat ik moest doen? Maar achteraf heb ik gemerkt dat het helemaal geen “stom” vak was, maar juist een duidelijk hulpmiddel om daadwerkelijk het leren onder de knie te krijgen. Zeker met alle verschillende vakken die er op school nieuw bij kwamen. In dat vak leerden wij om te werken met een huiswerkschema. Daarop noteerde je het vak, de leerstof en hoelang je dacht daarmee bezig te zijn. Als het af was noteerde je de werkelijke tijd die je nodig had gehad en je vinkte aan dat het af was. Indien nodig kon je dan je planning aanpassen wanneer je langer bezig was geweest. Of natuurlijk alvast iets extra’s doen wanneer je eerder klaar was. Of dat nu nog bestaat weet ik eigenlijk niet, maar ik heb zelf een document gemaakt. Deze kan je gratis downloaden door op de knop hieronder te klikken.

Huiswerk planningDownloaden

1. Maak een planning

Een goede planning is het halve werk. Door een planning te maken, verdeel je je werk over verschillende dagen en voorkom je dat je op het laatste moment moet haasten. Hier zijn een paar tips voor het maken van een effectieve planning:

  • Wees realistisch: Plan niet te veel op één dag, zodat je niet ontmoedigd raakt.
  • Gebruik een planner: Maak gebruik van een papieren planner of
  • Gebruik een studeer-app: Apps zoals Todoist, Trello of Google Calendar kunnen je helpen om je taken en deadlines overzichtelijk te houden.
  • Prioriteer je taken: Begin met het lastigste vak, het vak dat jij het saaist vindt, of het huiswerk dat het eerst af moet zijn. Zo heb je het meeste energie voor de grootste uitdaging.
leren studeren

2. Werk met de Pomodoro-techniek

De Pomodoro-techniek helpt je om je tijd beter te beheren door te werken in korte, gefocuste blokken. Dit werkt zo:

  • Zet je telefoon op vliegtuigmodus zodat je niet gestoord kunt worden. Zie ook tip 4 😉
  • Zet een timer op 25 minuten en concentreer je volledig op je taak.
  • Na de 25 minuten neem je een korte pauze van 5 minuten.
  • Na vier “Pomodoro’s” neem je een langere pauze van 15-30 minuten.

Door in korte blokken te werken, voorkom je dat je overwerkt raakt en hou je je focus langer vast.

3. Kies een fijne leerplek

Waar je studeert, heeft invloed op hoe goed je je kunt concentreren. Kies een plek waar je niet afgeleid wordt. Hier zijn enkele tips:

  • Rustige omgeving: Vermijd plekken met veel afleidingen zoals je telefoon, TV of drukke ruimtes.
  • Goed verlicht: Zorg voor voldoende licht; dit helpt om je ogen minder te vermoeien.
  • Comfortabele stoel: Een
    ergonomische stoel
     helpt om langer en comfortabeler te studeren.

4. Zet je telefoon op stil of leg hem weg

Smartphones zijn één van de grootste afleiders tijdens het studeren. Zelfs een korte blik kan je concentratie doorbreken. Probeer je telefoon op vliegtuigmodus te zetten, of leg hem in een andere kamer. Als je bang bent dat je berichten mist, stel dan vaste pauzes in waarin je even je telefoon kunt checken. Bijvoorbeeld de korte 5 minuten pauzes nadat je 25 minuten bezig bent geweest.

white ruled book

5. Gebruik actieve leertechnieken

Passief lezen is vaak minder effectief dan actief met de stof bezig zijn. Actieve leertechnieken kunnen je begrip en geheugen enorm verbeteren. Een paar voorbeelden:

  • Samenvattingen maken: Door de belangrijkste punten van een tekst in je eigen woorden op te schrijven, veranker je de informatie beter.
  • Flashcards:
    : Vooral effectief voor woordjes of begrippen, bijvoorbeeld met apps zoals Anki of Quizlet.
  • Uitleggen aan iemand anders: Probeer de stof uit te leggen aan een vriend of familielid. Als je iets kunt uitleggen, betekent dit dat je het echt begrijpt!

6. Neem pauzes en slaap genoeg

Onze hersenen hebben tijd nodig om informatie te verwerken en op te slaan. Pauzes nemen tijdens het leren is dus essentieel. Daarnaast is slaap een van de beste manieren om ervoor te zorgen dat wat je geleerd hebt ook écht blijft hangen. Een paar tips:

  • Korte pauzes: Na 30-50 minuten leren, neem een pauze van 5-10 minuten. Denk hierbij aan de Pomodoro-techniek
  • Slaap: Probeer minstens 7-8 uur slaap per nacht te krijgen, vooral voor een examen of belangrijke opdracht. Ga ook niet te lang door met studeren in de avond, probeer ook tot rust te komen voor je naar bed gaat.

7. Gebruik achtergrondmuziek voor focus

Sommige mensen vinden het fijn om muziek op de achtergrond te hebben, zoals rustige instrumentale muziek of ‘lo-fi beats’. Dit kan helpen om je in een ritme te brengen en omgevingsgeluiden te blokkeren. Zorg wel dat het niet te afleidend is! Zelf had ik altijd graag muziek aan staan wanneer ik mijn huiswerk moest maken. Meestal muziek van The Kelly Family, of gewoon rustige muziek. Mijn vader vertelde wel eens dat een neef van hem vroeger het liefst studeerde met hele zware klassieke stukken van Bach. En dan het liefst ook op een hoog volume niveau.

8. Stel kleine doelen en beloon jezelf

Motivatie kun je opbouwen door jezelf kleine beloningen te geven na het afronden van een taak. Zo maak je het studeren leuker en motiveer je jezelf om door te gaan:

  • Stel bijvoorbeeld als doel om een hoofdstuk af te ronden en neem daarna een pauze met iets lekkers of een korte wandeling.
  • Of maak van elke Pomodoro-sessie een klein succesmoment, met een korte beloning na elke ronde.

En sta je voor het afronden van een groot project zoals bijvoorbeeld een belangrijk verslag of je propedeuse? Beloon jezelf als deze af is dan met iets groters. Een dagje sauna, een filmpje in de bioscoop of een nieuwe outfit. Je hebt er hard voor gewerkt, dus je hebt het dan ook verdiend om even tijd voor jezelf te plannen.

9. Reflecteer op je aanpak

Na een studieperiode of toets kun je terugkijken op wat goed werkte en wat niet. Was je planning realistisch? Waren er momenten dat je sneller afgeleid raakte? Door te reflecteren op je eigen leerproces, kun je jezelf steeds verbeteren. En de ervaringen neem je natuurlijk mee naar een volgende periode. Leren is iets wat we ons hele leven zullen blijven doen. Ook van leren kan je leren 😉


Met deze tips zul je merken dat je efficiënter en slimmer huiswerk leert. Iedereen leert anders, dus probeer verschillende strategieën uit om te ontdekken wat voor jou het beste werkt. Succes met studeren!

Wat doe jij om succesvol te kunnen studeren?

Eén reactie

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.