Gezien: A small light

Gezien: A small light

Een tijdje geleden zag ik een serie op National Geographic. Je weet dat ik heel veel interesse heb in de tweede wereldoorlog en deze serie, a small light, speelde zich af in die tijd. Maar ze liet niet, zoals veel films en series doen, het negatieve en de ellende van de oorlog zien. Natuurlijk kwam het wel aan bod, maar de serie ging eigenlijk over de vrouw die “a small light” was in de oorlog: Miep Gies.

Miep Gies

Miep Gies staat bekend als de vrouw die de familie Frank hielp onderduiken in de tweede wereldoorlog en als de vrouw die hen van eten voorzag. En ja, dat deed ze. Maar dat was niet het enige wat zij deed. Eerlijk is eerlijk, ik kende Miep Gies ook alleen van de verhalen over Anne Frank en haar familie. Ook wist ik wel dat zij niet de enige was die de familie hielp, maar wat haar rol in de oorlog verder was, dat wist ik niet.

Miep Gies, geboren als Hermine Santrouschitz leefde van 15 februari 1909 tot 11 januari 2010. Tijdens de oorlog, zorgde zij samen met een aantal van haar collega’s, zorgde voor de familie Frank en de andere onderduikers in het achterhuis. Na de oorlog sprak zij over Anne en haar dagboek. Het dagboek dat zij vond in het achterhuis nadat de onderduikers waren gearresteerd. Het dagboek dat gedurende de oorlog, tot de terugkeer van Otto Frank, ongelezen in een kast op kantoor bleef liggen.

Miep Gies Bron: Photo collection Anne Frank House, Amsterdam. Public Domain Work

A small light

De serie “A small light” gaat over het leven buiten het achterhuis. In de serie worden Miep Gies en haar man Jan centraal gezet. De serie begint op het moment dat Miep gaat werken bij Opecta, het bedrijf van Otto Frank. Ze neemt je mee naar de periode waarin de familie zich gedwongen voelde om onder te duiken. En wat Miep Gies moest doen om aan voldoende voedsel te komen voor haarzelf en de onderduikers. Ook wordt getoond hoe ook Jan Gies in het verzet terecht kwam. En hoe hij zich bezighield met het redden van de Joodse medemens.

De titel van de serie is afgeleid van een bekende uitspraak die Miep Gies ooit deed. “Maar zelfs een gewone secretaresse of een huisvrouw of een tiener kan, op hun eigen kleine manieren, een klein lampje (a small light) in een donkere kamer aandoen.”

Ontroerend

De serie voerde me mee en gaf mij een duidelijk beeld van hoe het voor de helpers moet zijn geweest. De spanning, de onzekerheid, de angst. Het was bijna voelbaar. Regelmatig bemerkte ik bij mezelf dan ook enige emotie tijdens het kijken naar de serie. Wat mij betreft is dit echt een aanrader voor iedereen die wil zien wat er aan de andere kant van het Achterhuis gebeurde. Momenteel is deze serie helaas alleen nog te zien via Disney+.

Heb jij deze serie al gezien?

2 thoughts on “Gezien: A small light

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back To Top
Mobiele versie afsluiten