Gisterenavond kwam het nieuws naar buiten dat Queen Elisabeth II op 96-jarige leeftijd is overleden. Queen Elisabeth II, toch wel een begrip en door haar toewijding onlosmakelijk verbonden met Engeland. Natuurlijk was zij al die jaren ook de koningin van Engeland, maar geef toe, denk je aan dat land, dan denk je aan haar en aan prins Charles. Of inmiddels King Charles.

Toewijding: één leven, één taak

Ik kan me niet voorstellen hoe het is om geboren te worden in de wetenschap dat je later het land zult moeten regeren. Of hoe het is om derde in de lijn der troonopvolging te zijn zoals de Queen en dan ineens toch te merken dat jij de persoon bent die het land moet gaan dienen. Queen Elisabeth vervulde die taak met verve en volledige toewijding. Tot op het laatste moment was zij nog aan het werk, waarbij zij twee dagen voor haar overlijden nog een nieuwe premier van Engeland beëdigde.

toewijding
Foto door Borja Lopez op Pexels.com

Drama en intrige

Natuurlijk is ook Queen Elisabeth drama’s in haar leven niet bespaard gebleven. Denk bijvoorbeeld aan de dood van prinses Diana in 1997. Of het schandaal rondom haar zoon Edward. Het overlijden van haar geliefde man Phillipp in 2021. En toch, ook al viel ze misschien, ze stond altijd weer op en even krachtig als altijd. Of ze ook altijd gelukkig was? Ik betwijfel het. Er zullen echt momenten zijn geweest waarop ze liever niet in de openbaarheid zou zijn geweest, maar dat om haar taak toch zou moeten. Immers, zij was ook gewoon een mens. Maar dat zag je nooit aan haar. Zij hield vast aan haar toewijding om haar rol als Queen te vervullen.

King Charles III

En daar is dan de dag waarvan hij wist dat die zou komen, prins Charles is nu de koning van het Verenigd Koninkrijk. Met alle verplichtingen vanaf dag één hoop ik wel dat hij ook tijd krijgt om te rouwen over zijn moeder. En het is door hem dat er nu een kleine aanpassing ik het volkslied is gemaakt. Niet langer meer “God save the Queen” Maar vanaf nu is het “God save the King”. Dat hij er maar het beste van mag maken. Maar met zijn moeder als voorbeeld komt dat vast goed.

Hoe herinner jij je de Queen?

Eén reactie

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.