4 keer wandelen in Nederland

4 keer wandelen in Nederland

Ik ga heel graag wandelen. Meestal met muziek op mijn oren en dan stapje voor stapje de omgeving verkennen waar ik ben. Of het maken van lange wandeltochten. In dit artikel behandel ik een aantal mooie wandeltochten.

1. Westerborkpad

Het Westerborkpad is een wandeltocht vanaf het Centraal Station in Amsterdam naar het voormalig kamp Westerbork. Het bijzondere aan deze route is dat hij maar één kant op te lopen is, alleen van Amsterdam naar Westerbork. De gedachte hierachter is dat de treinen waarin in de Tweede Wereldoorlog Joden op transport werden gezet, vol naar Westerbork gingen. Maar de mensen die daar aankwamen konden niet meer terug. Deze wandelroute volgt dan ook de route die de treinen reden tijdens de oorlog. Je loopt dus heel veel langs het spoor. Daarom is de route ook makkelijk in etappes te verdelen, want de etappes lopen van station naar station. De route is verdeeld in 29 etappes en heeft een totale lengte van 340 kilometer.

wandelen
Image by SOCB from Pixabay

2. Via Belgica

De Via Belgica is een lange wandelroute die loopt vanaf Boulogne-sur-Mer naar Keulen. Daarbij loopt een deel van de route door Nederland. Het Nederlandse deel van de route loopt vanaf Maastricht naar Rimburg (een deelgemeente van Landgraaf). In Rimburg ga je de grens over met Duitsland. Onderweg zijn er nog diverse plekken waar overblijfselen zichtbaar zijn van het bestaan van de Romeinen. Het best bewaarde bewijs hiervan is het Romeinse badhuis in het Thermenmuseum in Heerlen. De Via Belgica is een route van ongeveer 400 kilometer lang. En wanneer je deze gaat wandelen dan zijn er op internet ook weer diverse etappes te vinden.

3. Drenthepad

Wil je de provincie Drenthe leren kennen en al het moois van deze provincie zien? Dan moet je zeker het Drenthepad gaan lopen. Het Drenthepad heeft een lengte van 329 kilometer en is verdeeld in 18 etappes. Je komt onder andere langs hunebedden, grafheuvels en museumdorp Orvelte. En natuurlijk kan een wandelroute door Drenthe niet zonder een stukje route langs het voormalig kamp Westerbork.

Image by Marlies V from Pixabay

4. Pieterpad

Het Pieterpad. Je hebt er ongetwijfeld van gehoord. Wanneer je dit pad volledig aflegt, dan moet je wandelen over een afstand van 501 kilometer. Ook deze wandelroute is verdeeld in 26 etappes. De route loopt van Pieterburen naar de Sint Pietersberg in Maastricht of de andere kant op. Net wat jij wilt. Of je loopt af en toe een stukje als je ergens op vakantie gaat. Dat kan natuurlijk ook.

Wat is jouw favoriete wandelroute?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back To Top